Nākotnē saņemsim mazāku pensiju! Eksperti kritizē valdības lēmumu samazināt pensiju 2. līmeņa iemaksas
foto: Shutterstock
Valdība apstiprināja vairākas būtiskas izmaiņas labklājības nozarē, kas ietekmēs gan pensiju sistēmu, gan minimālās algas apmēru.
Sabiedrība

Nākotnē saņemsim mazāku pensiju! Eksperti kritizē valdības lēmumu samazināt pensiju 2. līmeņa iemaksas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

8. oktobrī valdība apstiprināja vairākas būtiskas izmaiņas labklājības nozarē, kas ietekmēs gan pensiju sistēmu, gan minimālās algas apmēru. Šīs izmaiņas ir iekļautas 2025. gada budžeta projektā un tās paredz gan pensiju indeksācijas apjoma palielinājumu, gan būtiskas izmaiņas otrā pensiju līmeņa iemaksās. Bankas šo lēmumu kritizē, norādot, ka tas var apdraudēt cilvēku pensijas nākotnē.

Nākotnē saņemsim mazāku pensiju! Eksperti kritizē ...

Viens no galvenajiem punktiem ir lēmums uz laiku samazināt pensiju 2. līmeņa iemaksas no 6% uz 5%, bet 1. līmeņa iemaksas palielināt no 14% uz 15%. Šis pasākums, plānots no 2025. līdz 2028. gadam, ļaus valstij kompensēt darbaspēka nodokļu samazinājuma radītos zaudējumus, vienlaikus nodrošinot lielākus ieņēmumus pensiju izmaksām​.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsver, ka šīs izmaiņas ir nepieciešamas, lai nodrošinātu pensiju stabilitāti un pielāgotu sistēmu demogrāfiskajām izmaiņām, kas Latvijā turpina pasliktināties. No 2025. gada 1. oktobra pensijas tiks indeksētas lielākā apjomā, aptverot lielāko daļu pensiju saņēmēju. Ministrs arī norāda uz citām izmaiņām, piemēram, minimālās darba algas palielināšanu līdz 740 eiro un vecāku pabalsta pieaugumu​.

Reaģējot uz šīm izmaiņām, "Swedbank" Ieguldījumu Pārvaldes Sabiedrības vadītāja Anželika Dobrovoļska aicina iedzīvotājus vairāk pievērsties privātajiem pensiju uzkrājumiem. Viņa norādīja, ka valsts pensiju sistēma saskaras ar izaicinājumiem demogrāfiskās situācijas dēļ – iedzīvotāju skaits samazinās, bet pensionāru skaits pieaug. Samazinot pensiju 2. līmeņa iemaksas, iedzīvotājiem pašiem būs jārūpējas par savām vecumdienām, palielinot privātos uzkrājumus.

Dobrovoļska īpaši uzsver nepieciešamību izmantot nodokļu atvieglojumus, veicot iemaksas pensiju 3. līmenī. Šie uzkrājumi var palīdzēt kompensēt 2. līmeņa iemaksu samazinājumu, un, pateicoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksai, veiktās iemaksas kļūst izdevīgākas. Piemēram, no 2025. gada iedzīvotājiem būs iespēja saņemt līdz pat 300 eiro nodokļu atmaksu, kas veicinās privāto uzkrājumu veidošanu. 

"Swedbank" arī uzsver, ka, lai nodrošinātu labklājīgas vecumdienas, iedzīvotājiem būtu jāpārdomā uzkrājumu stratēģijas, novirzot vismaz 10% no saviem ienākumiem pensijas uzkrājumiem. Dobrovoļska norādīja, ka katrs eiro, kas netiek ieguldīts finanšu tirgos, ir potenciāli nenopelnīta nauda.