Kad sastādīt testamentu - 35, 60 vai 80 gados? Vai to var uzrakstīt mājās un glabāt skapī? Kad tas tiek uzskatīts par derīgu?
foto: LETA
Notariālais testaments ir reģistrēts testamentu reģistrā un to nevar noslēpt vai pazaudēt.
Sabiedrība
2024. gada 11. septembrī, 06:03

Kad sastādīt testamentu - 35, 60 vai 80 gados? Vai to var uzrakstīt mājās un glabāt skapī? Kad tas tiek uzskatīts par derīgu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

TV24 raidījumā "Uz līnijas" apspriests jautājums, kad un kā pareizi sastādīt testamentu - 35, 60 vai 80 gadu vecumā? Testamenta sagatavošanas principus sīki skaidroja Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Aigars Kaupe.

Kad sastādīt testamentu - 35, 60 vai 80 gados? Vai...

Sākumā Aigars Kaupe uzsvēra, ka lēmums par testamenta sastādīšanu jāpieņem "pēc sajūtām", jo viņa praksē bijuši dažādi klienti: kāds testamentu sastādīja 30 gadu vecumā, kāds 50 vai 65 gadu vecumā. "Kad jūs saprotat, ka jums ir īpašums, un gribat jau iepriekš noteikt tā likteni gadījumam, ja jūsu vairs nebūs, labāk to darīt tad, kad viss ir skaidrs un noteikts. Testamentu var mainīt, ja mainās apstākļi, tāpēc nevajadzētu gaidīt kādu mistisku vecumu, kas pietuvināts mūža nogalei," ieteica Kaupe. Ja jums ir aktīvi, nauda, īpašumi vai citas vērtības, ir jādomā par nākotni. Tāpat svarīgi ņemt vērā vairāku mantinieku esamību, kuriem vēlaties kaut ko atstāt testamentā.

"Ja jūs saprotat, ka vēlaties atstāt īpašumu saviem tuvākajiem mantiniekiem - bērniem, laulātajam - vienādās daļās, tad testamentu var netaisīt. Taču, ja vēlaties īpašumu sadalīt starp vairākiem mantiniekiem, labāk uzrakstīt testamentu," iesaka Kaupe. Viņš arī paskaidroja, ka mantiniekiem jāievēro testamentā izteiktais. "Viņi var atteikties no mantošanas pēc testamenta, bet, ja kāds piekritīs, testaments tiks nolasīts visiem. Katrs varēs izvēlēties - mantot pēc testamenta vai likuma. Vairumā gadījumu manto tieši pēc testamenta," norāda Kaupe.

Tāpat tika diskutēts, vai testamentam patiešām ir juridisks spēks tikai tad, ja tas ir notariāli apliecināts, vai pietiek, ja to vienkārši ir uzrakstījis cilvēks un glabā pie viņa mājās. Kaupe skaidroja, ka ir divu veidu testamenti. Notariālais testaments ir reģistrēts testamentu reģistrā un to nevar noslēpt vai pazaudēt. "Ja testaments uzrakstīts ar roku un glabājas mājās, ļoti svarīgi ievērot noteiktus nosacījumus, lai tas tiktu atzīts par spēkā esošu un ietverts mantojuma lietā. Testaments jāraksta mantojuma atstājējam pašrocīgi, jāparaksta un jāuztur rakstīšanas vieta un datums. Ja kaut kā pietrūkst, tas netiks uzskatīts par derīgu," uzsvēra Kaupe.