Sabiedrība
2014. gada 28. maijs, 01:33

Latvijā ir par daudz aptieku, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm

Jauns.lv

Latvijā ir par daudz aptieku, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien sacīja Veselības ministrijas (VM) Farmācijas departamenta vadītājs Jānis Zvejnieks.

Ministrija rosina izmaiņas aptieku darbībā, nosakot, ka farmaceitam aptiekā būs jābūt visu tās darba laiku, savukārt nozare uzsver, ka par to vēl nepieciešamas diskusijas.

"Latvijā aptieku skaits svārstās ap 800, faktiski šādu tirgu sakārto viena lieta – aptiekā jāstrādā farmaceitam un farmaceitu ir tik, cik viņu ir," sacīja Zvejnieks.

Latvijā ir divu veidu speciālisti, kas strādā aptiekā – farmaceits un farmaceita asistents, kuram ir zemāka līmeņa izglītība un kuram jāstrādā farmaceita uzraudzībā.

"Aptieku skaits, salīdzinot ar vidējo Eiropā, ir stipri liels, un ir izveidojies farmaceitu deficīts. Ja asistentam jāstrādā farmaceita uzraudzībā, aptiekas darba laikā farmaceitam ir jābūt darbā visu laiku," turpināja Zvejnieks.

Viņš piebilda, ka no darba devējiem izskan, ka Latvijā trūkst farmaceitu, bet "mums būtībā netrūkst speciālistu, ir par daudz aptieku" un VM pastāvot uz to, ka aptiekās jāveic kvalitatīva aprūpe.

Aptieku attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega - Grāpe sacīja, ka šādas normas ieviešana dzīvē nozīmēs, ka aptiekas strādās no deviņiem līdz sešiem vakarā, bet sestdien un svētdien nestrādās.

"Aptiekas nevarēs atrasties tirdzniecības centros, jo tur obligāts ir nosacījums, ka jāstrādā visu centra darbības laiku. Samazināsies aptieku pieejamība," viņa uzsvēra. Viņa rosināja pārņemt citu valstu pieredzi, piemēram, Dānijā farmaceita asistentam regulāri ir jāpilnveido savas zināšanas un jāiziet pāratestācija.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns secināja, ka šī norma radītu diezgan nopietnu aptieku pakalpojumu sadārdzinājumu. Viņš uzsvēra, ka Latvijā ir mācību iestāde, kas sagatavo farmaceitu asistentus un viņu izglītība ir pieteikama. "Ja nav uz vietas jāveic zāļu izgatavošana, tad asistents ir pietiekami izglītots, lai paņemtu no plaukta nepieciešamās zāles," viņš pauda.

Turklāt dīvaina būšot situācija, jo VM piedāvā atšķirīgas pieejas pilsētā un laukos, kur šī norma nedarbotos, jo tur farmaceitu trūkst.

"Benu aptieka Latvija" pārstāvis Raitis Kvēps atzina, ka par šo priekšlikumu vēl ir nepieciešamas diskusijas.

Aptieku darbību regulē valdības noteikumi un Saeimai par to nebūs jālemj, tomēr apakškomisijā otrdien par to diskutēja, ņemot vērā rezonansi sabiedrībā. Viena no izmaiņām skar lojalitātes karšu aizliegšanu aptiekās.

Apakškomisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) atzina, ka nezina nevienu likumprojektu, kam atbalsts būtu vienbalsīgs, un aicināja kopīgi vienoties par lēmumu un izskaidrot, ko no tā iegūs sabiedrība.

BNS