Ko skatās un klausās Latgales pierobežā? Stāsta Māris no Dagdas. VIDEO
Krievijas pierobežas iedzīvotāji pat nevēlas pirkt dekoderus un skatīties Latvijas televīziju, jo tas maksā naudu un piedāvājums ir gaužām niecīgs. Viņi labāk bez maksas skatās desmit krievu kanālus, nekā par maksā par pieciem latviešu programmām, brīžiem ne īpaši kvalitatīvā.
Novadu ziņas
2014. gada 17. marts, 19:11

Ko skatās un klausās Latgales pierobežā? Stāsta Māris no Dagdas. VIDEO

Jauns.lv

Jau gadiem ilgi valdībā un Saeimā sūkstās par Krievijas propagandu, ar kuru baro pierobežas iedzīvotājus. Latvijas televīzijas un radio programmas tur nevar uztvert. Māris no Dagdas Kasjauns.lv stāsta, ka pierobežas iedzīvotāji no krievu kanāliem neatteiksies, jo gluži vienkārši citu iespēju nav.

Gan Saeimas deputāti, gan atbildīgās amatpersonas ik pa brīdim nāk klajā ar satraucošiem stāstiem, ka viņus neapmierina situācija, kad Krievijas un Baltkrievijas pierobežas iedzīvotāji zina, kas ir Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko, bet ir neziņā par to, kas ir Andris Bērziņš. Tas atkal aktualizējās līdz ar Ukrainas notikumiem. Visi aicina situāciju steidzīgi risināt, bet reālu uzlabojumu nav – izņemot sakramentālos solījumus: pētīsim, uzlabosim, risināsim un tamlīdzīgi.

Tikmēr salīdzinoši nabadzīgākajos pierobežas rajonos cilvēkiem nav naudas, lai iegādātos dekoderus un pirktu virszemes apraides televīzijas programmu pakas. Turklāt šogad no bezmaksas apraides aizgāja TV3 un LNT, jo tas privātajām televīzijas kompānijām neesot finansiāli izdevīgi.

Tikko Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPL) nāca klajā ar aicinājumu steidzami ieguldīt Latvijas Radio un Televīzijā vismaz divus miljonus eiro, lai „būtiski paplašinātu Latvijas informatīvo telpu ar kvalitatīvi veidotu saturu atbilstoši sabiedrisko mediju kvalitātes kritērijiem un uzdevumiem, turklāt attīstot ziņu un analītiskā satura formātus krievu un arī latviešu valodā”. Tomēr nekas vairāk par labas gribas deklarācijām nav panākts. Bet ko par to visu domā paši pierobežas iedzīvotāji? Māris Tribojs no Dagdas Kasjauns.lv raksta:

„Sanāk daudzreiz lasīt internetā ziņas, cik negatīvi Krievijas TV ietekmējot Latvijas iedzīvotājus. Pie interneta tieku vai nu vietējā pagasta bibliotēkā, vai aizeju pie drauga. Pats esmu no Dagdas novada. Studēju un strādāju gadījuma darbus. Līdz ar to ienākumi man ir niecīgi.

Mājās man ir parastais LG televizors ar analogo jumta decimetru TV antenu. Diemžēl, līdzekļu trūkuma dēļ nevaru atļauties paņemt no „Lattelekom” dekoderu un nevaru atļauties arī maksāt ikmēneša maksu, lai nu skatītos mūsu LNT un TV3. Tad nu arī esmu spiests skatīties Krievijas TV kanālus, kurus varu uztvert bez maksas un pie tam ar vecu jumta antenu.

Ko lai saka? Krievijas TV kanāliem ir saturīgas pārraides, dažādi TV šovi, koncerti, filmas, seriāli, saturīgi ziņu bloki.

LNT un TV 3 paši vainīgi, ka pārgāja maksas apraidē. Kāpēc LNT un TV3 tad pārgāja uz maksas apraidi? Lai viņiem būtu mazāk auditorijas, lai trūcīgajiem Latvijas iedzīvotājiem nebūtu pieejams viņu rādītais TV saturs.

Līdzīga situācija ir maniem kaimiņiem. Dažiem kaimiņiem ir iegādāts dekoders, bet atkal problēma - nav naudas „Lattelekom” virszemes TV ekonomiskās pakas abonēšanai. Tad arī kaimiņi ir uzlabojuši saviem spēkiem savas decimetru TV

antenas un skatās Krievijas TV kanālus pilnīgi bez maksas.

Daudzi nemaz nevēlas iegādāties TV dekoderus, jo bezmaksas apraidē ir redzami vien tikai pieci nacionālie kanāli, bet no Krievijas mēs bez maksas ar parastajām jumta decimetru āra antenām varam skatīties ap desmit Krievijas TV kanālu.

Līdzīga situācija ir arī ar radiouztveršanu. Daudziem mājās vēl saglabājušies padomjlaiku radiouztvērēji, kuriem ir iebūvēti vidējie un garie viļņi. Kā jau ziniet, pievienojot parastu trīs metrus garu drāti, var uz vidējiem viļņiem brīvi, bez traucējumiem visā Latvijas pierobežā uztvert vairākas krieviski raidošās stacijas no Krievijas un Baltkrievijas.

Mēs, pierobežas iedzīvotāji, arī turpināsim skatīties Krievijas TV kanālus, jo mums nav citas iespējas un citas izvēle, jo te lielākā daļa dzīvo trūcīgi un labākajā gadījumā kaut kur piestrādā un nopelna tik, lai samaksātu komunālos rēķinus un palaistu bērnus skolā.

Pati Latvijas valdība atļāva LNT un TV3 pāriet maksas apraidē un tāpat atslēdza Latvijas radio apraidi vidējos viļņos…”

Pierobežas propaganda (TV3 „Nekā Personīga”)

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press