Kultūra
2014. gada 17. aprīlī, 07:41

Starptautiskajā Dejas dienā notiks dejas darbavietā un dejas izrāde "Bal Moderne"

Jauns.lv

Starptautiskajā Dejas dienā 29.aprīlī notiks divi savstarpēji saistīti laikmetīgās dejas notikumi "Dejas diena tavā darbā" un "Bal Moderne", kuru centrā ir profesionālu horeogrāfu un pilsētas iedzīvotāju sadarbība, kopā radot un izpildot laikmetīgās dejas priekšnesumus vai piedaloties dejas klasēs, pavēstīja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Laura Stašāne.

Starptautiskajā Dejas dienā notiks dejas darbaviet...

Pasākumu organizē Latvijas Jaunā teātra institūts.

Dienā pilsētvidē notiks īsu izrāžu sērija "Dejas diena tavā darbā", kas ar laikmetīgās dejas starpniecību atklās dažādu profesiju pārstāvju ikdienas žestu valodu, unikalitāti un skaistumu. Desmit latviešu horeogrāfi kopā ar dažādu profesiju pārstāvjiem – frizieriem, bibliotekāriem, velokurjeriem, oficiantiem, šokolādes meistariem, biļešu kontrolieriem, pārdevējiem un parku dārzniekiem – viņu darbavietās piedāvās miniatūras trīs līdz piecu minūšu kustību izrādes. Skatītāji šos darbus varēs noskatīties, izstaigājot divus maršrutus Stabu ielā un Vecrīgā, virzoties no vienas darba vietas uz nākamo. Katrs maršruts ilgst vidēji vienu stundu.

Savukārt vakarā "Rīga 2014" kultūras vasarnīcas atklāšanā Esplanādē laikmetīgās dejas izrādes "Bal Moderne" radīšanā piedalīsies gan profesionāli horeogrāfi no Beļģijas un Francijas, kuri atradīsies uz skatuves, gan ikviens skatītājs. "Bal Moderne" princips ir vienkāršs – vakara gaitā visi klātesošie kopā iemācās un nodejo trīs īsas triju līdz četru minūšu horeogrāfijas. Iepriekšēja dejošanas pieredze nav nepieciešama, vienīgais, kam ir jābūt gataviem, ir neliela koncentrēšanās un ļoti daudz prieka. Šis unikālais projekts ceļo pa pasauli jau 20 gadu.

Iesildot "Dejas dienu tavā darbā" visu nedēļu no 22. līdz 28. aprīlim profesionāli horeogrāfi dosies pie dažādiem darba kolektīviem un kopienām, lai pasniegtu vienu bezmaksas dejas vai kustību klasi. Klases notiks Iļģuciema sieviešu cietumā, krīzes centros "Māras centrs" un "Centrs Dardedze", "draugiem.lv" birojā, "Rīga 2014" birojā, laikraksta "Diena" redakcijā, Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā CFLA un citur. Tās pasniegs horeogrāfi Olga Žitluhina, Kristīne Vismane, Ramona Galkina, Sintija Siliņa, Elīna Lutce, Roberts Muciņš, Evita Birule, Katrīna Albuže, Lilija Lipora un Andrejs Fiļipovs.