Uguns šovi, koncerti, festivāli, senču rituāli visā jūras piekrastē Senās uguns naktī 31. augustā
foto: Evija Trifanova/LETA
Jau 15 gadus Latvija augusta pēdējā sestdienā kopā ar citām Baltijas jūras valstu tautām vienojas Senās uguns naktī.
Kultūra

Uguns šovi, koncerti, festivāli, senču rituāli visā jūras piekrastē Senās uguns naktī 31. augustā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Augusta pēdējā sestdienas vakarā, šogad – 31. augustā, kā jau katru gadu, valstīs ap Baltijas jūru norisināsies Senās uguns nakts rituāli, kurā ap jūru dzīvojošās tautas ar ugunskuru iedegšanu vienojas kopīgā sadraudzībā. Arī Latvijā sestdienas vakarā no Dienvidkurzemes līdz pat Ziemeļvidzemei šai dienā notiks vairāki pasākumi – uguns šovi, tradīciju festivāli, koncerti un citas aktivitātes.

Uguns šovi, koncerti, festivāli, senču rituāli vis...

Šajā akcijā parasti vislielākā aktivitāte ir Baltijas valstīs un Skandināvijā, kā arī Polijā un Vācijā. Ar pasākumu programmu var iepazīties Senās uguns nakts mājaslapā internetā: ancientlights.eu/lv. Bet tajā it nebūt atzīmēti visi pasākumi, jo tos rīko gan pašvaldības un kultūras iestādes, gan viesu nami un tradīciju kopas, gan vides aizsardzības aktīvisti un citas interesentu grupas. Tādēļ Jauns.lv iepazīstina ar lielākajiem Senās uguns nakts pasākumiem Latvijā. Jāteic, ka nu jau dažus gadus no šīs akcijas ir izkritusi Krievija, jo tajā valdošais režīms pēc iebrukuma Ukrainā vairs nejūt nekādu sadraudzību vai vienotību ar NATO valstīm, bet Krievijā dzīvojošie citādi domājošie atturas to apliecināt, bažījoties, ka viņus atzīs par ekstrēmistiem un ārzemju aģentiem, kaut gan pirms dažiem gadiem augusta pēdējā sestdienā ugunskuri tika iedegti arī Krievijā.

Vikingu tradīcija jaunās liesmās

foto: Aigars Reinholds / Alamy/ Vida Press
Senās uguns nakts rituālu Baltijas jūras krastos 1992. gadā iedzīvināja Somijas pilsētā Turku.
Senās uguns nakts rituālu Baltijas jūras krastos 1992. gadā iedzīvināja Somijas pilsētā Turku.

Mūslaikos Baltijas jūras krastā ugunskuri augusta beigās tiek aizdegti, lai parādītu piejūras tautas vienotību un atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu, vēsta Senās uguns nakts tradīcijas ieviesēji. Tā tiek dota zīme par to, ka mēs rūpējamies par jūru un dabu, un gadu tūkstošiem pastāvējusī saikne ar jūru nav zudusi. Ugunis tiek aizdegtas arī par tiem, kas uz mūžiem palikuši jūras klēpī. Vecākie rakstiskie dati par ziņu nodošanu ar uguns palīdzību Baltijas jūras reģionā tiek datēti ar vikingu laiku. Tad piekrastē, kuģu ceļu tuvumā darbojās vienota, no atklātas jūras līdz iekšzemei spēkā esoša uzraudzības sistēma. Katram piekrastes ciematam bija jāsniedz savs noteikts ieguldījums ugunskura aizdegšanā un uzturēšanā. Par ziņas nenodošanu draudēja diezgan smags sods.

