Mirušais ticis guldīts uz muguras, viņa rokas bija novietotas uz krūtīm, un, ievērojot kristīgās tradīcijas, cilvēks tika apbedīts ar skatu uz austrumiem.

Izrakumos Cēsīs atrastas cilvēka mirstīgās atliekas

Veicot koka būves atsegšanu, arheologi Cēsīs, zem sena pagraba, atraduši cilvēka mirstīgās atliekas.

Novadu ziņas

FOTO: Cēsu vecpilsētā, zem pagraba, arheologi atraduši skeletu

Anna Klāra

Jauns.lv

Veicot koka būves atsegšanu, arheologi Cēsīs, zem sena pagraba, atraduši cilvēka mirstīgās atliekas.

FOTO: Cēsu vecpilsētā, zem pagraba, arheologi atra...

"Izpēte tika veikta Cēsīs, Torņa ielā 1A. Kā neliels pārsteigums šeit bija cilvēka apbedījums, kas atsedzās zem 19. gs. otrās puses pagraba, blakus senākajai koka apbūves struktūrai," norāda SIA "Arheoloģiskā izpēte", kas veica darbus minētajā vietā. Uzņēmums gan piebilst, ka vēl ir nepieciešami precizējoši atradumi vai arī koka ripu datēšana, lai varētu precīzi noteikt atraduma laiku.

Arheologi norāda, ka otrpus ielai atrodas Jāņa baznīca un apbedījums nācis no laikiem, kad ap baznīcu bija kapsēta. Arī 20. gadsimta trīsdesmitajos gados zem baznīcas sienas tika atrasts apbedījums, kas tolaik tika identificēts kā vietējais iedzīvotājs. To, ka šoreiz atrastais cilvēks ticis apbedīts, nevis noslepkavots un pamests aizmirstībai, var pateikt pēc apbedījuma vietas. Mirušais ticis guldīts uz muguras, viņa rokas bija novietotas uz krūtīm, un, ievērojot kristīgās tradīcijas, cilvēks tika apbedīts ar skatu uz austrumiem.

Jāpiebilst, ka šie un vēl citi atklājumi gūti izpētes darbos, kas ilgst vairāk nekā pusgadu. Arheologi vēlas darbus turpināt, lai izpētītu kultūrslāni vēl vismaz trīs metru dziļumā. Atrastās liecības būs apskatāmas vai nu vietējā muzejā, vai arī tiks eksponētas topošā kvartāla telpās."