Ģenerālprokurors: apsūdzības "Maxima" lietā vēl nav, bet ir aizdomās turamie
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.
Sabiedrība

Ģenerālprokurors: apsūdzības "Maxima" lietā vēl nav, bet ir aizdomās turamie

Jauns.lv

Pēc policijas paziņotā par pirmajiem aizdomās turamajiem "Maxima" traģēdijas izmeklēšanā un tiesas piemērotajiem apcietinājumiem ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers trešdien Latvijas Televīzijas "Rīta Panorāmā" skaidroja, ka pagaidām nevienam apsūdzība vēl nav uzrādīta, jo lieta vēl nav nodota prokuratūrai.

Ģenerālprokurors: apsūdzības "Maxima" lietā vēl na...

"Apsūdzības nav nevienam celtas kriminālprocesā, uz šo brīdi divas personas ir atzītas par aizdomās turamām. Apsūdzības ceļ prokurori, kad lieta ir nodota prokuratūrai kriminālvajāšanā. Personas ir atzītas par aizdomās turamām pēc Krimināllikuma 329.panta otrās daļas par būvniecības noteikumu pārkāpumu, kuru rezultātā ir sagruvusi būve un ir bijušas smagas sekas - cilvēku bojāeja," stāstīja Kalnmeiers.

Viņš noraidīja pārmetumus par to, ka aizdomās turamajiem nav piemēroti bargāki panti, skaidrojot, ka personas atzīt par aizdomās turamām pēc 239.panta trešās vai ceturtās daļas, nav iespējams, jo personām kriminālatbildība iestājas pēc tā likuma redakcijas, kas ir spēkā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī. Pašreizējā redakcija ir bargāka, bet tā stājās spēkā 2014.gadā, līdz ar to tai nav atpakaļejoša spēka.

Viņš televīzijā uzsvēra, ka tās ir tikai pirmās aizdomās turamās personas, kurām sekos citas. Pēc ģenerālprokurora vārdiem, tas nenozīmē, ka pārējās personas ir aizmirstas, un tagad var justies brīvi un nepiespiesti.

"Jā, es varu apstiprināt, ka šīs divas personas ir tikai pirmās fiziskās personas, kuras ir atzītas par personām, kurām ir tiesības uz aizstāvību procesā, tātad atzītas par aizdomās turamām. Turpinājums noteikti būs, kad, to neatklāšu. Viennozīmīgi, ka turpinājums būs un personu skaits turpinās pieaugt. Tiks izvērtēts katras fiziskās un juridiskās personas atbildības līmenis. Bet gribu uzreiz piebilst, ka netiks pieļauta patvaļa, un personas tiks iesaistītas procesā tikai tad, kad būs pietiekami pierādījumi to darīt. Uz pieņēmumu un uz klaju apgalvojumu bāzes, kā to vēlas atsevišķas personas, kas vakar arī uzstājās, nekādas šādas darbības pretlikumīgas netiks veiktas," teica Kalnmeiers.

Jau vēstīts, ka policija otrdien paziņoja, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pagaidām ir divi aizdomās turētie. Tiesa apmierināja policijas lūgumu un otrdien apcietinājumu piemēroja konstruktoram būvinženierim Ivaram Sergetam un sabrukušā lielveikala būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim. Sergets ir vienīgais valdes loceklis uzņēmumā "HND Grupa". Pret vienu juridisku personu pieņemts lēmums vērst piespiedu līdzekli - mantas apķīlāšanu.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā bojā gāja 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Tirdzniecības kompleksu, kurā atradās "Maxima", attīstīja uzņēmums "Homburg", būvēja būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektēja arhitektu firma "Kubs".

BNS / Foto: Evija Trifanova, LETA