Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. maijā. FOTO. VIDEO
Liepājas muzejā Muzeju nakts pasākumi iesāksies ar ēnu teātra uzvedumu pēc Antuāna de Sent-Ekziperī darba „Mazais princis” motīviem.
Kultūra
2014. gada 16. maijs, 09:33

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. maijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē grēks būtu sēdēt mājā, jo durvis apmeklētājiem Muzeju nakts ietvaros ver muzeji, bet asociācija „Lauku ceļotājs” rīko Atvērto durvju dienas laukos, kuru laikā pilsētnieki var iepazīties ar unikālo lauku tūrisma piedāvājumu, piemēram, cept pankūkas uz ugunskura vai fotografēties kopā ar kurmjiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pilnā sparā rit arī brīvdabas festivāli – Strenčos notiks kārtējie starptautiskie Gaujas plostnieku svētki, bet Saldū – Novada svētki. Limbažos savu dzimšanas dienu svinēs vecākais Latvijas deju kolektīvs „Katvari”. Savukārt Liepājas Simfoniskais orķestris Liepājā noslēgs savu 133. koncertsezonu, bet dienu vēlāk – Rundāles pilī - jau atklās jaunu koncertciklu. Tāpat arī daudz interesantu izstāžu. Rīdziniekiem būtu jāpievērš uzmanību tam, ka sācies Rīgas Fotomēnesis un tā ietvaros izstāžu zāles piedāvā daudz aizraujošu fotoceļojumu.

1. Klāt kārtējā Muzeju nakts. Šoreiz ar sarkano, dzintara krāsu

Sestdien, 17. maijā, būs klāt kārtējā muzeju nakts, kad durvis atkal vērs desmitiem muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas – šogad ap 120. Pasākumi sāksies jau 17. maijā dienas laikā, turpināsies visu vakaru, daudzviet arī naktī un noslēgsies tikai 18. maijā. Pasākumu programmu meklējiet internetā vai pie sev tuvākā muzeja afišu stendā.

Eiropas muzeju akcija „Muzeju nakts” Latvijā šogad noslēdz tematisko trīs gadu ciklu „Trejkrāsainā saule”, ko iedvesmojušas Raiņa dzejas rindas par sauli, kas „atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana”. Šogad Muzeju nakts devīze ir: „Sarkanā krāsa – dzintars”.

Muzeju nakts pasākumi norisināsies ne vien galvaspilsētā, bet arī Latvijas reģionos, tālab akcijas organizatori īpaši aicina „dzintara āderes” meklēt ne tikai galvaspilsētā, bet tieši Latvijas novadu muzejos, kur atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš, kuru var uzklausīt un parunāties. Dzintara tēma Latvijas novados atbalsos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju „Dzintara ceļš”. Lūk, ierosmei tikai dažas no Muzeju nakts pieturvietām:

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vestibilā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) 17. maijā pulksten 22.00 būs vērojama vērienīga modes skate, kurā demonstrēs tērpu kolekciju „Timeless” ar latviešu mākslas darbu motīviem, kas izcilus muzeja krājuma priekšmetus sabiedrībai atklās jaunā gaismā. Kolekcijas moto – vērtības nezūd, mēs tās pārmantojam un pārradām katrs caur sevi. Modes skatē Latvijas mākslas zelta fonds no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma modes dizaineres Aļonas Bauskas radošajā darbā transformēsies mūsdienīgos auduma rakstos un tērpos.

* Valmieras muzejs 17. maijā no pulksten 19.00 līdz 23.00 piedāvā dažādas ar mīlestības tēmu saistītas nodarbes Muzeju nakts saukļa „Romantiskā nakts Valmierā” ietvaros: ekskursijas pa Valmieras romantiskākajām vietām, gaismas un mūzikas dārzu, romantiskākās atzīšanās mīlestībā un mīļvārdiņu konkursu, romanču koncertu un citas.

* Liepājas muzejā 17. maijā pulksten 16.00 Muzeja nakts tiks atklāta ar atklāta ar ēnu teātra uzvedumu pēc Antuāna de Sent-Ekziperī darba „Mazais princis” motīviem. Pēc izrādes bērni un jaunieši aicināti piedalīties skatuves tēlu veidošanas darbnīcā un ēnu teātra radošajā darbnīcā, kuras noslēgumā tiks radīta kopīga performance.

