Kultūra
2014. gada 14. septembris, 14:02

Uz pagaidu telpām pārvesta lielākā daļa Nacionālā vēstures muzeja krājumu

Jauns.lv

Uz pagaidu telpām Lāčplēša ielā 106/108 un Brīvības bulvārī 32 pārvesta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) krājuma lielākā daļa, informēja LNVM.

Muzeja direktors Arnis Radiņš pastāstīja, ka krājuma pārvešana no Rīgas pils uz pagaidu telpām varētu noslēgties jau septembra beigās. "Varētu palikt vēl kādi smagi priekšmeti, kurus ir grūti pārvietot," norādīja Radiņš. Viņš paskaidroja, ka pēc krājuma pārvešanas vēl nepieciešams atbrīvoties no tehniskā inventāra, kas muzejam kalpoja Rīgas pilī.

Kā pastāstīja Radiņš, pastāvīgo ekspozīciju Brīvības bulvārī 32 muzejs plāno izveidot līdz šā gada beigām. "Iespējams, ka plašākai publikai to izdosies atvērt jau novembrī," pastāstīja direktors, norādot, ka, lai gan ekspozīcijā būs izstādīta tikai puse no tā, kas bija apskatāms Rīgas pilī, jaunā ekspozīcija būs tematiski pilnvērtīgāka. Jaunajā ekspozīcijā pilnīgāk tiks atspoguļota Latvijas vēsture, jo tiks izstādīti jauni priekšmeti.

Pašlaik muzejā apskatāma izstāde "Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens" un notiek izglītojoši pasākumi bērniem un jauniešiem.

Jau ziņots, ka jūlijā sākta LNVM krājuma un saimnieciskā inventāra pārvešana uz krājuma telpām Lāčplēša ielā 106/108. Rīgas pili muzejam jāatbrīvo līdz 31.oktobrim.

2013.gada 20.jūnija naktī Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks. Lai arī ugunsgrēks tieši neskāra muzeju izmantotās telpas Rīgas pilī, ugunsgrēka dzēšanas un lokalizēšanas rezultātā ar ūdeni tika salietas arī muzeju izmantotās ekspozīciju un krātuvju telpas un ūdens skāra daļu no muzeju krājuma priekšmetiem. Ugunsgrēka dzēšanas rezultātā cieta arī muzeju personāla darba telpas - tika bojāts inventārs, sabojāta daļa no datortehnikas un tajā izmantotā programmatūra.

Oktobrī valdība lēma par 658 283 latu (936 652 eiro) piešķiršanu, lai nodrošinātu Rīgas pils ugunsgrēkā cietušo muzeju valdījumā esošo krājumu turpmākās bojāšanās novēršanu, to nepieciešamo pārvietošanu, saglabāšanu un pieejamību. Muzeju krājumi pakāpeniski tiek pārvietoti uz pagaidu telpām līdz muzeju krātuvju kompleksa pabeigšanai Pulka ielā 8.

LETA