Dita stāsta, kā dzīvo pēc Latvijas vēsturē lielākā laimesta iegūšanas
Lielu daļu no laimētajiem 258 207 tūkstošiem Dita jau paspējusi iztērēt, bet ar atlikušo varēs labi dzīvot vēl pāris gadus.
Sabiedrība
2014. gada 3. martā, 06:13

Dita stāsta, kā dzīvo pēc Latvijas vēsturē lielākā laimesta iegūšanas

Jauns.lv

Dzīve laukos, uzturot trīs bērnus un velkot galus kopā no algas līdz algai - tā Ditai no Valkas pagasta ir nesena ikdiena. Tagad dzīvi izmainījis lielākais laimests Latvijas loteriju vēsturē, Dita pametusi darbu un grasās vēl pāris gadus dzīvot par laimēto.

Dita stāsta, kā dzīvo pēc Latvijas vēsturē lielākā...

Dita pērn Superbingo vinnēja 258 207 latus lielu laimestu un privātmāju. Sarunā ar Kas Jauns Avīzi viņa teic, ka nekāda lielā loteriju un līdzīgu spēļu spēlētāja neesot, tikai bijusi skaidra vīzija par to, kas dzīvē vajadzīgs. Pozitīva domāšana un konkrētu vēlmju raidīšana kosmosā palīdzējusi tikt pie necerētas veiksmes – naudas, kas tikai sapņos varētu rādīties.

No loterijas mājas atsakās

Tā kā uz laimīgās kvīts bija atzīme par dalību papildspēlē Džokers, Dita laimējusi arī privātmāju 57 822 latu vērtībā. Viņa gan no tās atteikusies. “Man jau ir sava lauku māja, kam man vēl viena? Ja godīgi, tas piedāvājums nebija īsti man pa prātam. Tur būtu vairāk problēmu nekā ieguvumu, jo pašam jādabū zemes gabals, jānodrošina komunikāciju sistēma, kanalizācija, viņi piedāvāja tikai uzcelt plikas sienas, uzlikt jumtu un ielikt logus,” saka Dita.

Superbingo viņas ģimene skatās regulāri, tas esot interesants veids, kā pavadīt svētdienas rītus. To, ka varētu laimēt pati, Dita nekad neesot domājusi. Kad izloze bijusi pāri pusei, viņa atmetusi visas cerības, jo kvītī bijuši gana daudz neatzīmētu skaitļu, taču tad pēkšņi sāka „birt” tieši Ditas numuri. Brīdī, kad izkritusi robežbumbiņa un lielais laimests bija klāt, viņa pat nav aptvērusi, kas īsti notiek.

Pamatvērtības: bērni un mīļotais

“Nekad mūžā neticēju, ka varētu laimēt tādu naudu. Sēdēju kā muļķe, kamēr visi jau bļāva un skrēja pa māju, es to nespēju aptvert. Tas bija šausmīgs šoks, ko nekad mūžā nebiju izjutusi. Tikai tad, kad manā kontā ieskaitīja milzīgo summu, sāku noticēt tam, kas notiek,” savās sajūtās dalās Dita. Loterijās līdz šim viņai nebija sevišķi veicies, lielākais laimests bija 1,90 lati. Arī pēc lielās veiksmes Dita spēlējusi tikai retu reizi. “Pēc tam neko vairs neesmu laimējusi, kā saka – ar sīkumiem nekrāmējos, kad ņem, tad pa smuko,” smejas Dita.

Par savu dzīvi pirms laimesta Dita stāsta: “Pamatvērtības jau man bija – bērni un mīļotais vīrietis. Tā nauda bija tikai kā patīkams bonuss. Iepriekš strādāju lopkopībā, bet aizgāju, jo audzinu pusotru gadu vecu bērnu, protams, arī laimests bija motivācija iet prom no darba, tagad varu atļauties sēdēt mājās ar bērnu un nekur nestrādāt. Bet, kad naudas vairs nebūs, nekas cits jau neatliks, kā turpināt strādāt.”

Dita uzsver, ka galvenais ir pareiza attieksme: “Es nekad neteicu, ja man būs laimests, tad nopirkšu to vai šo, bet skaļi paudu – kad man būs laimests, tad darīšu tā... Pozitīvas domas palīdzēja.”

Piesakās diedelnieki

Parasti saka – radi satiekas bērēs un uzrodas, kad parādījusies liela nauda. Šis nav tas gadījums. Ditai jauni draugi vai sen neredzēti radi pieteikušies nav, par laimestu daudzi pat nezinot, bet viņa neslēpj  – diedelnieki gan ir bijuši.

Īpaši lielu interesi Dita piedzīvojusi pēc tam, kad presē parādījās ziņa par viņas veiksmi: daudzi svešinieki nākuši lūgt finansiālu palīdzību.

Tāpēc Dita ar portāla Kasjauns.lv starpniecību vēlas visiem paziņot: "Nevienam naudu neaizdodu."

“Gan pazīstami, gan pilnīgi sveši cilvēki, kas pēkšņi gribēja aizņemties. Kam uzticējos, tiem aizdevu, kam ne – tie paši lai spēlē un laimē.” Tas neesot neiespējami, pirms laimesta arī Dita domājusi – parastam cilvēkam no malas nav iespējams vinnēt.

Bankām neuzticas, tērē savam priekam

Kad veiksminiecei vaicāja, ko viņa darīs ar laimestu, Ditas pirmā atbilde bija: “Ārstēšos no šoka un apceļošu pasauli.” Tagad viņa atzīst, ka ceļojumā devusies vēl nav. Liela daļa naudas jau iztērēta mājas remontā, uzlikts jauns jumts, vēl daudz kas uzlabojams. Iztērēts arī sadzīviskās lietās, dēliem nopirktas automašīnas, ar jaunu braucamo iepriecinājusi arī sevi.

Jautājot par ceļošanu, Dita atklāj, ka ļoti gribētos apciemot Norvēģiju vai kādu dienvidzemi, bet, kamēr bērns tik mazs, par to nedomājot. Arī iekrāt neko negrasās: “Ieliec naudu bankā, bet vienā dienā bankas vairs var nebūt. Es tam neuzticos, tāpēc naudu tērējam savam priekam, lai vismaz būtu labas atmiņas.”


Lāsma Didrihsone/ Foto: Anete Janševica