* Jelgavas pils, kur izvietota Latvijas Lauksaimniecības universitāte, apmeklētājus gaidīs no pulksten 19.00 līdz vieniem naktī. Interesentiem būs iespēja ne tikai izstaigāt pils vēsturiskās telpas, aplūkot studentu un pils darbinieku sarūpētās izstādes, noklausīties koncertus, bet arī pirmo reizi vēsturē plašākai publikai tiks atvērti divi akadēmiskie muzeji - Augsnes muzejs Lauksaimniecības fakultātē un Anatomijas muzejs Veterinārmedicīnas fakultātē.

* Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā 17. maijā no astoņiem vakarā dzintara spožumā iemirdzēsies pasaulslavenu modernistu mākslas darbi un pārsteidzošas Latgales un ārzemju mākslinieku radošā darba izpausmes, bet tieši pusnaktī būs kulminācija Rotko centra pagalmā – uguns, ritma un vitalitātes apvienojums Uguns šovā.

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. 17. maijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs līdz diviem naktī. Ieeja muzejos akcijas laikā būs bez maksas. Sīkāk internetā: www.muzeju-nakts.lv.

2. Plostnieku svētki Strenčos

Lai saglabātu Gaujas koku pludinātāju amata prasmi un popularizētu plostu siešanas tradīciju, katru gadu maija trešajā sestdienā Strenčos notiek Gaujas plostnieku svētki. Pasākums iesākas jau pāris dienas iepriekš, kad pie Spicu tilta tiek siets plosts un notiek divu dienu nobrauciens pa Gauju no Spicu tilta līdz Vecajam ozolam Strenčos. Arī šogad svētku dienā – 17. maijā - Strenču brīvdabas estrādē notiks gadatirgus, kopīga plosta sagaidīšana pie Vecā ozola, būs iespēja nobaudīt Plostnieku zupu un Plosta prieku, kā arī norisināsies dažādas jautras aktivitātes bērniem un pieaugušajiem plostnieku garā. Dienas gaitā notiks plaša kultūras programma, bet vakara izskaņā varēs baudīt Vakara mūziku uz Gaujas un līdz pat rīta gaismai izdancoties zaļumballē.

Sestdien, 17. maijā Strenčos starptautiskie Gaujas plostnieku svētki notiks jau 17. reizi. Jau no pulksten 8.00 pie brīvdabas estrādes darbosies Svētku gadatirgus, bērnu pilsētiņa „Jurģa parks”, notiks izjādes ar zirgiem. Pulksten 9.45 sāksies koka skulptūru zāģēšanas konkurss, būs arī Baļķu zāģēšanas paraugdemonstrējumi. Desmitos no rīta būs svinīgā Plosta sagaidīšana pie Vecā ozola un svētku atklāšana, kam seko dažādas interesantas un jautras aktivitātes, kā, piemēram, plostnieku mielasta gatavošana, airēšanas maratons, sporta spēles, Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Tik mīla vien” (pulksten 17.00), ugunsšovs, zaļumballe, nakts koncerts baznīcā un citas.

16. Gaujas plostnieku svētki

3.Saldus novada svētki „Iekrāso sevi novadā”

Latvijas saldākajā pilsētā – Saldū piektdien un sestdien, 16. un 17. maijā, notiks ikgadējie Saldus novada svētki, kuru moto šogad ir „Iekrāso sevi novadā!”. Saldus novads šogad svin savu piecu gadu jubileju, tādēļ svētkos akcentēs paveikto šo gadu laikā - kādi ir novada ieguvumi, ar ko tas lepojas un par ko priecājas.

Svētku svinības tiks atklātas 16. maijā ar izstādi „Saldus novada piecgade” , jauniešu „Talantu parādi” un citiem muzikāliem un sportiskiem akcentiem. Diena noslēgsies ar opereti „Klīvija” Saldus Kultūras centrā.

Tā kā Saldus novada svētkus caurvīs dažādi krāsu akcenti, tad 17. maijā apmeklētāji varēs vērot, piedalīties un līdzdarboties aktivitātēs 12 krāsainos Saldus laukumos un pagalmos - Sudraba Mūzikas pagalmā, Zaļajā Dzelžu laukumā, Zelta Medus pagalmā un citos. Sarkanajā Dzintara pagalmā notiks Starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Jau tradicionāli norisināsies svētku gājiens, tirgošanās, būs sportiskas un radošas aktivitātes gan lieliem, gan maziem.

