Sudraba: šoferu dēlu un dārznieku vietā celsim godājamus lietpratējus
Politika

Sudraba: šoferu dēlu un dārznieku vietā celsim godājamus lietpratējus

Jauns.lv

Tiekoties ar cilvēkiem, man bieži uzdod jautājumu – ar ko sāksies pārmaiņas, kuras sola partija “No sirds Latvijai”? Atbilde ir skaidra – viena no sfērām, kura starp pirmajām gaida pārmaiņas, ir valsts pārvalde.

Sudraba: šoferu dēlu un dārznieku vietā celsim god...

Droši vien, ka Latvijas cilvēkiem vēl svarīgāk šķiet panākt pozitīvas izmaiņas veselības aprūpē un izglītībā, nodrošināt tautsaimniecības attīstību, kas līdzi nesīs lielākas algas un jaunas darba vietas, vai garantēt valsts un cilvēku drošību, taču nevienā no nosauktajām nozarēm virzība uz priekšu nebūs iespējama bez valsts “vadības centru” pārkārtošanas.

Vairākums ierēdņu nav ne sliņķi, ne sabotieri, viņi strādās normāli un produktīvi, ja vien būs motivācija, stingra kontrole, saprotamas prasības, izmērāmi un novērtējami darba rezultāti. Nav nepieciešama ne revolūcija, ne represijas, bet gan pārdomātas un saprotamas sistēmas ieviešana. To, ka tas izdarāms, es zinu no savas pieredzes Valsts kontrolē, kuru pārņēmu brīdī, kad cilvēki tur neredzēja jēgu censties, bet atstāju kā iestādi, kurā cilvēki grib strādāt un dara to ļoti labi.

Mums ir ļoti svarīgi ieviest valsts pārvaldē amatpersonu un ierēdņu personisku atbildību par sava darba rezultātiem. Proti, labs darbs ir jānovērtē gan ar atbilstošu samaksu, gan ar iespējām kāpt pa karjeras kāpnēm, bet paviršai, nevīžīgai pienākumu pildīšanai jāseko sodam. Un, protams, par lēmumiem un darbībām, kas rada būtiskus zaudējumus valstij, ir jāseko stingrai atbildībai – līdz pat kriminālatbildībai. Nevar arī turpmāk būt tā, ka visi, kam bija jāuzrauga “Liepājas Metalurga” kredīta atdošana vai “Air Baltic” darbība, tiek cauri ar vieglu izbīli.

Mūsu partija „No sirds Latvijai” uzstāj, ka valsts vara jāīsteno profesionāļiem. Jāatlasa labākie, izcilākie, pieredzējušākie – cik budžeta resursi atļauj. Jā, valsts aparāts var būt mazāks, taču tajā jāstrādā īsteniem lietpratējiem. Mēs neatbalstīsim cilvēku likšanu amatos tikai tāpēc, ka tie ir mūsu vai kādas citas partijas biedri. Iedomājieties, kā jūtas cilvēki, kas godīgi strādā, ir zinoši un profesionāli, bet tad, kad notiek “konkurss” uz augstāku amatu, uzvar kārtējais “šofera dēls” vai “dārznieks”, kam gan nav ne izglītības, ne pieredzes, ne nopelnu, taču aiz muguras stāv valdošā partija, kurai pēc tam viņš uzticīgi kalpos.

Šādi cilvēki, pat ja viņus vada vislabākie mērķi, ir nepelnīti pārlēkuši vairākiem karjeras kāpņu pakāpieniem un nav gatavi veikt viņiem uzticētos pienākumus. Nav ne pieredzes, ne zināšanu, viņi pat neapzinās, ko spēj un ko vēl nespēj, kas viņiem ir jāapgūst. Rezultātā patlaban daudzas iestādes vada cilvēki, kam nav pa spēkam vai kuri pat negrib veikt uzticētos pienākumus, bet no viņu nekompetences ciešam mēs visi. Nevar attīstīties tautsaimniecība, nesamazināsies rindas pie ārsta, no skolas aizies spējīgākie skolotāji, ja vien valsts pārvalde nebūs tāda, kas spēj mainīt lietas šajās nozarēs. Tāpēc pārmaiņas sāksim no pašas augšas.

Politisko reklāmu apmaksā partija “No sirds Latvijai”