Applūdusī Daugava no ārpasaules nošķir vēl trīs ciemus. FOTO
Redzot dramatisko skatu, ne viens vien saķer galvu.
Novadu ziņas
2017. gada 8. marts, 15:21

Applūdusī Daugava no ārpasaules nošķir vēl trīs ciemus. FOTO

Jauns.lv

Daugavpils novadā pārplūdušās Daugavas ūdeņi no ārpasaules nošķīrusi arī Aizupes, Nīcgales un Pārdaugavas ciemus, kuros dzīvo vairāk par desmit cilvēkiem, pastāstīja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Tādējādi kopumā no ārpasaules Daugavpils novadā patlaban ir nošķirti četri ciemi, kuros dzīvo divdesmit cilvēki. Kā pirmo no ārpasaules Daugavas ūdeņi vēl pirmdien nošķīra Ribaku ciemu ar 15 iedzīvotājiem. Ledus sablīvējums Daugavā Nīcgales apkaimē joprojām nav izkustējies, bet ūdens līmenis upē turpina celties, appludinot aizvien jaunas teritorijas un pietuvojoties arvien jauniem ciemiem.

No ārpasaules ir nošķirta arī zemnieku saimniecība "Smiltāji", kurā ir 14 liellopi, tai skaitā slaucamas govis. Tās saimnieki ikdienas ar laivu ved pāri pārplūdušajām pļavām aptuveni 130 litrus piena, lai tos nodotu piena vedējam. Kāds ceļā satikts applūstošajā dārzkopības kooperatīva "Ļubasti" iedzīvotājs, kurš zvejnieku zābakos tikko bija izbridis no applūdušās teritorijas, pastāstīja, ka zem ūdens esot jau vairāki desmiti vasarnīcu dārzkopības kooperatīva zemākajā galā.

Vīrs, kurš kopā ar sievu šeit saimnieko jau kopš 1982.gada, neslēpa savu sašutumu sakarā ar notiekošu un teica, ka būtu pēdējais laiks kaut ko pasākt, piemēram iztīrīt upi, uzbūvēt dambi vai galu galā uzspridzināt Daugavā ledu. "Mēs te grasāmies karot ar Krieviju, vedam iekšā tankus, pērkam lielgabalus, bet sprāgstvielas, lai uzspridzinātu upē ledu, valstij nav," sūkstījās vīrs.

Daugava pāriet pāri malām un no ārpasaules nošķir ciemus

gallery icon
29

Pēc prognozēm palu laikā "Ļubastos" un dārzkopības kooperatīvā "Maļutki" šogad varētu applūst līdz pat 80% vasarnīcu. Tā kā tas notiekot regulāri, cilvēki, kas mitinās applūstošajās mājās tam ir gatavi un parasti palu laikā pārceļoties uz dzīvi citviet.

Patlaban visi Daugavpils novadā applūstošo teritoriju tuvumā dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par palu draudiem, bet visi atbildīgie dienesti vajadzības gadījumā ir gatavi rīkoties. Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā cēlies par vairākiem desmitiem centimetru un šodien pusdienlaikā sasniedzis 5,92 metru atzīmi.

Šādi tur izskatījās pirms dažām dienām:

Ledus vižņi pie Daugavpils

gallery icon
12

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks pauda cerību, ka tik augstu, kā 2013.gadā, kad ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bīstami pietuvojās astoņu metru atzīmei, sasniedzot 7,94 metrus, tomēr nepacelsies.

Aizputinātie autoceļi Daugavpils pusē

gallery icon
11


LETA/Foto: Ivars Soikāns/LETA