Vakarā Kalnsētas parka estrādē notiks koncerts ar Kārļa Lāča autorprogrammu „Iekrāso sevi mūzikā”, kurā uzstāsies Intars Busulis, Aija Andrejeva un Abonementa orķestris, pēc tam norisināsies karaokes konkurss „Dziesmu kari”, balle kopā ar grupu „Keksi”, bet pusnaktī uz skatuves leģenda - disko mūzikas grupa „Boney M”.

Te jāpiebilst, ka 1986. gadā 1977. gadā dibinātā „Boney M” likvidējās. Taču tā kā disko mūzika bija ļoti populāra, grupas dalībnieki pieņēma lēmumu nepārtraukt muzicēt, katrs izveidojot savu sastāvu, tādā veidā turpinot popularizēt visiem zināmos „Boney M” hitus. Pastāv trīs „Noney M” mūzikas kolektīvi. Kā viens no populārākajiem šīs pasaules slavenās grupas sastāviem ir tās solistes Šeilas Bonnikas Sheyla Bonnick izveidotais šovs „TheSounds of Boney M”, kurš arī viesosies Saldū.

Sīkāk internetā: www.saldus.lv.

4. Atvērtās ceļotāju dienas laukos

Ja tomēr vēl neesat izlēmuši, uz kuru Latvijas debespusi šajās brīvdienās doties, tad to var izlemt tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” rīkotajās Atvērtajās dienās laukos, kas notiek no piektdiena, 16. maija, līdz svētdienai, 18.maijam. Pilsētniekiem šajās dienās ir iespēja ar ģimeni vai draugiem apbraukāt ražojošās saimniecības laukos, lai atklātu sev jaunus - interesantus, garšīgus un veselīgus - lauku labumus.

Akcijā piedalās 129 lauku saimniecības visā Latvijā, un akcijas laikā visas trīs dienas saimniecību durvis būs atvērtas apmeklētājiem bez iepriekšēja pieteikuma. Iespējas visdažādākās: būs iespējams nobaudīt gliemežus, šitakē sēnes ar ponšo, ķiploku konfektes un citus labumus. Gardēžiem piedāvās meistarklases par picas, kūkas un tortes dekoru veidošanu, kā arī ekskursijas, lai iepazītu vīna tapšanas noslēpumus.

Pilsētnieki lauku saimniecībās varēs iesēt savas burkānu dobes un pēc tam vasarā braukt novākt ražu. Dzīvnieku mīļotājiem apskatei būs atvērtas Kalifornijas slieku, murkšķu, gliemežu un citas fermas. Būs iespēja ar optisko ierīču palīdzību vērot stārķus. Tiks piedāvāta arī ekskluzīva iespēja - fotosesija ar kurmjiem.

Būs interesants izbraukums zaļumos un, iespējams, jūs arī atradīsiet vietu, kur paviesoties atkārtoti un pavadīt kādu savu atvaļinājuma nedēļu. Sīkāku programmu un piedāvājumu meklējiet internetā: www.celotajs.lv/atvertasdienas.

Lūk, ierosmei pāris „Lauku ceļotāja” akcijas dalībnieku piedāvājumi:

* Alsungas novada saimniecībā „Jaunstuči” piedāvā ne tikai paviesoties murkšķu audzētavā, bet arī laivu izbraucienu par Reģu muižas dīķi, kā arī vietējos suitu labumus, piemēram, sklandraušus, saldskābmaizi, plātsmaizes un citus.

* Zvejnieku sētā „Dieniņas” Engures pagastā akcijas dienās notiks Zivju kūpināšanas sezonas svētki

* Zemnieku saimniecība „Kurmīši” Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā viesiem piedāvās ne tikai fotosesiju ar kurmjiem, bet arī pēc pasūtījuma pagatavos oriģinālu jaunlaulāto mīlas eliksīru

* Podnieku sētā „Dzyndrys” Rēzeknes novada Maltas pagastā tikai akcijas dienās saimniece Vēsma Ušpele ceps pankūkas uz ugunskura, un tās varēs nobaudīt ar ievārījumu un medu.

Atvērtās dienas Latvijas Laukos - Pavasaris 2014

5. Vērienīga ritma un dejas izrāde „Inficētais” Limbažos

Par godu Latvijas vecākā kolektīva deju kolektīva – tautas deju ansambļa (TDA) „Katvari” 95 gadu jubilejai tapusi vēl nebijusi dejas ritma un dejas izrāde „Inficētais”, kuras pirmizrāde notiks sestdien, 17. maijā, pulksten 16.00 Limbažos, SIA „Pro-Bet” ražošanas angārā (Vidus ielā 2).

