Ministrs Vējonis uzsver nepieciešamību paaugstināt ES kaujas grupas efektivitāti
Ministrs uzsvēra, ka uzkrātā pieredze ES militārajās misijās liecina, ka nepieciešama ilgtermiņa stratēģija ES iesaistei dažādos Āfrikas reģionos.
Politika

Ministrs Vējonis uzsver nepieciešamību paaugstināt ES kaujas grupas efektivitāti

Jauns.lv

Šodien piedaloties Eiropas Savienības (ES) neformālajā aizsardzības ministru sanāksmē, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) norādīja uz nepieciešamību noteikt skaidras prioritātes, kas īstenojamas līdz 2015.gadam, informēja Aizsardzības ministrija.

Ministrs Vējonis uzsver nepieciešamību paaugstināt...

"Ņemot vērā, ka nākamā aizsardzības jautājumiem veltītā Eiropas Padome tiek plānota 2015.gadā Latvijas prezidentūras ietvaros, mēs esam ieinteresēti, lai šajā laikā tiek panākti konkrēti rezultāti," sacījis Vējonis, par vienu no prioritātēm nosaucot nepieciešamību attīstīt atbalsta programmas mazo un vidējo uzņēmumu dalībai militārās rūpniecības piegāžu ķēdēs.

Ministrs kā prioritāti akcentēja arī ES kaujas grupas efektivitātes paaugstināšanu, uzsverot, cik būtiski ir veicināt savstarpējo sadarbību starp ES kaujas grupu un NATO ātrās reaģēšanas spēkiem, plānojot kopīgas mācības.

Dalībvalstu aizsardzības ministri apsprieda arī gaidāmo ES operāciju Centrālāfrikas Republikā, par kuru pirms neilga laika ir lēmuši ES valstu ārlietu ministri. Tika uzklausīts ANO pārstāvju ziņojums par humanitāro situāciju šajā Āfrikas valstī un akūto nepieciešamību nodrošināt humanitārās palīdzības nogādāšanu un novērst tālākās sadursmes.

Vējonis norādīja, ka Latvija apzinās situācijas nopietnību un pašlaik izvērtē savas iesaistes veidu un apjomu šajā operācijā, kā arī sadarbības iespējas ar abām pārējām Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm.

Ministrs uzsvēra, ka uzkrātā pieredze ES militārajās misijās liecina, ka nepieciešama ilgtermiņa stratēģija ES iesaistei dažādos Āfrikas reģionos. Tas ļautu savlaicīgi un efektīvi izmantot visus ES rīcībā esošos instrumentus, atstājot militāros līdzekļus kā pēdējo iespēju.

LETA/Foto: Evija Trifanova, LETA