KNAB: četras varas partijas mūsu naudu tērēja alkoholam, ēdienam un pat putekļu sūcējam
Politika
2014. gada 16. maijs, 19:45

KNAB: četras varas partijas mūsu naudu tērēja alkoholam, ēdienam un pat putekļu sūcējam

Jauns.lv

(Papildināta 19:42) Četri politiskie spēki, kas patlaban veido valdošo koalīciju, ir pretlikumīgi tērējuši valsts budžeta finansējumu partijām, naudu izlietojot, piemēram, alkohola, pārtikas, putekļu sūcēja iegādei, sēru vainagiem un citām mantām, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) politisko partiju 2012.gada pārskata pārbaužu rezultāti.

Pārbaužu rezultātā pieņemti četri lēmumi par valsts budžeta finansējuma izlietošanu un maksājumu veikšanas kārtības ierobežojumu pārkāpšanu. Birojs konstatējis, ka politisko partiju apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ir pretlikumīgi tērējusi valsts budžeta finansējumu, apmaksājot biroja mēbeļu, papīra, pildspalvu, durvju plāksnīšu, putekļu sūcēja, printera kārtridžu, saimniecības preču, dzeramā ūdens, mobilā telefona iegādi, juridiskas personas grāmatvedības pakalpojumu sniegšanu, reklāmas un līdzjūtību izvietošanu laikrakstos, apsveikuma atklātņu druku, pateicības rakstu un ziedu kompozīciju izgatavošanu un parādu atmaksai avansa norēķinu personām.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) tērējusi no valsts budžeta piešķirto naudu, apmaksājot juridisko palīdzību, kā arī pārskaitījusi naudas līdzekļus no sava speciālā valsts budžeta konta uz savu ziedojumu kontu un sociālpolitiskajai novada attīstības biedrībai "Līvāni".

Partiju "Vienotība" izveidojušo partiju "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai" apvienība, kurai no 2012.gada 20.javāra mainīts nosaukums uz "Nacionālā vienotības apvienība", tērējusi budžeta naudu, apmaksājot biroja paklāju nomu, reklāmu par referendumu, ar ēdināšanu saistītos pakalpojumus, videoklipu izgatavošanas izdevumus, biroja vadītāja vizītkaršu izgatavošanu un juridiskas personas grāmatvedības pakalpojumu sniegšanu, kā arī pārskaitījusi naudas līdzekļus no sava speciālā valsts budžeta konta uz citu norēķinu kontu.

Zatlera reformu partija, kuras nosaukums no 2012.gada 16.maija mainīts uz Reformu partija, valsts naudu tērējusi, apmaksājot alkoholu, tēju, kafiju, ūdeni un ēdināšanas pakalpojumus, sēru vainagu, darba cimdu un citu saimniecības preču iegādi, un ziedojumu atgriešanai, kā arī piešķirtos valsts budžeta finanšu līdzekļus no sava speciālā konta pārskaitījusi uz citu norēķinu kontu.

KNAB nolēmis, ka VL-TB/LNNK valsts budžetā jāatmaksā 5439 eiro, ZZS - 4583 eiro, "Vienotību" veidojošo partiju "Jaunā laika", "Pilsoniskā savienības" un "Sabiedrība citai politikai" apvienībai valsts budžetā jāatmaksā 31 302 eiro, savukārt Reformu partijai jāatmaksā 27 249 eiro.

Valdošās koalīcijas partijas - "Vienotība", Nacionālā apvienība (NA) un Reformu partija (RP) - tiesā iesniegušas prasību saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par partiju prettiesisku valsts finansējuma tērēšanu, piemēram, biroja mēbelēs, ēdināšanas un grāmatvedības pakalpojumos.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars norādīja, ka nepiekrīt KNAB atzinumam. Viņš sacīja, ka lielākā daļa summas izlietota diviem mērķiem. Pirmkārt, kampaņai par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā. Otrkārt, grāmatvedes algošanai.

RP valdes locekle Inga Antāne sacīja, ka KNAB lēmums, kas paredz, ka partijai valstij jāatmaksā gandrīz 30 tūkstoši eiro, ir nepamatots. "Uzskatām, ka lēmums nav pamatots, tas ir prettiesisks un nav samērīgs," viņa sacīja. Viņa arī pauda, ka KNAB būtu vajadzējis labāk komunicēt ar partiju, lai pieņemtu pareizāko lēmumu.

Arī NA ģenerālsekretārs Aigars Lūsis apliecināja, ka apvienība lēmumu pārsūdzējusi, jo uzskata to par komisku un absurdu. "Kur tad vispār, ja ne biroja lietās valsts finansējumu var tērēt?" retoriski vaicāja Lūsis.

BNS/LETA, Foto: Ieva Lūka, LETA