Topošie tūrisma un viesmīlības profesionāļi praktiskās iemaņas apgūst StartUp hotel
Tava izglītība

Topošie tūrisma un viesmīlības profesionāļi praktiskās iemaņas apgūst StartUp hotel

Jauns.lv

Šogad darbību uzsākusi Turības Starptautiskā tūrisma fakultātes jauna mācību telpa StartUp hotel. Tā ir daudzfunkcionāla, mājīga, ērta un interesanta vide, kas pietuvināta reāliem tūrisma pakalpojumu sniegšanas apstākļiem un kur topošie tūrisma un viesmīlības speciālisti paralēli studijām savas prasmes pilnveido praktiski.

Topošie tūrisma un viesmīlības profesionāļi prakti...

Mācību telpa ir veidota kā restorāna, viesnīcas numuriņa un recepcijas prototips, tāpēc šeit studenti var savas zināšanas pārbaudīt, izspēlējot viesu uzņemšanu un reģistrāciju viesnīcā, praktiski apgūstot galdu klāšanas un ēdināšanas servisa nianses, iekārtojot un nodrošinot nakšņošanu viesnīcas numurā atbilstoši starptautiskajiem standartiem un prasībām.

Mācību telpas izveides iemeslus skaidro Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāne Agita Doniņa: "Turība vienmēr uzsvērusi praktisku iemaņu nozīmīgumu jaunu speciālistu izglītošanā, tāpēc šī projekta īstenošana ir tikai loģisks turpinājums mūsu jau uzkrātajai pieredzei izglītībā."

Kā norāda A. Doniņa,  tūrisma un viesmīlības servisā visam jābūt atstrādātam līdz sīkumam, jāpārzina un jāprot itin viss, sākot no zemākās pozīcijas. "Tikai tad, kad jaunie speciālisti ir izpratuši viesmīlības servisa darba specifiku un nianses, var gūt atzinību un panākumus, pakāpties augstāk un kādu dienu kļūt par labu viesnīcas vadītāju. Izveidojot šo mācību telpu, ceram sagatavot arvien labākus speciālistus gan viesnīcām, gan restorāniem."

Šeit topošie nozares speciālisti ne tikai darbojas praktiski, bet arī piedalās dažādās diskusijās un konferencēs, tādējādi gūstot gan jaunas iemaņas, gan idejas saviem turpmākajiem mērķiem un biznesam.

Biznesa augstskolas Turība lektore, MBA Brigita Puriņa: ”StartUp hotel restorānā viesmīlības studenti mācās praksē pielietot Ēdināšanas uzņēmumu vadības un servisa lekcijās apgūtās teorētiskās zināšanas. Praktisko nodarbību laikā topošie profesionāļi apgūst un nostiprina viesu apkalpošanai nepieciešamās praktiskās iemaņas, atbilstoši ēdienkartei un apkalpošanas veidam mācās izvēlēties piemērotus galda klājumus un piederumus, glāzes un traukus, un saklāt galdus. Izspēlējot lomu spēles un iejūtoties gan viesu, gan viesmīļa lomā, topošajiem speciālistiem ir iespēja iejusties reālās profesionālās dzīves situācijās restorānā”.

Starptautiskā tūrisma fakultātes lektore, Mg. geogr.  Ruta Žvals: „Mācību telpā StartUp hotel topošie viesmīlības speciālisti iepazīstas ar viesnīcas numura aprīkojumu un, ievērojot procedūru secību un norisi, apgūst prasmi uzkopt viesnīcas numuru atbilstoši higiēnas un estētikas prasībām. Profesionālas iemaņas un augsta līmeņa standartu ievērošana viesnīcu numuru uzkopšanā ir  viens no iemesliem, kāpēc viesnīcas apmeklētāji atgriežas vēl un vēl.” 

Mācību telpa tapusi, augstskolai sadarbojoties ar nozares uzņēmumiem un augstskolas tūrisma un viesmīlības studiju programmu absolventiem , kuri sarūpējuši gan mēbeles un interjera priekšmetus, gan galda piederumus, gan gultas veļu un citus restorānu un viesnīcu tekstila aksesuārus. Lielu atbalstu StartUp hotel tapšanā sniedza viesnīca „Radi un draugi” un personīgi augstskolas absolvente Margarita Platace, uzņēmums ”Aviro”  un personīgi augstskolas absolvente Vineta Circene.

Jau ziņots, ka augstskolas centienus sniegt topošajiem tūrisma un viesmīlības nozares speciālistiem mūsdienīgu, darba tirgus prasībām atbilstošu izglītību ir augsti novērtējusi tik prestiža starptautiskā organizācija kā ANO Pasaules tūrisma organizācija (UNWTO – UN World Tourism Organization), ko apliecina organizācijas ceturto reizi piešķirtā TedQual akreditācija Starptautiskā tūrisma fakultātes īstenotajai profesionālā bakalaura studiju programmai Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība un pirmo reizi profesionālā maģistra studiju programmai Tūrisma stratēģiskā vadība uz maksimālo laiku – četriem gadiem.

Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultāte piedāvā četras studiju programmas viesnīcu un restorāna servisa, tūrisma un atpūtas organizācijas studiju virzienā - Viesmīlības serviss (1. līmeņa profesionālā studiju programma),

(bakalaura studiju programma), Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadība (bakalaura studiju programma) un

(maģistra studiju programma). Šogad studēt gribētāji aicināti pieteikties arī abām fakultātes profesionālā bakalaura studiju programmām augstskolas izveidotajā StartUp Akadēmijā , kur paralēli studijām topošie profesionāļi dibina un attīsta uzņēmumus.

StartUp hotel, kur topošie tūrisma un viesmīlības profesionāļi apgūst praktiskās iemaņas

StartUp hotel, kur topošie tūrisma un viesmīlības profesionāļi apgūst praktiskās iemaņas

Raksts tapis sadarbībā ar Biznesa augstskolu Turība / Foto: Mārtiņš Garais

Tēmas