Pašreizējo Senās uguns atdzīvināšanu aizsāka Somijas Turku apriņķa Kultūras padome, un tā 1992. gadā Somijas dienviddaļas salu arhipelāgā tika aizdegti pirmie ugunskuri, bet gadu vēlāk arī dažos Igaunijas piekrastes ciemos tika aizkurti ugunskuri. Jau vēlākos gados šim rituālam pievienojās arī citas Baltijas jūras valstis un kopš 2010. gadā tā kļuvusi arī par neatņemamu augusta pēdējo brīvdienu tradīciju Latvijā. Mūsdienās ugunskuru aizdegšanas galvenā ideja ir vienotības propagandēšana Baltijas jūras valstu vidū, kultūras mantojuma saglabāšana, interese par dažādu reģionu un kaimiņvalstu savstarpējiem kontaktiem un sadarbības nepieciešamību. Piedevām šis vakars ir arī emocionālu pārdzīvojumu piedāvājošs pasākums, kas vairākās norises vietās apvienojas ar novada svētkiem vai jau par tradīciju kļuvušiem kultūras festivāliem. Ugunskurus aicina aizdegt pēdējās augusta sestdienas vakarā pulksten 20:30 pēc Somijas laika (Latvija ir vienā laika joslā ar Somiju). Šai vakarā sakurto ugunskuru ķēde pāri Somijas līcim un Ālandu salām aizstiepjas līdz Dānijas piekrastei, Igaunijā ugunskuri dažviet tiek aizkurti arī pie iekšzemes ūdeņiem. Jauns.lv piedāvā Senās uguns nakts rituāla lielāko pasākumu programmu Latvijā: Rīgā, Kurzemes un Vidzemes jūrmalās.

Rīga: “Iļģi”, “Vilki”, ultravioletais starojums un daudz kas cits Daugavgrīvā un Vecāķos

foto: Publicitātes foto
Rīgā, Daugavgrīvas un Vecāķu pludmalēs, Senās uguns nakts pasākumi sāksies jau dienas vidū, bet vakarā uz maģisko rituālu aicinās pazīstamas tautas mūzikas kopas.
Rīgā, Daugavgrīvas un Vecāķu pludmalēs, Senās uguns nakts pasākumi sāksies jau dienas vidū, bet vakarā uz maģisko rituālu aicinās pazīstamas tautas mūzikas kopas.

Galvaspilsētā Senās uguns nakts pasākumi notiks divās vietās – Vecāķos un Daugavgrīvā. * Daugavgrīvas pludmalē Senās uguns nakts notiks ar īpaši veidotu programmu un scenogrāfiju. Dienas programmā apkaimes iedzīvotāji aicināti iesaistīties radošajā darbnīcā, diskusijā par Baltijas jūru, jogas un meditācijas nodarbībās, vērot pludmales glābēju paraugdemonstrējumus un citas aktivitātes. Vakara saulrietā gaidāms uguns rituāls, grupas “Iļģi”, Mārtiņa Miļevska, jauktā kora “Anima” un Dj Monstas uzstāšanās. Pasākuma programma sāksies pulksten 14:00, kad ģimenēm tiks dota iespēja darboties ar otrreizējās izmantošanas materiāliem “Radošās darbnīcas” teltī. Apkaimes talantīgie jaunie mākslinieki veidos lielformāta gleznu “Veltījums jūrai”, kura vakara gaitā pārtaps vides instalācijā. Glezna tās instalācijas statusu iegūs laikā no pulksten 18:00 līdz 23:00, kad ikviens no pasākumu apmeklētājiem varēs uzrakstīt vēlējumu un tas taps redzams ultravioletā starojumā. Dienas gaitā notiks arī Latvijas pludmales glābēju asociācijas aktivitātes un praktiskas nodarbības bērniem un jauniešiem par drošību uz ūdens, notiks jogas un meditācijas nodarbības, bet “Labo domu gājienā” ikviens varēs Latvijas kontūras kartē ievietot īpaši veidotu sveci, paužot pozitīvas domas un mīlestību pret savu zemi un jūru.

