Laimdota Straujuma, visticamāk, veidos un vadīs arī nākamo valdību
Straujuma otrdien pēc trīspusējās tikšanās ar Nacionālo apvienību (NA) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) žurnālistiem sacīja - ja Valsts prezidents aicinās viņu veidot nākamo Ministru kabinetu, tad "Vienotības" pārziņā varētu palikt Finanšu ministrija un Ārlietu ministrija.
Politika

Laimdota Straujuma, visticamāk, veidos un vadīs arī nākamo valdību

Jauns.lv

Koalīcijas partijas otrdien vienojušās par atbalstu Laimdotai Straujumai ("Vienotība") vadīt arī nākamo valdību, kā arī par vairākiem ministru posteņiem.

Laimdota Straujuma, visticamāk, veidos un vadīs ar...

Tāpat panākta vienošanās, ka ZZS varētu turpināt vadīt Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Aizsardzības ministriju. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apstiprināja, ka ministru amatos, visticamāk, paliks esošās valdības ministri, attiecīgi - Jānis Dūklavs, Uldis Augulis un Raimonds Vējonis. "Provizoriski jā, varbūt, ka kaut kādas izmaiņas varētu būt, bet lielos vilcienos, jā," viņš sacīja.

Straujuma norādīja, ka šobrīd ir vairākas jomas, kurās koalīcijas partneru intereses saskaras - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kā arī Satiksmes ministrija. "Bet tur nav nekādi neatrisināmi jautājumi, nepieciešamas vēl papildu diskusijas. Arī par to, vai paliek trīs koalīcijas partneri, vai koalīcija iet uz paplašināšanu," viņa teica.

Savukārt NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka pašlaik vēl vienošanās par atbildību sadali nākamajā valdībā ir tikai provizoriska. "Man šķiet, ka šīs diskusijas ir pašlaik tikai procesā un tās ir pietiekoši provizoriskas, lai zīmētu līnijas," viņš pauda. Tomēr iepriekš NA paudusi vēlmi turpināt vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, VARAM, kā arī vēl pārraudzīt divas papildu ministrijas - Iekšlietu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Brigmanis arī pavēstīja, ka ir "dziļi pārliecināts", ka Veselības ministrijas vadība jāuzņemas premjera partijai, un tāda iespēja šobrīd tiekot apsvērta.

Uz jautājumu, vai Straujuma turpmākos četrus gadus vadīs valdību, viņa atbildēja, ka to izlems Valsts prezidents, piebilstot, ka "neviens nevar garantēt, ka viņš četrus gadus vadīs valdību." Taujāta par to, vai viņa vēlas turpināt būt Ministru prezidente, Straujuma vispirms ieturēja pauzi un tad norādīja, ka no atbildes atturēsies.

Viņa arī informēja, ka neviena no partijām nav piedāvājusi veidot Eiropas lietu ministru posteni, kā arī neesot tikuši pārrunāti iespējamie Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāti.

Partijām būs jāvienojas, vai paplašināt koalīciju ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA), ko piedāvā NA. "Vienotība" un ZZS uzskata, ka esošā koalīcija ir ieguvusi pietiekami daudz vietu 12.Saeimā - 61 mandāts, tādēļ nav nepieciešams koalīcijas sastāvā iekļaut vēl citas partijas.

Pēc "Vienotības" uzskata, par pamatu tomēr jāliek esošā koalīcija, taču tiks uzklausīts arī pārējo partiju viedoklis, un līdz nākamajai nedēļai būšot atrasts koalīcijas kopējais viedoklis.

"Saskaņa" 12.Saeimas vēlēšanās ieguvusi 24 deputātu vietas, "Vienotība" - 23, ZZS - 21, NA - 17, LRA - 8, bet "No sirds Latvijai" - 7.

Šādi 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus sagaidīja partija "Vienotība".

"Vienotība" sagaida vēlēšanu rezultātus

Šādi 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus sagaidīja partija "Vienotība".

Zaļo un Zemnieku savienība sagaida vēlēšanu rezultātus

Šādi 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus sagaidīja Zaļo un Zemnieku savienība.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" sagaida vēlēšanu rezultātus

Šādi 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus sagaidīja Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

"No sirds Latvijai" sagaida vēlēšanu rezultātus

Šādi 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus sagaidīja "No sirds Latvijai".

Šādi Latvijas Reģionu Apvienība sagaidīja 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Latvijas Reģionu Apvienība sagaida vēlēšanu rezultātus

Šādi Latvijas Reģionu Apvienība sagaidīja 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Norit 12. Saeimas vēlēšanas

Latvijas iedzīvotāji vēlē 12. Saeimu

BNS, Foto: Reuters