Uzvedums būs ritma, ķermeņa kustības, dejas un mūzikas simbioze, kas pastiprināta ar urbānas vides un mākslas elementiem. Tā sižetiski runās par mūsdienās tik ļoti eksistenciālu tēmu kā lietu notikumu dabu un mūsu attieksmi pret to. Vai apkārtne un ikdiena iegūst citu esamības nokrāsu, ja mēs paši mainām savu iekšējo skatījumu? Vai viens pozitīvas iedvesmas inficēts cilvēks var mainīt apkārtni? Cilvēka brīvība ir izvēlēties...

Uzveduma horeogrāfs un režisors – Gints Dancītis, mūzikas autori – Dzintars Vīksna un Matīss Repsis. Izrādē piedalās perkusionistu apvienība „Pulsa efekts”, grupa „Limonāde” un, protams, paši jubilāri - TDA „Katvari”. Uzvedums notiks neierastā vidē – bruģa ražošanas angārā.

„Ir pagājuši pieci gadi, kopš savā 90 gadu jubilejā uzvedām dejas izrādi „No zobena saule lēca””, teic TDA „Katvari” vadītājs Edžus Arums. „Tāpēc vēlējāmies atkal radīt ko nebijušu, lai būtu interesanti gan skatītājiem, gan pašiem dalībniekiem. Meklējot jaunas formas un izpausmes, nonācām līdz apvienībai „Pulsa efekts”. Līdz šim Latvijā formas ziņā līdzīgas izrādes uzvestas tikai divas, taču tik liela mēroga vēl nekad, tāpēc tas atkal mums ir jauns un sarežģīts izaicinājums, bet radošā ziņā ļoti aizraujošs notikums.”

 „Šajā izrādē daudzu elementu kopums veidos vienotu veselumu, un gluži kā kaleidoskopā kopaina būs neparasta, mainīga, brīžiem negaidīti neparasta,” tā par izrādi saka horeogrāfs Gints Dancītis.

Deju ansambli „Katvari” dibinājusi Katvaru pagasta padome 1919. gadā kā deju teātra grupu ar mērķi ieņēmumus no izrādēm ieguldīt izglītības un bibliotēkas attīstības veicināšanai. Sākotnēji tā kopā sanākšanas un mēģinājumu vieta bija Katvaru muiža, tikai 1991. gadā par ansambļa mājvietu kļuva Limbažu kultūras nams. Biļešu cenas: 8 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.katvari.lv.

6. Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerti Liepājā un Rundālē

Šajā nedēļas nogalē savu 133. sezonu noslēdz Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) un piedāvā apmeklēt koncertus gan Liepājā, gan Rundālē:

* Liepājas Latviešu biedrības namā piektdien, 16. maijā, pulksten 16.00 notiks LSO sezonas noslēguma koncerts. Tas norisināsies koncertcikla „Lielo Dzintaru gaidot” ietvaros. Koncertā tiks atskaņots Riharda Štrausa Obojas koncerts un eņģeļu dziesmām vainagotā Gustava Mālera Ceturtā simfonija. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, uzstāsies jaunā dziedātāja Margarita Vilsone (soprāns) un Parīzē dzīvojošais izcilais ungāru obojists, Parīzes Nacionālās augstākās konservatorijas kamermūzikas klases profesors Lāslo Hadadi, kurš Latvijas klausītājiem labi pazīstams no iepriekšējām viesošanās reizēm. Biļešu cenas: 5 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Savukārt sestdien, 17. maijā, pulksten 17.00 LSO ar šo pašu programmu viesosies Rundāles pilī, atklājot koncertciklu „Liepājas skaņas Rundāles pilī”. Tā tiks likts pamatakmens mākslinieciski augstvērtīgai tradīcijai, ko kopīgi veidos Liepājas Simfoniskais orķestris, Rundāles pils un Imants Lancmanis. Cikla pirmajā koncertā tiks atskaņota tā pati programma, kas dienu iepriekš skanēja Liepājas latviešu biedrības namā. Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā: www.lso.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: dumpis modes buduārā, caurvējš Mākslas akadēmijā un Somālija Kara muzejā

