Viedokļi

Viedoklis: izdienas pensijas liekēžiem

Dans Titavs

Jauns.lv

Ik gadu mēs lielas summas izmaksājam izdienas pensijās spēkpilniem cilvēkiem, kuri vēl var strādāt un strādāt. Nav neviena saprātīga iemesla, kādēļ diplomātam vai KNAB darbiniekam vajadzētu maksāt izdienas pensiju no 45 gadu vecuma, uzskata "YouTube" kanāla vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: izdienas pensijas liekēžiem...

Izdienas pensijās mēs maksājam 87 miljonus eiro ik gadu, turklāt šī summa aug. Kas ir šī izdienas pesija? Manā skatījumā tā varētu pienākties, piemēram, baletdejotājam, kurš saprotamu iemeslu dēļ nevar dejot līdz 65 gadu vecumam. Izdienas pensiju saņēmēju skaitam vajadzētu būt nelielam, taču mums to ir, kā latvieši saka, "dafiga". Izdienas pensijas saņem diplomāti, tiesneši, mediķi, arī KNAB darbinieki. Sakiet, lūdzu, kas traucē diplomātam strādāt ilgāk par 45 gadiem, kad viņam pienākas izdienas pensija? Ir noteikts konkrēts vecums, pēc kura sasniegšanas diplomāts nevar vairs ieņemt vēstnieka amatau - šķiet, tas ir virs 70 gadiem -, tādēļ veidojas interesanta situācija: no vienas puses, ir šis vecuma ierobežojums, bet no otras - izdienas pensija jau 45 gados. Tam taču nav nekā kopēja ar veselo saprātu!

Kāpēc jābūt izdienas pensijām mediķiem vai tiesnešiem? Mums ir tāds Juris Jurašs, kurš KNAB nostrādāja, šķiet, 13 gadus. Un tādēļ, ka viņš tur nostrādāja šos 13 gadus, tagad var saņemt izdienas pensiju ap 1000 eiro. Kāpēc valstij būtu vienam veselam un spēcīgam cilvēkam jāmaksā izdienas pensiju? Viņš taču bez problēmām var atrast darbu!

Ja runājam par pārējām pensijām, tad nevaru piekrist valdības lēmumam pārcelt līdzekļus no pensiju otrā līmeņa uz pirmo. Nākamajiem pensionāriem tas nedos nekādu labumu. Viena lieta ir valsts solījumi, bet pavisam kas cits - nauda, kas atrodas manā kabatā. Otrais pensiju līmenis ir šī kabata, kur nauda tiek uzglabāta un palielināta. Vismaz tā vajadzētu būt. Savukārt valsts, kā mēs zinām, mēdz savus solījumus nepildīt. Un, pat, ja tā gribēs pildīt šo solījumu, tad gluži vienkārši var tam nepietikt naudas. Tādēļ nevajag muldēt, ka pensiju pirmais līmenis ir ienesīgāks un drošāks.