Dita Rietuma: jaunieši Eiropā nezina, kas ir nacionālais kino; viņiem eksistē tikai Holivuda
" Ar kino var mācīties vēsturi, svešvalodas. Es uzskatu, ka tas ir tiešām svarīgi, jo es sastopos ar dziļu kultūršoku skolās - jaunieši nav dzirdējuši neko," - tā jaunā Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.
Kultūra
2014. gada 27. maijs, 16:32

Dita Rietuma: jaunieši Eiropā nezina, kas ir nacionālais kino; viņiem eksistē tikai Holivuda

Jauns.lv

Ir pēdējais brīdis rīkoties, lai Eiropas kino nepaliktu bez skatītājiem, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijā deputātiem uzsvēra Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

"Jaunieši Eiropā nezina, kas ir nacionālais kino. Viņi ir auguši citā audiovizuālajā telpā un prot nolasīt tikai Holivudas kino valodu. Līdz ar to ir pēdējais brīdis darīt kaut ko, lai Eiropas kino pēc desmit gadiem nepaliek vispār bez skatītājiem," viņa sacīja.

Par vienu no prioritātēm Nacionālā kino centra vadītājas amatā Rietuma nosauca bērnu un jauniešu izglītošanu par kino.

"Es domāju, ka tas ir ļoti aktuāls jautājums. Par to runā Eiropas Komisijā, Eiropas audiovizuālajās industrijās. (..) Ar kino var mācīties vēsturi, svešvalodas. Tas paredz ļoti intensīvu un aktīvu nacionālo kino filmu integrāciju mācību procesā. Es uzskatu, ka tas ir tiešām svarīgi, jo es sastopos ar dziļu kultūršoku skolās - jaunieši nav dzirdējuši neko," skaidroja Rietuma.

Tāpat viņa plāno nodrošināt informācijas apriti starp nozari, sabiedrību un Nacionālo kino centru, kā arī veidot darba grupu, kurā kopā ar nozares pārstāvjiem spriedīs par Latvijas kino pozitīva tēla radīšanu.

"Finansējums [kino nozarei] ir nepietiekams, ideju sadursmes ir skaudras, atskaņas presē tikai ar negatīvu ievirzi. Un, iespējams, arī tāpēc jebkurš mēģinājums cīnīties vai lūgt finansējumu nozares attīstībai sastopas ar neizpratni," atzina Rietuma.

BNS/ Foto: Lita Krone/ LETA