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 27. jūlijam ir apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļeva kolekcijas izstāde „Dumpis buduārā”, veltīta 20. gadsimta 70. gadu modei. Izstāde stāsta par individuālā stila uzvaru pār modi revolucionārajā mākslas un apģērba kultūras stilistisko pārmaiņu dekādē. Ekspozīciju veido vairāki galvenie dumpīgās un daudzkrāsainās desmitgades stilistiskie virzieni: hipiju mode, unisekss, etnostils, retro, disko, glemroks, panku stils un citi, kas liecina par laiku, kad jaunatnes mūzika un dejas visā pasaulē pārspēja buržuāziskās sabiedrības manierīgo, stīvo stilu. Jāuzsver arī tas, ka pirmoreiz Rīgā Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē tiek demonstrēti ne tikai sieviešu, bet arī vīriešu tērpi uz jauniem manekeniem. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* 16. starptautiskā jauno mediju kultūras festivāla „Māksla+Komunikācija” ietvaros līdz 3. augustam izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) ir skatāma multimediju izstāde „Lauki”, kas ir viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem. Māksla mūsdienās ir mainījusi savu lomu sabiedrības dzīvē – tā ne tikai rada jaunu estētiku, bet arī iesaistās pārmaiņās zinātnes, sociālās uzbūves un tehnoloģiju jomā. Izstāde piedāvā spilgtu un dinamisku mākslas ainavu, kas izaicina esošos uzskatus, dekonstruē sociālo realitāti un uzbur pozitīvas nākotnes vīzijas. Jau sākotnēji projekta ideja tiecās parādīt, ka atsevišķi vairs neviens lauks vai apzīmējums nespēj pilnībā atspoguļot laikmetīgās mākslas daudzveidību. Šodienai ir raksturīgi, ka visinteresantākā jaunrade notiek savienojot vairākas nozares un disciplīnas – kombinējot māksliniecisko ar sociālo un dabisko, zinātnisko – ar emocionālo, sensitīvo – ar reālo. Ekspozīcijai atlasīti 40 mākslas darbi no visas pasaules, tomēr īpaši koncentrējoties uz Centrālo, Austrumu un Ziemeļu Eiropu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 24. maijam ir aplūkojama akadēmijas studentu darbu izstāde „Caurvējš Akadēmijā” un informatīvas ekskursijas visās augstskolas nodaļās, kuru mērķis ir radīt visaptverošu iespaidu par studijām Mākslas akadēmijā, padziļināti iepazīstinot ar katru no studiju virzieniem un neskaitāmajām ārpusstudiju iespējām. Studentu darbu ekspozīcija iemājojusi dažādās telpās teju visos Akadēmijas stāvos, iepazīstinot ar studentu veikumu 2013./2014. studiju gada pavasara semestrī. Ekspozīcijai atlasīta izcilāko studiju darbu izlase, kas sniedz ieskatu topošo mākslinieku, dizaineru un mākslas zinātnieku jaunākajos darbos. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

 * Rīgas Mākslas telpā (Rātslaukuma pazemē) Rīgas Fotomēneša ietveros līdz 5. jūnijam skatāma tā centrālā izstāde „Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija”, kurā piedalās mākslinieki no astoņām valstīm. Izstāde fokusējas uz cilvēku sevis meklējumiem mūsdienu pasaulē, viņu privāto telpu un pašiem sev uzdotajiem jautājumiem. Autorus ar atšķirīgo pieredzi vieno interese par attēlu, kas jau piedzīvojis jauno tehnoloģiju izvērtējumu. Viņi lieto fotogrāfiju kā mākslas mediju – izceļ savas idejas, vēstījuma nozīmību un labprāt eksperimentē ar robežu nojaukšanu, brīvi integrējot fotogrāfiju citos medijos. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Latvijas Kara muzejā (Smilšu ielā 20, Pulvertornī, Vecrīgā) līdz 8. jūnijam skatāma Dānijas Kultūras institūta Rīgā organizētā izcilā dāņu foto dokumentālists Jana Grarupa izstāde „SOMĀLIJA. Karā un badā. Iesprostoti”. Dāņu fotogrāfs Jans Grarups (1968) ir pazīstams ar savām reportāžām no karadarbības zonām, no bada, slimību un reliģisku vai nacionālu aizspriedumu nomocītajām Āfrikas valstīm. Kara muzejā atklātās izstādes centrā ir Somālija un tās iedzīvotāji, kurā kara šausmas turpinās jau vairāk, kā 20 gadus. Ilgstošais sausums, kas valsti ir pārņēmis pēdējos gadus, Somālijas iedzīvotāju dzīvi padara vēl neciešamāku. Izstāde stāsta par cilvēkiem, kas ir iesprostoti starp karu, trūkumu un izmisumu. Sīkāk internetā: www.karamuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA