Bijušais Lietuvas eirodeputāts Viktors Uspaskihs piesavinājies pusmiljonu eiro, Eiropas Prokuratūra viņam izvirza apsūdzību
foto: REUTERS/SCANPIX
Viktors Uspaskihs
Pasaulē
2024. gada 29. augustā, 23:40

Bijušais Lietuvas eirodeputāts Viktors Uspaskihs piesavinājies pusmiljonu eiro, Eiropas Prokuratūra viņam izvirza apsūdzību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Eiropas Prokuratūra (EPPO) izvirzījusi apsūdzības bijušajam Eiropas Parlamenta (EP) deputātam,  Lietuvas Darba partijas  pagaidu priekšsēdētājam Viktoram Uspaskiham pusmiljona eiro piesavināšanās lietā, aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas prokuratūras prokurors Vītauts Kukaitis.

Bijušais Lietuvas eirodeputāts Viktors Uspaskihs p...

"Jā," Kukaitis atbildēja uz jautājumu, vai EPPO ceturtdien publiskotajā  paziņojumā minētais bijušais EP deputāts ir Uspaskihs.

Politiķim izvirzītas apsūdzības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu, elektroniska dokumenta nelikumīgu iegūšanu, glabāšanu un izmantošanu, kā arī līdzekļu piesavināšanos.

Izmeklēšana ir saistīta ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas ilga no 2014. līdz 2020. gadam, kad, darbojoties  grupā, tika viltoti dokumenti, netika veiktas vai tika simulētas deputāta palīga darba funkcijas, kā arī tika nelikumīgi iegūti ES līdzekļi vairāk nekā 500 tūkstošu eiro apmērā.

Kukaitis aģentūrai BNS arī pastāstīja, ka apsūdzības Uspaskiham tika izvirzītas trešdien notikušajā nopratināšanā.

Pats Uspaskihs aģentūrai BNS sacīja, ka viņš apsūdzības uztvēris "ļoti mierīgi".

"Es neko nedomāju. Es uz to raugos ļoti mierīgi," teica politiķis.

Viņš piebilda, ka vēlas uzzināt vairāk par apsūdzību saturu, lai varētu komentēt, vai viņš atzīs vai noliegs savu vainu.

Uspaskiham kā drošības līdzeklis noteikts  aizliegums izbraukt no Lietuvas. Turklāt ar prokurora rīkojumu piemēroti  īpašuma tiesību ierobežojumi, lai nodrošinātu iespējamo zaudējumu atlīdzināšanu.

Krievijā dzimušais uzņēmējs un miljonārs Uspaskihs Darba partiju izveidoja 2003.gadā.  Viņš vairākkārt bijis tās priekšsēdētājs, bet no 2015. līdz 2017.gadam no partijas bija izstājies. Kopš šā gada jūlija ir partijas pagaidu priekšsēdētājs. Viņš bija Eiropas Parlamenta deputāts 2009.-2012.gadā un  2014.-2024.gadā.

2006.gada maijā Uspaskihs atkāpās no Darba partijas vadītāja amata saistībā ar izmeklēšanu par partijas krāpniecisko grāmatvedību. 2013.gadā Darba partijas vadība, arī Uspaskihs, tika notiesāta par krāpniecisku grāmatvedības uzskaiti.

Darba partija, kas ir Seima opozīcijā, oktobrī paredzētajās parlamenta vēlēšanās startēs koalīcijā ar divām citām partijām. Uspaskihs ir šīs koalīcijas saraksta līderis.