Savukārt vakarā varēs baudīt Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņu un absolventu Tautas instrumentu ansambļa priekšnesumu, grupas “Iļģi” uzstāšanos un īpašu rituālu, lai aizvadītu saules starus aiz horizonta un piesauktu uguns labvēlību. Pulksten 21:00 notiks uguns iedegšana bungu un perkusiju instrumentu pavadībā Mārtiņa Miļevska izpildījumā, vakara noskaņu papildinās arī jauktais koris “Anima” ar diriģenti Lauru Leontjevu, savukārt, vakara pēdējā priekšnesumā kora balsis savienosies ar dīdžeja Monsta elektronisko mūziku, kas skanēs no pulksten 22:00, pasākuma noslēgumā mūzikas skaņām savijoties ar vakara gaismu un uguni. Daugavgrīvas pludmale par godu Senās uguns naktij būs iekārtota īpašā, nekad iepriekš nerealizētā risinājumā, kas atspoguļos simbiozi starp tradīcijām un mūsdienām.

* Vecāķu pludmalē dienas garumā varēs baudīt daudzveidīgu kultūras programmu, kas būs saistoša gan lieliem, gan maziem. Gaidāma gan dzejas diskotēka kopā ar Luīzi Pastori un Robertu Gobziņu, tikšanās un dzejas lasījumi ar autoriem - Kārli Vērdiņu, Inesi Zanderi un Viesturu Ķerus. Tāpat sagatavota plaša mūzikas programma, kurā iekļauti akadēmiskās mūzikas priekšnesumi, koncertstāsts, kas veltīts komponistei Lūcijai Garūtai, kā arī Laimas Grabovskas un grupu “Juuk” un “Sigma” koncerti. Sadarbībā ar Vecāķu apkaimes biedrību tiks turpinātas pagājušajā vasarā iesāktās sarunas par Vecāķu iedzīvotājiem būtiskām tēmām, attīstot tās ideju darbnīcā. Sarunā ar ekspertiem un dabas entuziastiem tiks meklētas atbildes uz jautājumu, kā varam palīdzēt Baltijas jūrai. Pirmo reizi notiks arī Lielā Vecāķu viktorīna, kurā aicinātas piedalīties komandas līdz pieciem cilvēkiem, bet dienas noslēgumā ikviens aicināts dalīties ar saviem Vecāķu kūrorta stāstiem no tālākas un nesenākas pagātnes. Visas dienas garumā apmeklētāji tiks aicināti piedalīties radošajās un ilgtspējas darbnīcās, doties apkaimes ekskursijās vai vienkārši baudīt dienu, spēlējot lielformāta spēles. Dienas noslēgums tiks aizvadīts “Senās uguns nakts” zīmē, to aizvadot ar jūras un spēku dziesmām kopā ar folkloras kopu “Vilki” pie ugunskuriem.

Kurzemes piekraste: Shipsea Liepājā, Igo Medzē un feostivāls „Kaijas balss”

foto: Publicitātes foto
Liepājniekus un pilsētas viesus Senās uguns naktī priecēs mūziķis, komponists un multiinstrumentālists Jānis Šipkēvics jeb Shipsea.
Liepājniekus un pilsētas viesus Senās uguns naktī priecēs mūziķis, komponists un multiinstrumentālists Jānis Šipkēvics jeb Shipsea.

* Papes Ķoņu ciemā Senās uguns nakts uz Senās uguns nakts rituālu visi gaidīti jau no pulksten 18:00. Vakara gaitā piedāvājumā būs dažādas radošās darbnīcas - lāpu gatavošana, sietspiede, niedru darbnīca, apģērbu apgleznošana, loku šaušana, kā arī uzstāsies postfolka grupa “Piemares kurši”. Pēc tam pulksten 21:00 visi aicināti doties kopīgā lāpu gājienā un jau 22:20 pie Papes kanāla mola apmeklētāji aicināti baudīt uguns šovu, lielā ugunskura aizdegšanu un muzikālo performanci ar Kārli Rudru.

