Svētdiena solās būt ļoti karsta - gaiss iesils līdz +31 grādam
foto: Evija Trifanova/LETA
Svētdien gaiss iesils līdz +31 grādam!
Sabiedrība
2024. gada 25. augustā, 09:52

Svētdiena solās būt ļoti karsta - gaiss iesils līdz +31 grādam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Svētdiena solās būt ļoti saulaina un karsta - gaiss Latvijā iesils līdz +31 grādam, vēsta sinoptiķi.

Svētdiena solās būt ļoti karsta - gaiss iesils līd...

Saistībā ar karstumu Latvijā izsludināts dzeltenais brīdinājums, kas būs spēkā no plkst.11 līdz 20. Spīdot saulei, ultravioletās radiācijas (UV) indekss sasniegs vidēju līmeni, tāpēc sinoptiķi arī aicina ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros. Gaiss iesils līdz pat +27..+31 grādam. Dienvidaustrumu, dienvidu vējš pūtīs lēni līdz mēreni, bet pēcpusdienā tas iegriezīsies no rietumiem un pastiprināsies. Rietumu rajonos gaidāmas brāzmas līdz 15-17 m/s. 

Vakarā mākoņu daudzums palielināsies un vietām rietumos ir gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams arī pērkona negaiss.  Arī Rīgā būs saulains laiks un termometra stabiņš pakāpsies līdz +29..+31 grāda atzīmei. Vakarā gan mākoņi atnesīs īslaicīgu lietu. Lēns līdz mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš vakarā iegriezīsies no rietumiem un brāzmās sasniegs 14 m/s. 

Sinoptiķi brīdina, ka karstums rada papildu slodzi sirds un asinsvadu, kā arī elpošanas orgānu sistēmām. Vecāki cilvēki, zīdaiņi, kā arī citu vecuma grupu pārstāvji, kas sirgst ar hroniskām saslimšanām, karstā laikā tiek pakļauti veselības traucējumu riskam. 

Glābēji atgādina, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet aukstā ūdenī, jo strauja temperatūras maiņa var izraisīt sirds ritma traucējumus un pēkšņu nāvi.