Laikam bez pārsteigumiem! Aptaujā noskaidro, kas visvairāk kaitina autovadītājus Latvijā
foto: Shutterstock
Kāda šofera pavirša darbība pie stūres nereti kaitina daudzus citu autovadītājus.
Sabiedrība
2024. gada 11. augustā, 20:04

Laikam bez pārsteigumiem! Aptaujā noskaidro, kas visvairāk kaitina autovadītājus Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pētījumu aģentūras "Norstat" veiktajā aptaujā noskaidrotas kādas citu braucēju darbības visvairāk kaitina autovadītājus Latvijā.

Laikam bez pārsteigumiem! Aptaujā noskaidro, kas v...

Latvijas iedzīvotājus, piedaloties ceļu satiksmē, visvairāk tracina tas, ka citi vadītāji nerāda pagrieziena signālu, pārvietojas lēni un neatbilstoši atļautajam braukšanas ātrumam, kā arī veic pēkšņu un strauju bremzēšanu.

Kā informēja apdrošināšanas uzņēmuma "Balcia" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju, pagrieziena signāla nerādīšanu par kaitinošāko uzvedību ceļu satiksmē uzskata vairāk nekā puse jeb 54% iedzīvotāju. Īpaši tas tracina Rīgas iedzīvotājus (61%), kam ikdienā nereti nākas pārvietoties intensīvas satiksmes apstākļos, kur pagrieziena nerādīšana var radīt avārijas situācijas.

Tāpat kaitinošāko darbību vidū 48% iedzīvotāju ierindojuši atļautajam ātrumam neatbilstoši lēnu braukšanu, kas biežāk krīt uz nerviem jaunākiem cilvēkiem un vīriešiem, 46% visvairāk tracina pēkšņa un strauja bremzēšana, 44% - mobilā telefona izmantošana pie stūres, 43% - saraustīta un nepārliecinoša braukšana, 33% luksofora gaismu neievērošana, 28% - ceļa joslu nekorekta izmantošana un ceturtdaļu jeb 24% - rāvējslēdzēja principa neievērošana.

"Balcia" viceprezidents Latvijā Reinis Bērzkalns norāda, ka aptaujā atklājas atšķirības starp dzimumiem - piemēram, vīriešus vairāk kaitina lēna pārvietošanās, bet sievietes krietni biežāk dusmojas par strauju un pēkšņu bremzēšanu. Savukārt jauniešus vecumā līdz 29 gadiem visvairāk sanikno strauja bremzēšana, bet cilvēkus virs 60 gadiem - mobilā telefona izmantošana pie stūres un pagrieziena nerādīšana. 

Aptauju veica "Balcia" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" 2024. gada jūlijā, aptaujājot 500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 gadiem.

Tēmas