* Jūrmalciema tīklu māja “Piestātne” (Nīcas pagasts) ugunskuriem degot un jūru godinot, uz Senās uguns nakti apmeklētājus aicina no pulksten 20:00. Par noskaņojumu parūpēsies Zanda Štrausa, un noslēgumā kopīgi pludmalē tiks iedegts ugunskurs par atgādinājumu, ka jūra mūs vieno.

* Līdz ar saulrietu un ugunskuru iedegšanu liepājniekus un pilsētas viesus ar maģisku un romantisku koncertu priecēs mūziķis, komponists un multiinstrumentālists Jānis Šipkēvics jeb Shipsea. Liepājas pludmalē pie Roņu ielas izejas uz jūru 31. augustā pulksten 20:00 uz skatuves kāps mūziķis Shipsea, kas duetā kopā ar talantīgo dziedātāju Unu Danielu izpildīs tādus klausītāju atzinību iemantojušus orģinālskaņdarbus kā „Pie upes”, „Tavi viļņi” un „Siltā gaismā”. Koncertu papildinās arī citu komponistu radītā mūzika īpašā Shipsea skanējumā. Bet jūras krastā tiks aizdegti ugunskuri, tā parādot piejūras tautu vienotību un atgādinot par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu.

* Medzes pagasta Liedagu pludmalē Senās uguns nakts ugunskuru iedegšana 31. augustā notiks pulksten 20:30 ar mūsdienu deju ansambļa „Medzīši” performanci. Liesmām augot stiprākām skanēs spēka dziesmas, ko izpildīs Bārtas vokālais ansamblis Līgas Kvāšes vadībā, bet pulksten 21:00 ar skaistākajām dziesmām priecēs dziedātājs Igo - Rodrigo Fomins . Noslēgumā - uguns šovs, kas vēl reizi apliecinās liesmas skaistumu un spēku.

Senās uguns nakts Dienvidkurzemē:

* Pāvilostas pludmalē pie Āķagala  Zigmunda Viļņa ugunsskulptūra “Kad pūcei aste ziedēs...” iedegsies pulksten 20:00. Uzstāsies “Jacob Noiman festival band”, būs ugunsšova mākslinieki no Daugavpils “Fire Studio”. Pasākuma rīkotāji aicina: “Lūgums līdzi paņemt lāpu, ģērbties silti un ērti, ņemot vērā vakara vēsumu pie jūras, ieteicams paņemt līdzi pledu vai sēdekli, lai ērti baudītu pasākumu. Nāciet un piedzīvojiet neaizmirstamu vakaru Senās uguns naktī Pāvilostā, kur kopīgi izdzīvosim vēstures un tradīciju bagātību, baudot jūras šalkas un ugunskuru siltumu!”

* 31. augustā pulksten 20:00 pie Užavas upes, kur tā ietek jūrā, notiks Senās uguns nakts rituāls, kurā uzstāsies ansamblis ”Saiva” ar Pēteri Landmani.

* Ventspilī, Staldzenes stāvkrastā, Senās uguns nakts tradicionālais pasākums sāksies 31. augustā pulksten 21:30. Tajā piejūras priežu ieskautu dziesminieka Imanta Dakša koncertprogrammu papildinās mākslinieces Mersedes(e) Margoit video stāsti, jūras krastā ar nedaudz pirmatnīgu noskaņu būs baudāms priekšnesums ar uguni, bet uz lielformāta objektiem skatāmas video sērijas “Gaisma tumsā”. Nepieradinātības alkstošajiem būs iespēja pieredzēt Imanta Dakša koncertprogrammu “Beidzot laimīgās haizivis”, kuru veidos dziesmas par mīlestības meklēšanas ceļu, ko asociatīvi papildinās Mersedes(e) Margoit veidoti psihedēliski video stāsti. Būs apskatāmas arī mūziķa radītās foto kolāžas. Līdz ar tumsas iestāšanos multimākslinieks Andris Kreicburgs un dīdžejs Roadchanger jeb Emīls Ašmanis pārsteigs visus ar uguns un skaņas priekšnesumiem, kuros dažādi dzīvās uguns elementi radīs gaismas, siltuma, krāsas un skaņas efektus. Bet video sēriju ekspozīcijā “Gaisma tumsā” satiksies senās piekrastes tradīcijas un mūsdienu tehnoloģijas, nojaucot laika barjeru. Uz pasākumu pulksten 21:00 “Ventspils reiss” organizē speciālu autobusa reisu no Ābolu ielas pieturas Gāliņciemā (atpakaļ atgriešanās maršrutā Staldzene – Ābolu iela pulksten 23:10).

