Mogerīni: gaidāmā Latvijas prezidentūra demonstrē to, cik tālu ES ir nonākusi
Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem atklāja, ka tikšanās laikā ar Mogerīni sarunās skarti jautājumi, kas saistīti ne tikai ar gaidāmo Latvijas prezidentūru, bet arī ar Austrumu partnerības valstīm, notiekošo Ukrainā un citiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem.
Politika
2014. gada 13. novembris, 17:58

Mogerīni: gaidāmā Latvijas prezidentūra demonstrē to, cik tālu ES ir nonākusi

Jauns.lv

Gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē demonstrē to, cik tālu ES ir nonākusi, ceturtdien žurnālistiem sacīja ES Augstā pārstāve ārlietās un Eiropas Komisijas viceprezidente Federika Mogerīni.

"Mēs redzam cik tālu esam nonākuši desmit gadu laikā [kopš Latvija kļuvusi par ES dalībvalsti]. Eiropa ir mainījusies uz labo pusi," sacīja Mogerīni. ES Augstā pārstāve ārlietās arī norādīja, ka Latvija uzņemas prezidentūru ļoti īsā laikā pēc vadības maiņas Briselē. Mogerīni atzina, ka rēķinās ar to, ka Latvija stiprinās ES lomu pasaulē. "Latvijai ir arī daudz pieredzes un zināšanu, kuras izmantot gaidāmajā prezidentūrā," teica Augstā pārstāve ārlietās.

Vienlaikus, kā galvenos Latvijas prezidentūras izaicinājumus, Mogerīni akcentēja ES attiecības ar Krieviju, kā arī Ukrainas krīzi. Svarīgākais elements, lai atbildētu uz šiem izaicinājumiem ir ES vienotība, pauda ES Augstā pārstāve ārlietās. "Tā ir mūsu stiprā puse. Esmu vairāk nekā apņēmusies, lai saglabātu ES vienotību ne tikai Ukrainas un Krievijas jautājumā, bet arī atbildot uz cietiem izaicinājumiem," uzsvēra Mogerīni.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem atklāja, ka tikšanās laikā ar Mogerīni sarunās skarti jautājumi, kas saistīti ne tikai ar gaidāmo Latvijas prezidentūru, bet arī ar Austrumu partnerības valstīm, notiekošo Ukrainā un citiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem. Rinkēvičs norādīja, ka prezidentūras laikā notiekošajā Austrumu partnerības samitā ir paredzēts panākt ES Austrumu partnerības politikas izvērtējumu.

"Es vēlētos redzēt, ka šajā samitā tiek noteikta ceļa karte tām valstīm, kuras aktīvi ievieš reformas, lai veicinātu šo valstu ceļu Eiropas virzienā. Tāpat es vēlētos redzēt arī pirmos asociāciju līgumu izvērtējumus," skaidroja ārlietu ministrs. Tāpat prezidentūras laikā Latvija iecerējusi aktivizēt attiecības ar Baltkrieviju un strādāt pie ciešāku saišu izveidošanas ar Kaukāza partneriem - Armēniju un Azerbaidžānu.

Pārrunājot sadarbību ar Centrālāzijas valstīm amatpersonas bijušas vienisprātis par veicamajiem pasākumiem - dialoga aktivizēšanu un veicināšanu. Tāpat Rinkēvičs un Mogerīni pārrunājuši notiekošo Ukrainā, kur pēdējo dienu laikā situācija ir sarežģījusies un ES aizsardzības jautājumus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ceturtdien vizītē Latvijā ieradusies Mogerīni, kas amata pienākumus sākusi pildīt 1. novembrī. Vizītes ietvaros Mogerīni tiekas ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un ārlietu ministru Rinkēviču.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunā aktuālos ārpolitikas un drošības politikas jautājumus, kā arī sadarbību ar Eiropas Ārējās darbības dienestu Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Vizītes ietvaros Latvijā Mogerīni plānota arī diskusija ar ārpolitikas ekspertiem, kā arī lekcija Latvijas Universitātes studentiem par ārpolitikas aktualitātēm.

BNS / Foto:  Evija Trifanova, LETA