Ārlietu ministrija iesaka Latvijas pilsoņiem izvairīties no ceļošanas uz Izraēlu, Libānu un Irānu
foto: Edija Pālens/LETA
ĀM lūdz nopietni izturēties pret šo aicinājumu.
Sabiedrība

Ārlietu ministrija iesaka Latvijas pilsoņiem izvairīties no ceļošanas uz Izraēlu, Libānu un Irānu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Turpinoties drošības situācijas saspīlējumam un pastāvot būtiskiem eskalācijas riskiem reģionā, Ārlietu ministrija (ĀM) stingri aicina neceļot uz Izraēlu, Libānu un Irānu.

Ārlietu ministrija iesaka Latvijas pilsoņiem izvai...

ĀM lūdz nopietni izturēties pret šo aicinājumu, jo straujas situācijas eskalācijas gadījumā iespējas drošai evakuācijai var būt apgrūtinātas.

Līdz šim ĀM nav saņemti Latvijas valstspiederīgo palīdzības lūgumi saistībā ar pagājušās nakts Irānas raidītajām raķešu apšaudēm. Arī par situāciju Libānā nakts laikā jautājumi nav saņemti. Patlaban Konsulārajā reģistrā minētajās valstīs ceļojumi nav reģistrēti.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem savu dzīvesvietu Izraēlā reģistrējuši 5935 Latvijas valstspiederīgie. Savukārt Libānā savu pastāvīgo dzīvesvietu deklarējuši 20 valstspiederīgie. Saskaņā ar Latvijas goda konsula rīcībā esošo informāciju Libānā varētu būt ap 80 Latvijas valstspiederīgajiem.

Līdz šim ĀM ir saņemti jautājumi no trīs ģimenēm Libānā par iespējamiem evakuācijas reisiem. ĀM skaidro, ka pagaidām izceļošana no Libānas teritorijas ir iespējama ar komercreisiem, pa ūdens ceļiem vai pa sauszemi, līdz ar to Eiropas Savienības dalībvalstis neorganizē evakuācijas reisus.

ĀM aicina valstspiederīgos izmantot jebkuras izceļošanas iespējas vai, ja Libānu pamest nav iespējams, meklēt drošas patvēruma vietas Libānas teritorijā saskaņā ar vietējo varas iestāžu norādījumiem. Ja ir nepieciešama palīdzība, tostarp informatīva, ĀM aicina sazināties, zvanot uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni +371 26337711 vai sazinoties ar Latvijas goda konsulu Libānā pa tālruni +961 3224000.

Kā zināms, Irāna iepriekšējās dienas vakarā izšāvusi uz Izraēlu 200 raķetes, trešdien pavēstījusi teokrātiskā režīma kontrolētā valsts televīzija. Tikmēr Izraēla iepriekš ziņoja, ka Irāna izšāvusi aptuveni 180 raķetes, no kurām lielākā daļa tikusi pārtverta.