Rīgas cirkā uzstāsies lauvas, kas nogalinājušas cilvēku. Direktore: kas tur slikts?
Rīgas cirks nolīdzis dzīvnieku dresētājus, kuru lauvas vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem, nogalinot pat cirka trupas dalībnieku Gruzijā.
Sabiedrība
2014. gada 17. septembris, 14:55

Rīgas cirkā uzstāsies lauvas, kas nogalinājušas cilvēku. Direktore: kas tur slikts?

Jauns.lv

Par spīti skandālam, ka Rīgas cirkā strādā cietsirdīgi ziloņu dresētāji, cirka vadība atkal izcēlusies, nolīgstot dzīvnieku dresētājus, kuru lauvas uzbrukušas cilvēkiem. Jau no 19. septembra cirkā būs vērojama īpaša lauvu programma. Jāatzīst – nolīgtie dresētāji pasaulē iemantojuši bēdīgu slavu, viņu dresētās lauvas uzbrukušas un nogalinājušas.

­

Nolīgtie dzīvnieku dresētāji Oleksii un Veronika Pinko Rīgas cirkā ar īpašo lavu programmu uzstāsies jau no 19. septembra. Dresētāji ir bēdīgi slaveni, jo viņu lauvas jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem – uzbrukums pašam dresētājam pirms četriem gadiem dokumentēts vairākos video, savukārt šī gada sākumā uzbrukuma rezultātā miris trupas dalībnieks. Protestējot pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs, piektdien, 19. septembrī, plkst. 17.45 biedrība “Dzīvnieku brīvība” kārtējo reizi pie Rīgas cirka rīkos piketu.

Lauvas nogalina trupas dalībnieku Gruzijā

Šo dresētāju lauvas, kuras drīz vien uzstāsies arī Rīgas cirkā, jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem. Šī gada janvārī viesizrāžu laikā Gruzijā viens no Pinko lauvām uzbrucis trupas dalībniekam Romānam Gulkinam, kurš no gūtajiem ievainojumiem miris. 24 gadus vecais Romāns Gulkins vairākus gadus strādājis kopā ar Veroniku un Oleksii Pinko un 2010. gadā pat glābis Oleksii Pinko no lauvu uzbrukuma, kas dokumentēts video. Tbilisi cirks lauvas uzbrukuma izraisīto jaunieša nāvi interpretējis kā nelaimes gadījumu, kas noticis par spīti tam, ka cirkā esot bijušas ievērotas visas drošības prasības.

Pēdējās desmitgadēs pasaulē reģistrēti simtiem nelaimes gadījumu, kas saistīti ar dzīvnieku izmantošanu cirkos, turklāt daudzi desmiti no tiem beigušies ar cilvēku nāvi. Arī Rīgas cirkā pirms dažiem gadiem notika incidents, kad viesizrādēs esošais Gartneru ģimenes zilonis ievainoja dresētāja dēlu.

Vairākas protesta akcijas bez rezultātiem

“Dzīvnieku brīvība” pārstāvis Aivars Andersons stāsta - “Šādi negadījumi uzskatāmi parāda, ka savvaļas dzīvnieku vieta nav cirkā,” “Nav nekas pārsteidzošs, ka nepiemērotā vide, dresūra, transportēšana un uzstāšanās publikas priekšā dzīvniekiem rada stresu, kā rezultātā viņi mēdz uzbrukt cilvēkiem, sevišķi saviem dresētājiem. Mēs atkārtoti aicinām Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs, jo, turpinot šo cietsirdīgo praksi, cieš gan dzīvnieki, gan cilvēki.”

Iestājoties par cieņpilnu un līdzcietīgu attieksmi pret dzīvniekiem, šogad notikuši vairāki desmiti protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā. Tomēr VSIA “Rīgas cirks” protestus ignorē un turpina slēgt arvien jaunus līgumus ar dzīvnieku dresētājiem. Kopš šī gada pavasara Rīgas cirkā tika izmantoti savvaļā sagūstīti ziloņi, kuru dresētājs pieķerts cietsirdīgā attieksmē pret šiem dzīvniekiem. Tūlīt pēc tam Rīgas cirks nolīdzis lauvu dresētāju, kura dzīvnieki nogalinājuši cilvēku. Tieši pirms izrādes “Lauvu impērija” pirmizrādes 19. septembrī plkst. 17.45. biedrība “Dzīvnieku brīvība” rīkos piketu, atkārtoti aicinot Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

Organizācijas pārstāvji uzsver: atzīstot dzīvnieku cirka problemātiku, arvien vairāk valstis aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkos. Nacionāla līmeņa aizliegumi izmantot savvaļas dzīvniekus cirkos jau pieņemti tādās valstīs kā Austrija, Beļģija, Grieķija, Izraēla, Horvātija, Slovēnija, Bosnija un Hercegovina, Kipra, Bolīvija, Singapūra, Peru u.c. Drīzumā savvaļas dzīvnieku izmantošanas nacionālos aizliegumus plāno pieņemt arī Lielbritānija un Igaunija.

Cirka direktore: skatīsimies, vai kādam nograuzīs ausi

Sazinoties ar Rīgas cirka direktori Lolitu Lipinsku, portāls Kasjauns.lv noskaidroja, ka par konkrēto lauvu dresētāju uzbrukumiem cirkā ir bijuši infomēti, bet no lauvu šova atteikties negrasās. Cirka direktore savos vārdos ir skarba: “Skatītāji pirks biļetes, nāks skatīties šovu, un tad arī skatīsiemies, vai kādam nograuzīs ausi. Varētu pat taisīt loteriju – uzbruks šīs lauvas vai nē.” Viņa stāsta, ka tāds ir šo dzīvnieku dresētāju darbs – bāzt galvu lauvai rīklē, un katram dresētājam ir bijuši savi piedzīvojumi. Jautājot par dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs, Lipinska uzsver, ka atteikties no tās cirks nedomā, par spīti visām “Dzīvnieku brīvības” veidotajām protesta akcijām. “Šī organizācija mums šādā veidā taisa lielisku reklāmu, skatītājiem jau patīk riskantas lietas. Bet par piketa akcijām runājot, ja viņiem patīk to darīt, lai dara.

Katram savs darbs, bet apmelojums vēl nav arguments, tāpēc no dzīvnieku šoviem cirkā neatteiksimies,” piebilst Lipinska.­

Kasjauns.lv/ Foto: Lita Krone, Evija Trifanova / LETA