Pastāv bažas par divu "Stabilitātei!" deputātu valodas prasmēm. Vāc parakstus pārbaudei
foto: LETA
3. septembrī Latvijas medijus satricināja ziņa, ka divi "Stabilitātei!" deputāti nav pierādījuši savas valsts valodas zināšanas. 
Politika

Pastāv bažas par divu "Stabilitātei!" deputātu valodas prasmēm. Vāc parakstus pārbaudei

Anna Klāra

Jauns.lv

Pamatojoties uz bažām, ka diviem "Stabilitātei!" deputātiem, iespējams, nav pietiekamas valsts valodas zināšanas, lai turpinātu darbu Saeimā, "Nacionālā apvienība" (NA) izstrādājusi lēmuma projektu, lai minētos deputātus nosūtītu uz valodas pārbaudēm. Tomēr rosinājumu ir parakstījuši vien 18 no nepieciešamajiem 20 deputātiem.

Pastāv bažas par divu "Stabilitātei!" deputātu val...

3. septembrī Latvijas medijus satricināja ziņa, ka divi "Stabilitātei!" deputāti nav pierādījuši savas valsts valodas zināšanas.  Jefimijs Klementjevs, kurš iepriekš nebija spējis vienoties ar Valsts valodas centru (VVC) par valodas pārbaužu veikšanas datumu, pirms dažiem mēnešiem šo pārbaudi centās nokārtot, tomēr - nesekmīgi. Savukārt, Viktors Pučka jau divas reizes uz pārbaudēm nav ieradies, tādējādi izpelnoties administratīvā pārkāpuma procesus.

12. septembrī "Nacionālā apvienība" (NA) nāca klajā ar lēmuma projektu, lai piespiestu šos deputātus stāties VVC priekšā, tomēr, lai projekts iegūtu likumisku spēku, to bija nepieciešams parakstīt vismaz 20 deputātiem. Ceturtdien, 19. septembrī NA iecere nosūtīt "Stabilitātei!" deputātus uz valsts valodas pārbaudēm apstājās, jo to bija parakstījuši vien 18 no nepieciešamajiem 20 deputātiem.

"Jaunā Vienotība" nav saņēmusi atbildi no VVC

"Jaunās vienotības" frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics norāda, ka neilgi pēc tam, kad "publiski parādījās informācija par iespējamām "Stabilitātei!" deputātu nepietiekamajām valodas prasmēm un atteikšanos no valodas pārbaudēm, viņš personīgi 11. septembrī vērsās Valsts valodas centrā, lai noskaidrotu lietas apstākļus.

"Vērsos VVC, lai viņi man sniegtu ziņas par to, vai publiski izskanējusī informācija ir patiesa un noskaidrotu lietas apstākļus - vai tiešām deputāti atteikušies no valodas pārbaudēm," skaidro Jurēvics, norādot, ka partijas nostāja valodas jautājumā ir stingra un nelokāma.  "Ikvienam Saeimas deputātam ir jāciena un jālieto valsts valoda un ir nepieņemami, ja kāds atsakās sadarboties ar valsts institūcijām," skaidro Jurēvics.

Viņš norāda, ka "NA pie JV vērsās tikai vakar un viņš frakcijas vadītājam skaidroja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks šādu projektu parakstīs tajā brīdī, kad JV būs saņēmis juridisku atbildi no VVC. "Ja apstiprināsies, ka deputāti atteikušies doties uz pārbaudēm, JV rīkosies stingri un izlēmīgi," norāda Jurēvics.

Jautāts par to, kā JV vērtē "Stabilitātei!" izteikumus, kuros politiskais spēks salīdzina valodas testus ar genocīdu, Jurēvics norāda, ka "tā ir Kremļa retorika, kas ir pilnīgi absurda, bet viņu nepārsteidz". Tomēr viņš apstiprina, ka JV par šiem izteikumiem nav vērsusies Saeimas ētikas komisijā, jo "šādos gadījumos tas nelīdzētu". "Ja izteikumi balansē uz krimināllikuma robežu, mēs tiesiskā veidā vēršamies prokuratūrā," norāda Jurēvics.

"Nav bijusi nozīme projektu parakstīt," norāda Tavars

"Apvienotā saraksta" frakcijas vadītājs Edgars Tavars norāda, ka NA deputāti ar viņa pārstāvēto politisko spēku sazinājušies pirms divām dienām. "Kolēģi bija pie mums pienākuši un aicināja lēmuma projektu parakstīt, ko daži kolēģi arī darīja," norāda Tavars. Tomēr, viņaprāt, šādu dokumentu neesot bijusi nozīme parakstīt, jo vakardien viņam esot bijusi saziņa ar "Stabilitātei!" frakcijas pārstāvjiem, kas apliecinājuši, ka Valsts valodas centrs nozīmējis datumu oktobrī, kuros Klementjevam un Pučkam jāierodas veikt valodas pārbaudes. "Stabilitātei!" politiķi esot Tavaram apstiprinājuši, ka abi deputāti uz testiem plāno ierasties.

"Tā kā mērķis ir sasniegts, pirms 20 deputāti parakstījuši NA aicinājumu," skaidro politiķis. Viņš norāda, ka "deputātiem ir jāciena valsts valoda un deputāta dotais zvērests, un ja "Stabilitātei!" nepiekristu šiem testiem, tad AS piekristu, ka šīm pārbaudēm būtu jānotiek piespiedu kārtā. "Tomēr šajā gadījumā viņi apstiprināja pārbaudes veikt patstāvīgi," norāda Tavars. Jautāts par to, kāds ir viņa skatījums uz to, ka "Stabilitātei!", uzrunājot savu mērķgrupu, valodas pārbaudes salīdzināja ar genocīdu, Tavars atbild, ka tāda sabiedrību šķeloša retorika ir nosodāma. Latviešu valodas zināšanas deputātam ir pašsaprotama prasība. Ja nezin valsts valodu, tad nav arī ko kandidēt.

Jau ziņots, ka pirmajā dienā pēc vasaras brīvlaika, partija "Stabilitātei!" vērsās pie savas mērķauditorijas, iestājoties pret latviešu valodas pārbaudēm amatpersonām. "Šodien pret mums tiek vērsts valodas genocīds. Tas ir standarta ierocis, kuru koalīcija un šī vara pārvalda pilnībā. Mēs esam pret jebkādām valodas pārbaudēm. Mēs nekad tām nepiekritīsim. Pat tad, ja maksāsim ar saviem mandātiem. Jo mums tas ir svarīgi,» uzrunā klāstīja partijas līderis Aleksejs Rosļikovs.

Jauns.lv ir sazinājies ar "Stabilitātei!" deputātiem, lai lūgtu skaidrot šī brīža situāciju komunikācijā ar VVC, piespriestos sodus par nesadarbošanos ar iestādi un nesadarbošanās iemeslus.