Bīstamais cūku mēris sasniedzis arī Vidzemi. VIDEO
Āfrikas cūku mēra vīruss Latvijā apstiprināts 25 mežacūkām un 16 mājas cūkām deviņās piemājas saimniecībās.
Sabiedrība
2014. gada 18. jūlijs, 18:18

Bīstamais cūku mēris sasniedzis arī Vidzemi. VIDEO

Jauns.lv

Apstiprināti jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumi, no tiem viens Vidzemē, bet pārējie Latgalē, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe. Saistībā ar Āfrikas cūku mēri Valkas novadā lūgs izsludināt ārkārtas situāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka PVD ir saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu četrām mājas cūkām un vienai atrastajai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā.

Cūku novietnē kopumā tika turētas 55 mājas cūkas, un pašlaik ir sākta slimības apkarošanas pasākumu ieviešana.

Savukārt 17.jūlija vakarā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina vēl divu mājas cūku inficēšanos ar ĀCM vīrusu divām piemājas saimniecībās Krāslavas novada Indras pagastā un Dagdas novada Asūnes pagastā.

Piemājas saimniecībā Indras pagastā novietnē bija 48 mājas cūkas, vīruss konstatēts sivēnmātei, kura saslimusi un nobeigusies. Savukārt piemājas saimniecībā Asūnes pagastā bija reģistrētas mājas cūkas, no kurām vienai konstatēts ĀCM vīruss.

Tāpat ĀCM vīrusa klātbūtne apstiprināta nomedītajai mežacūkai Dagdas novada Andrupenes pagastā.

ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 25 mežacūkām un 16 mājas cūkām deviņās piemājas saimniecībās.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri Valkas novadā lūgs izsludināt ārkārtas situāciju

Saistībā ar konstatēto Āfrikas cūku mēri (ĀCM) Valkas novada dome plāno vērsties Saeimā un Ministru kabinetā ar lūgumu izsludināt novadā ārkārtas situāciju, pastāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija").

Saistībā ar konstatēto ĀCM gadījumu Valkas novadā tika sasaukta Ārkārtas situāciju komisijas sēde. Tajā tika nolemts izveidot karantīnas zonu, kurā darbosies policijas postenis. Tāpat tika nolemts informēt iedzīvotājus par radušos situāciju un pasākumiem, kā pasargāt cūkas no ĀCM.

Valkas novada domes priekšsēdētājs par notikušo informēja arī savu Valgas kolēģi.

ĀCM konstatācija var prasīt papildu ieguldījumus un pasākumus, jo nav izslēgts, ka var parādīties vēl kādi inficēti dzīvnieki, sacīja Krauklis.

Kā ziņots, likvidēto cūku īpašniekiem pienākas kompensācijas. Par pieaugušu vaislas dzīvnieku - sivēnmātes, vaislas kuiļa - nokaušanu pienāksies 115 eiro kompensācija, nobarojamo cūku un vaislas jauncūku - 65 eiro, bet par piena sivēnu - 25 eiro.

Valdība arī noteikusi - ja dzīvnieku īpašnieki līdz 2014.gada 22.jūlijam novietnēs neīstenos valdības noteiktos biodrošības pasākumus, visas novietnē esošās cūkas būs jānokauj līdz 31.augustam.

Dzīvnieku īpašniekam pēc visu cūku sugas dzīvnieku nokaušanas būs jāapņemas savā novietnē gadu neturēt cūkas, tad varēs aizpildīt iesniegumu zaudējumu kompensācijas saņemšanai.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

LETA/ Foto: Gatis Dieziņš/ LETA/ Video: LTV