* Tārgales pagasta Lībiešu sētā un Liepenē 31. augustā pulksten 17:00 sāksies Piejūras festivāls “Kaijas balss” un Senās uguns nakts atzīmēšana. Piejūras festivāls pulcēs kopā Ventspils novada folkloras kopas, kā arī folkloras kopas un kapelas no citiem novadiem, tai skaitā arī no Igaunijas. Noslēgumā -  senās uguns nakts uguns rituāls Liepenē.

* Kolkasragā visus pulcēties uz Senās uguns nakts rituālu aicina 31. augustā pulksten 21:00. Līdz diviem naktī tur muzicēs apvienība “Pieci Jāņi” un dīdžejs Roland.

* Rojas pludmalē uz Senās uguns nakts rituālu 31. augustā pulksten 20:00 aicinās mūziķi Fēlikss Ķiģelis un Andris Akermanis. Būs arī uguns skulptūra “Pasmelt uguni” un ugunskurs.

* Engures pludmalē 31. augustā pulksten 22:00 tiks sagaidīti Senās uguns nakts pārgājiena dalībnieki ( viņu iziešana pulksten 17:00 no Gausās jūdzes (maršruta garums - 19 km), 18:30 – no Apšuciema (12,5 km), 20:00 – no Ķesteciema (5,5 km)). Desmitos vakarā pludmalē sāksies Senās uguns nakts koncerts, kurā uzstāsies Rihards Saule & “Queentessence”, būs arī Uguns šovs.

Vidzemes piekraste: festivāls „Pa Saulei” un tautasdziesmas

foto: Saulkrastu novada pašvaldība
Saulkrastos ikgadējais folkloras festivāls „Pa Saulei” notiek vienlaikus ar Senās uguns nakts rituālu.
Saulkrastos ikgadējais folkloras festivāls „Pa Saulei” notiek vienlaikus ar Senās uguns nakts rituālu.


* Saulkrastu novadā 31. augustā jau pulksten 11:00 sāksies XIV folkloras festivāls “Pa Saulei”, pulcinot desmitiem folkloras kopas no visas Latvijas ar plašu tradicionālās kultūras programmu. Tas sāksies pie kultūras nama “Zvejniekciems” ar mūzikas instrumentu darināšanas meistarklasi un pīlādžogu darinājumiem. No trijiem pēcpusdienā koncerti:  pulksten 15:00 – pie veikala “Elvi” Zvejniekciemā un Sociālās aprūpes mājā; 17:00 – Baltajā kāpā. Pulksten 18:30 sāksies Svētku gājiens no Saulkrastu sporta un ģimeņu centra. Pulksten 19:00 Saules laukumā  - folkloras kopu Dižkoncerts; 20:30 - Senās uguns nakts ugunskura iedegšana Jūras parkā, bet no pusdesmitiem vakarā - danči ar grupu “Rikši” Saules laukumā (visi pasākumi – bezmaksas).

* Senās uguns nakts pasākums Skultes pagasta Vārzu pludmalē sāksies pulksten 20:00. Tajā latviešu tautasdziesmu pavadījumā tiks aizdegts ugunskurs.