Politika
2014. gada 17. jūlijs, 20:41

Latvija izsaka visdziļāko līdzjūtību par lidmašīnas avāriju virs Ukrainas

Jauns.lv

Latvija izteikusi visdziļāko līdzjūtību saistībā ar lidmašīnas avāriju virs Ukrainas, un Latvija aicina vistuvākajā laikā un nepārprotami noskaidrot, kas tieši ir noticis, informēja Ārlietu ministrijā.

"Pieprasām nodrošināt, lai promaskaviskie bruņotie separātistu spēki, kas lielā mērā kontrolē šo teritoriju, nekavētu ātru starptautisku notikušā izmeklēšanas gaitu," uzsvērts paziņojumā.

Valsts augstākās amatpersonas paudušas visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem.

Jau ziņots, ka virs Ukrainas austrumiem, kur notiek karadarbība starp valdības spēkiem un separātistiem, ceturtdien notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna un gājuši bojā visi 295 cilvēki, kas tajā atradās, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra Arsena Avakova padomnieks Antons Geraščenko.

Viņš ierakstījis sociālajā tīklā "Facebook", ka Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna "Boeing 777" ar 280 pasažieriem un 15 apkalpes locekļiem, kas bijusi ceļā no Amsterdamas Nīderlandē uz Kualalumpuru Malaizijā, notriekta, izmantojot zenītraķešu kompleksu "Buk".

Lidmašīnai trāpīts, kad tā lidojusi desmit kilometru augstumā, raksta Geraščenko.

Aviolaineris nogāzies Doņeckas apgabala Grabovas ciemā, vēsta plašsaziņas līdzekļi.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pieļāvis iespēju, ka lidmašīna varēja tikt notriekta, taču uzsvēris, ka Ukrainas bruņotie spēku nav atklājuši uguni uz mērķiem gaisā.

"Mēs neizslēdzam, ka lidmašīna tika notriekta, un apstiprinām, ka Ukrainas bruņotie spēki neatklāja uguni uz mērķiem gaisā," teikts Porošenko paziņojumā prezidenta oficiālajā interneta vietnē.

Ukrainas aģentūra UNIAN ziņo, ka Ukrainas Aizsardzības ministrijas amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma, pieļāvusi iespēju, ka separātisti saņēmuši informāciju no Krievijas pretgaisa aizsardzības par šajā apvidū lidojošu Ukrainas militāro transportlidmašīnu " Il-76", kas vedusi kravas separātistu bloķētajiem Ukrainas karavīriem, un gribējuši to notriekt, taču trāpījuši netālu esošajam Malaizijas pasažieru lainerim.

Aviokompānija "Malaysia Airlines" savā kontā mikroblogu vietnē "Twitter"  apstiprināja, ka tā ir pazaudējusi sakarus ar savu lidmašīnu, kas atradusies virs Ukrainas austrumiem.

BNS