Par centieniem ietekmēt gaidāmās prezidenta vēlēšanas ASV piemēro sankcijas Krievijas propagandas mediju vadītājiem
foto: REUTERS/SCANPIX
ASV Finanšu ministrijas sarakstā iekļauto desmit fizisko un divu juridisko personu vidū ir RT galvenā redaktore Margarita Simonovna Simoņjana.
Pasaulē
2024. gada 4. septembrī, 22:51

Par centieniem ietekmēt gaidāmās prezidenta vēlēšanas ASV piemēro sankcijas Krievijas propagandas mediju vadītājiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) trešdien noteikušas sankcijas Krievijas propagandas medija "Russia Segodņa" vadītājiem par "viņu ļaunprātīgiem centieniem ietekmēt ASV gaidāmās prezidenta vēlēšanas".

Par centieniem ietekmēt gaidāmās prezidenta vēlēša...

Sankcijām pakļauta mediju grupa "Rossija Segodņa" un piecas tās apakšstruktūras - "RIA Novosti", RT, "TV-Novosti", "Ruptly" un "Sputnik". ASV Finanšu ministrijas sarakstā iekļauto desmit fizisko un divu juridisko personu vidū ir RT galvenā redaktore Margarita Simonovna Simoņjana un vietniece Jeļizaveta Brodskaja. Organizācija tiek apsūdzēta slepenā amerikāņu ietekmes personu vervēšanā, lai atbalstītu RT ietekmes kampaņu. Kā nosaka ministrija, Krievija šādus cilvēkus sākusi vervēt jau no 2024.gada sākuma.

"Šodienas rīcība uzsver ASV valdības pastāvīgos centienus saukt pie atbildības valsts sponsorētus dalībniekus par darbībām, kuru mērķis ir mazināt sabiedrības uzticību mūsu iestādēm," paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena. "Ministrija nemainīs savu apņemšanos aizsargāt mūsu demokrātijas principus un mūsu vēlēšanu sistēmu integritāti."

Ministrija vēsta, ka Margarita Simonjana ir RT galvenā redaktore un viena no galvenajām personām Krievijas valdības ļaunprātīgas ietekmes centienos. Viņa pieļāva, ka RT aizsegā notiek fiktīva uzņēmuma darbība. Jeļizaveta Brodskaja ir RT galvenā redaktora vietniece, kas ziņo Krievijas prezidentam Putinam un citām valdības amatpersonām.

Antons Aņisimovs ir RT galvenā redaktora vietnieks, kurš veic darbības Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) uzdevumā. Andrejs Kijaško ir RT angļu valodas informācijas raidījumu direktora vietnieks un ir atbildīgs par jaunāko informāciju Krievijas valdības amatpersonām un sniedz pārskatu par RT darbību. Konstantīns Kalašņikovs ir RT digitālo mediju projektu vadītājs, kurš 2022.gada sākumā strādāja kopā ar Kijaško.  Brodskaja un Kijaško 2023.gada vidū īstenoja plaša mēroga RT ietekmes operāciju ASV sociālajos tīklos ar mērķi slēpt RT saistību ar saturu, kas bija paredzēts tiešsaistes auditorijas ietekmēšanai. Jeļenena Afanasjeva ir RT digitālo mediju projektu nodaļas darbiniece un ir pakļauta Kalašņikovam. 

Sākot ar 2024.gada sākumu, Afanasjeva slepeni sazinājās ar ievērojamiem ASV sociālo tīklu influenceriem, uzdodoties par ASV uzņēmuma darbinieci, lai slēptu RT un Krievijas valdības iesaisti.

Viņiem visiem noteiktas sankcijas, kā arī ar hakeru grupu "RaHDit" saistītajiem Aleksejam Garaščenko, Anastasijai Jermoškinai un Aleksandram Nežencevam. Sankcijas noteiktas arī Krievijas bezpeļņas organizācijas "ANO Dialog" ģenerāldirektoram Vladimiram Tabakam, kurš iepriekš ieņēma vairākus amatus Krievijas prezidenta administrācijā.

"ANO Dialog" 2019.gadā nodibināja Maskavas pilsētas valdība un kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģiju tiešsaistes dezinformācijā, lai to izmantotu pret vēlēšanu kampaņām. "ANO Dialog" ir otra juridiskā persona, kurai šodien noteiktas sankcijas. Federālais izmeklēšanas birojs arī paziņoja, ka ir konfiscēti ar "ANO Dialog" un "Sociālā dizaina aģentūru" (SDA) saistīti domēni. Tieslietu ministrija paziņoja, ka uzdots konfiscēt 32 domēnus.

Tāpat ierosināta krimināllieta pret diviem RT darbiniekiem, ka viņi slepeni finansēja Tenesī bāzētu satura veidošanas uzņēmumu, kas publicēja gandrīz 2000 Krievijas propagandu saturošus videoklipus. Apsūdzētie, kuri joprojām atrodas brīvībā, izmantoja viltotas identitātes, un uzņēmums nezināja, ka to izmanto Krievija.