Izskan pirmās prognozes par gaidāmo rudeni un ziemu
foto: LETA
Rudens ainava.
Sabiedrība
2024. gada 8. septembrī, 15:18

Izskan pirmās prognozes par gaidāmo rudeni un ziemu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijā šoruden un ziemā vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu, liecina jaunākie Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra dati.

Izskan pirmās prognozes par gaidāmo rudeni un ziem...

Septembris gaidāms aptuveni 3,5 grādus siltāks par normu jeb 1991.-2020.gada vidējo rādītāju. Arī pērn rudens pirmais mēnesis bija 3,5 grādus siltāks nekā ierasts, un ar mēneša vidējo temperatūru +15,8 grādi pagājušā gada septembris kļuva par siltāko Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Turpmākie rudens, kā arī ziemas mēneši prognozēti vienu divus grādus siltāki par normu. Pēc visai sausa septembra nokrišņu kļūs vairāk, īpaši piekrastē, kur siltais jūras ūdens palielinās spēcīgu lietavu varbūtību.

Pašreizējo sauso un vasarīgi silto laiku nodrošina liels anticiklons, kas atrodas Krievijā. Prognozes liecina, ka turpmākajos mēnešos laikapstākļus galvenokārt noteiks Atlantijas cikloni, kas Ziemeļeiropai atnesīs siltu un mitru gaisu no okeāna.

Meteorologi gan atgādina, ka ilgtermiņa prognožu ticamība aizvien ir zema. Tiek prognozēta vidējā mēneša vai sezonas temperatūra, jo atsevišķus aukstuma un siltuma viļņus tik tālu uz priekšu nav iespējams paredzēt.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju šogad tikai janvāris bijis aukstāks nekā ierasts, pārējo mēnešu vidējā gaisa temperatūra bijusi augstāka par normu. Ja gada atlikušie mēneši būs silti, 2024.gada vidējā temperatūra gaidāma līdzīga kā 2020.gadā, kad ar +8,76 grādiem tika pārspēts siltākā gada rekords.