"Islāma valsts" grupējums uzņemas atbildību par nāvējošu uzbrukumu Vācijā
foto: AFP/Scanpix
Sveces un ziedi netālu no vietas, kur 2024. gada 23. augusta beigās Zolingas pilsētas svētkos uzbrukumā ar nazi gāja bojā trīs cilvēki un vairāki tika ievainoti.
Pasaulē
2024. gada 25. augustā, 00:16

"Islāma valsts" grupējums uzņemas atbildību par nāvējošu uzbrukumu Vācijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/ France 24

Grupējums “Islāma valsts” uzņēmās atbildību par uzbrukumu Zolingenā, Vācijā, kurā tika nogalināti trīs cilvēki un astoņi ievainoti. Grupējums paziņoja savā "Telegram" kontā, ka tā bija atriebība par musulmaņiem Palestīnā.

"Islāma valsts" grupējums uzņemas atbildību par nā...

Jau ziņots, ka piektdien pilsētas 650 gadu jubilejas svētku laikā kāds vīrietis sarīkoja uzbrukumu ar nazi. Policija ir aizturējusi pusaudzi, kurš, iespējams, ir saistīts ar šo uzbrukumu, taču pats uzbrucējs joprojām ir brīvībā. Raksturojot uzbrucēju kā "Islāma valsts karavīru", grupējums paziņoja savā Telegram kontā: "Viņa uzbrukums ir atriebība par musulmaņiem Palestīnā un citur."

Grupējums uzreiz nesniedza pierādījumus saviem apgalvojumiem, un nebija skaidrs, cik cieša patiesībā ir saikne uzbrucējam ar Islāma valsti. Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministrs Hendriks Vīsts piektdienas vakara uzbrukumu raksturoja kā teroraktu. Policija sestdien norobežoja laukumu un turpina veikt izmeklēšanu. Viņi paziņoja, ka ir aizturējuši 15 gadus vecu jaunieti un izmeklē, vai šī persona ir saistīta ar uzbrucēju.

"Šis uzbrukums ir skāris mūsu valsts sirdi," sacīja Vīsts žurnālistiem. Iekšlietu ministre Nensija Fēzere paziņoja, ka iestādes dara visu iespējamo, lai notvertu uzbrucēju.  "Uzbrucējs ir ātri jāsoda," sacīja kanclers Olafs Šolcs ierakstā "X".

Vācu mūziķis, kurš pazīstams ar skatuves vārdu Topik, sacīja, ka viņš spēlēja uz netālu esošās skatuves, kad notika incidents. Viņam tika paziņots par notikušo, taču tika lūgts, lai viņš turpinā spēlēt, "lai izvairītos no masveida panikas", viņš ierakstīja "Instagram". Galu galā viņam tika lūgts apstāties, un "tā kā uzbrucējs vēl joprojām bija brīvībā, mēs slēpāmies tuvējā veikalā, kamēr virs mums riņķoja policijas helikopteri," rakstīja Topik. Svētki ir oficiāli atcelti.