Gripas epidēmija nav aiz kalniem - tā Latviju sasniegs jau februārī
Ar gripu saslimuši jau 7 cilvēki, epidēmija Latviju sasniegs februāra otrajā pusē.
Sabiedrība
2014. gada 17. janvāris, 05:44

Gripas epidēmija nav aiz kalniem - tā Latviju sasniegs jau februārī

Jauns.lv

Latviju pamazām pārņem gripas vīruss. Janvārī reģistrēti jau 7 saslimšanas gadījumi, kaut arī tas ir tālu līdz epidēmijai, ārsti iesaka uzmanīties, jo plašāka epidēmija Latviju sasniegšot jau februārī.

Lai gan par epidēmiju varot runāt vien tad, kad saslimuši 100 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, pirmie gripas upuri jau reģistrēti. Arī vīruss nekur nav zudis, tas sācis savu cirkulāciju, bet pagaidām tā izplatība nav liela. Arī citās Eiropas valstīs gripas epidēmija neplosoties.

Epidēmiju prognozē vēlāk

Portāls Kasjauns.lv sarunā ar Latvijas Infektoloģijas centra vadītāju Baibu Rozentāli noskaidroja, ka, lai arī septiņi gripas gadījumi Latvijā jau reģistrēti, tas ir tālu no epidēmijas draudiem. „Šogad gripas epidēmija nebūs tik agri, kā pagājušajā sezonā. Epidēmiju varētu prognozēt februāra otrajā pusē. Taču arī šobrīd gaisā cirkulē dažādi vīrusi, izplatītākais no tiem ir paragripa, kam nav pilnīgi nekāda sakara ar gripu,” teic Rozentāle.

Taču arī paragripa esot diez gan nopietna vīrussaslimšana, proti, tās ir balssaišu un kakla iekaisuma problēmas, kas varot attīstīties līdz pat plaušu karsonim.

Gripu var saķert arī sabiedriskajā transportā

Gripas vīruss izplatās gaisa pilienu veidā, tāpēc ļoti svarīgi, ja novērotas pirmās saslimšanas pazīmes, palikt mājās. Tā izvairīsieties no kolēģu, skolas biedru, vai citu līdzcilvēku aplipināšanas.

„Vīruss izplatās ļoti strauji, varētu teikt, ka cilvēka gaitas ātrumā. Ja viens gripas slimnieks iekāps sabiedriskajā transportā, tad aplipināti var tikt līdz pat 30 cilvēki,” stāsta Rozentāle.

Šī iemesla dēļ ir nepieciešams īpaši ievērot pirmās gripas pazīmes, un ja tādas konstatētas, nekavējoties zvanīt ģimenes ārstam.

Kā atšķirt gripu no parastas saaukstēšanās?

•    Gripa sākas ļoti pēkšņi. Jūs varat būt pilnīgi vesels, un jau nākamajā dienā pamosties ar gripu

•    Gripas saslimšanai raksturīgas stipras galvassāpes, nelaba dūša

•    Pie parastas saaukstēšanās kaulus nelauzīs, pie gripas gan

•    Strauji paaugstināsies ķermeņa temperatūra

•    Pēc vienas dienas varētu parādīties izteikts klepus

Ko darīt, ja gripa tomēr tevi panākusi?

Ja esi konstatējis kādu no gripas saslimšanas pazīmēm, tad noteikti vajadzētu ievērot Baibas Rozentāles sniegtos padomus –

•    Jāpaliek mājās un jāzvana ģimenes ārstam, izstāstot simptomus

•    Dzert ļoti daudz šķidruma (līdz pat diviem litriem dienā)

•    Pastiprināti lietot C vitamīnu

•    Ja temperatūra augstāka par 38 grādiem, pazemināt to ar dažādiem tam domātiem preparātiem

•    Izvairīties no aspirīna lietošanas, šie medikamenti savienojumā ar vīrusa infekciju var radīt komplikācijas

Taču, cilvēkiem, kuri pieder pie paaugstinātā riska grupas saslimt ar gripas vīrusu (Grūtnieces, bērni, diabētiķi, onkoloģisko slimību slimnieki u.c.), vajadzētu apsvērt vakcinācijas iespēju.

Putnu gripa Latvijai nedraud

Kamēr cilvēku gripas vīrusa izplatība Latvijā pamazām uzsākusi savu gaitu, janvāra sākumā Kanādā reģistrēts pirmais letālais saslimšanas gadījums ar putnu gripu. No tās miris kāds Kanādas iedzīvotājs, kurš nesen paviesojies Pekinā. Turklāt, desmit cilvēki šai pat valstī miruši no gripas vīrusa H1N1, kas inficē elpceļus dziļi plaušās, tādejādi var izraisīt nāvējošu pneimoniju.

Tomēr, mūsu iedzīvotājiem ir paveicies, jo inficēšanās ar putnu gripu pie mums nedraud. „Putniem un cūkām ir savi vīrusi, kuri nepārkāpj sugu barjeru,” teic Rozentāle. Taču, tas, ka kāds cilvēks saslimst ar putnu vai cūku gripu, esot vien atsevišķs gadījums.

Lai gan putnu gripa mums nedraud, pastāvot iespēja cilvēka gripas vīrusam gaisā savienoties ar dzīvnieku gripas vīrusu, tādejādi radot pavisam jaunu vīrussaslimšanu, kas gan var piemeklēt arī cilvēku.

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press