Lūdz atļauju kratīšanai deputāta Potapkina dzīvesvietā
12.Saeimas deputāts Sergejs Potapkins.
Politika

Lūdz atļauju kratīšanai deputāta Potapkina dzīvesvietā

Jauns.lv

Saeimā saņemts prokuratūras lūgums veikt kratīšanu 12.Saeimas deputāta Sergeja Potapkina ("Saskaņa") dzīvesvietā, informē "Saskaņas" Saeimas frakcijā.

Lūdz atļauju kratīšanai deputāta Potapkina dzīvesv...

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien aiz slēgtām durvīm pēc iesnieguma izskatīšanas pieņēmusi lēmumu atbalstīt Ģenerālprokuratūras lūgumu un virzīt lēmumu par kratīšanas veikšanu deputāta uz balsojumu Saeimas plenārsēdē.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc komisijas sēdes žurnālistiem apstiprināja, ka pieprasījums par kratīšanas atļauju Potapkina deklarētajā dzīvesvietā tika iesniegts Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā un deputāti to ir atbalstījuši. Viņš arī norādīja, ka pats Potapkins, kurš bija uzaicināts uz komisijas sēdi, nav izteicis iebildumus un piekritis "atvērt durvis".

"Saeimas komisija izskatīja manu ierosinājumu atļaut veikt kratīšanu 12.Saeimas deputāta Potapkina dzīvesvietā un to atbalstīja. Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 217. un 218. panta paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības dokumentu viltošanas," paskaidroja Kalnmeiers.

"Divās sabiedrībās tika veiktas manipulācijas ar grāmatvedības atskaišu dokumentiem un to fiksāciju, kas ļāva uzņēmumam samazināt fiksētos ieņēmumus. Piecu mēnešu laikā valstij nodarītie zaudējumi patreiz ir aprēķināti 780 tūkstošu eiro apmērā tikai pievienotās vērtības nodokļu nenomaksāšanas veidā. Vēl tiks veikti aprēķini un summa ievērojami pieaugs, jo nav samaksāti arī uzņēmuma ienākuma nodokļi un sociālie nodokļi par darbiniekiem," teica ģenerālprokurors.

"Ņemot vērā, ka Potapkina dzīvesbiedre tiek turēta aizdomās par piesaisti šī nozieguma organizēšanā un izpildē un, ka viņas faktiskā dzīvesvieta ir arī deputāta deklarētā dzīvesvieta, likumā noteiktajā kārtībā esmu pēc procesa virzītāja ierosinājuma un pēc izmeklēšanas tiesneša atļaujas saņemšanas griezies Saeimā kratīšanas atļaujas saņemšanai," sacīja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atzina, ka kriminālprocess ir par izvairīšanos no nodokļu apmaksas lielos apmēros.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas konsultante Katrīna Iļjinska aģentūru BNS informēja, ka Potapkins neiebilst pret kratīšanu dzīvesvietā gadījumā, ja Ģenerālprokuratūra un Finanšu policijas izmeklētāji uzskata to par nepieciešamu. Par to Potapkins vienojies ar procesa virzītāju vēl pirms Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdes.

«Mana sieva Gaļina Karmača ir algots darbinieks uzņēmumā, nav valdes locekle, savukārt mazās kapitāldaļas viņai piešķirtas uzņēmuma motivācijas programmas ietvaros. Ja Finanšu policijai un prokuratūrai ir aizdomas, ka uzņēmums nav rīkojies godprātīgi, tad man nav nekāda pamata traucēt izmeklēšanai,» norāda Potapkins.

Balsojums par kratīšanas atļauju deputāta dzīvesvietā, iespējams, varētu tikt iekļauts ceturtdienas, 11.decembra, Saeimas sēdes darba kārtībā.

BNS / Foto: Edijs Pālens, LETA