"Neplānot ceļojumus mācību un pārbaudījumu laikā!” Vecāku domas par mācību līgumā iekļauto punktu atšķiras
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2024. gada 5. septembrī, 13:03

"Neplānot ceļojumus mācību un pārbaudījumu laikā!” Vecāku domas par mācību līgumā iekļauto punktu atšķiras

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Mācību iestādēs no pedagogu puses nereti vien izskan aicinājumi par ceļojumu neplānošanu mācību laikā. Kā sociālajā platformā “X” norāda kāda lietotāja, ņemot vērā, ka šāds punkts ierakstīts pat mācību iestādes līgumā, problēma tik tiešām ir izplatīta. Vecāku domas šajā jautājumā gan atšķiras.

"Neplānot ceļojumus mācību un pārbaudījumu laikā!”...

“Redzot mācību iestādes līgumā punktu “neplānot ceļojumus mācību un pārbaudījumu laikā” un citā mācību iestādē dzirdot par to vecāku sapulcē, saprotu, ka Latvijā tā tiešām ir izplatīta problēma,” pausts sociālajā platformā “X”.

Kamēr daļa piekrīt, ka ir loģiski izvairīties no ceļošanas mācību laikā, atliekot šos plānus skolēnu brīvlaikiem, citi norāda, ka ceļošana mācību laikā ir normāla prakse, jo tad cenas ir zemākas.

“Nu ar trīs mēnešu brīvdienām un pārējo saspiestu, ir arī. Ja ir iespēja maksāt x2 par biļetēm brīvlaikos, tad savādāk, bet principā, ja gribas aizbraukt ne vasarā, nav opciju. Reģionos gan daudzi vispār nevar atļauties, atkrīt pats par sevi,” pauž kāda “X” lietotāja.

Savukārt Dace norāda, ka iedrošinājumu ceļot saņēmusi pat no pedagoga puses: “Manam bērnam bija skolotāja, kas uzzinot par manām šaubām, vai braukt ceļojumā, sirsnīgi pajautāja: "Vai tiešām jūs domājat, ka te klasē viņš uzzinās vairāk?" Skola nav cietums uz 9 gadiem. Ceļojumi izglīto.”

Arī Toms uzskata, ka šāds aizliegums ir muļķīgs: “Vienīgais, bet ļoti pamatotais iemesls ir, ja skolotājam tāpēc ir papildus ar bērnu jāstrādā. Ja tā ir - tad piekrītu - pamatoti. Ja bērns (ar vecāku palīdzību) pats apgūst izlaisto mācību vielu, tad, manuprāt, ceļojumi ir ļoti liels + bērna attīstībā.”

Līva norāda, ka šad un tad brauc ar bērniem skolas laikā īsos ceļojumos, jo būtiskākie pasākumi notiek ārzemēs: “Un? Neviens neko nav nokavējis tāpēc. Tad jau arī slimot skolas laikā nevar, jo neapgūs vielu.”

Mairita tikmēr norāda, ka, piemēram, Vācijā bērns lidmašīnā netiktu, ja nav atļauja no skolas. 

Arī Katrīna norāda, ka ārzemēs tā ir normāla prakse, ka skolu nekavē privātu braucienu dēļ: “Latvijā tā ir milzu problēma. Skolotāji skrien pakaļ bērniem, jo tie pēc Kanāriju salām negrib nākt kārtot parādus.”

Vineta norāda, ka Luksemburgā nav atļauts ārpus skolēnu brīvdienām doties ceļojumā, lai arī ir vilinoši piedāvājumi (zemākas cenas): “Manu bērnu klasēs to arī neviens nedara, jo vienkārši tāda ir kārtība, to ievēro, respektējot skolotājus un citus skolniekus, un ir izglītības struktūras, kas to uzrauga.”

Daļa tikmēr uzskata, ka šīs punkts būtu attiecināms tikai uz tiem bērniem, kas sliktāk mācās, jo patiesībā ceļošana skolas laikā tikai bagātina bērna zināšanas.