Festivālu apmeklētāji, mazgājiet rokas un lietojiet prezervatīvus!
Sabiedrība

Festivālu apmeklētāji, mazgājiet rokas un lietojiet prezervatīvus!

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina mūzikas festivālu un pilsētas svētku apmeklētājus un ēdinātājus ievērot higiēnas pamatprincipus, lai veselības problēmas netraucētu baudīt mūziku, svētkus un atpūtu.

Festivālu apmeklētāji, mazgājiet rokas un lietojie...

Kā informēja SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Vilciņa, lai nesaslimtu ar zarnu trakta un daudzām citām infekcijām, rokas ir jāmazgā ar ziepēm un ūdeni, mazgājot tās bieži un rūpīgi. Rokas vienmēr jānomazgā pirms ēšanas un dzeršanas, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms pieskaršanās acīm, degunam un mutei, kā arī pirms un pēc ievainojumu apstrādes.

Tāpat SPKC iesaka netīrumu noņemšanai no rokām un mikrobu iznīcināšanai izmantot arī mitrās salvetes un roku dezinfekcijas līdzekļus.

SPKC uzsver arī drošas pārtikas patērēšanu, proti, gadījumā, ja iegādātajam ēdienam ir neraksturīga garša, smarža, izskats, nekādā gadījumā to nevajadzētu lietot uzturā, tāpat nevajadzētu lietot pārtiku un dzērienus no kopīgiem traukiem.

Vēl SPKC aicina festivālu un svētku laikā regulāri padzerties ūdeni, īpaši, ja tiek lietoti alkoholiskie dzērienus un/vai cilvēks ir fiziski aktīvs. SPKC aicina alkoholiskos dzērienus lietot ar mēru. Tāpat vajadzētu lietot galvassegu un aizsargkrēmu pret saules staru iedarbību.

Savukārt, lai izsargātos no saslimšanas ar seksuāli transmisīvām infekcijām un nevēlamas grūtniecības, seksuālo sakaru laikā ir ieteikts pareizi lietot prezervatīvu.

Pilnā sparā rit festivāls "LMT Summer Sound"

Pilnā sparā rit festivāls "LMT Summer Sound"

Ieteicams arī lietot insektus un ērces atbaidošus līdzekļus, bet gadījumā, ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk.

Centrs atgādina, ka vasarā, kas tradicionāli ir festivālu un brīvdabas pasākumu norises laiks, sabiedrībā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām. Šī tendence ir cieši saistīta ar ātru baktēriju savairošanos pārtikas produktos, ja tie tiek uzglabāti, neievērojot nepieciešamo temperatūras režīmu, pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu un nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu.

LETA /Evija Trifanova, LETA,  Anete Janševica