"Ja esi parādā VID - tev atgādina, bet par pensijas pārrēķinu klusē," svarīga nianse strādājošiem pensionāriem
foto: Shutterstock
Sabiedrība
2024. gada 22. jūlijā, 05:38

"Ja esi parādā VID - tev atgādina, bet par pensijas pārrēķinu klusē," svarīga nianse strādājošiem pensionāriem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Iveta soctīklā publicējusi ierakstu, kurā atgādinājusi par iespēju pensiju pārrēķināt reizi gadā. Diemžēl, pēc sievietes domām, valsts institūcijas cilvēkiem to neatgādina.

"Ja esi parādā VID - tev atgādina, bet par pensija...

"Tā dīvaini sanāk. Kad esi ko parādā VID vai citam (šeit es ne par sevi!) nāk nemitīgi atgādinājumi gan uz telefonu, gan e-pastā, liktas soda naudas no pirmās dienas...

Taču, ja esi strādājošs pensionārs, kuram algas nodokli atvelk no 1. eur...neviena institūcija skaļi nepasaka, neatgādina, ka vienreiz gadā tev VSAA jāraksta iesniegums par pensijas pārrēķinu! Tu saņemsi lielāku pensiju turpmāk... jo nodokļus esi maksājis!

Cilvēks dzīvo vienreiz un katra nodzīvotā diena ir zelta vērtē. Kādēļ šo nevar atgādināt strādājošiem pensionāriem? Tā ir viņu nopelnīta naudiņa... viņu pensijas," soctīklā raksta Iveta.

Sieviete aptaujājusi vairākus viņai pazīstamus strādājošus pensionārus un, kā izrādās, neviens no viņiem par to nav zinājis.

Atgādinām! Darba turpinātājiem pensionāriem ir tiesības uz pensiju pārrēķinu reizi gadā. Taču Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) to viņiem nedarīs automātiski. Tas ir paša pensionāra pienākums, kuram pašam jāiesniedz iesniegums VSAA. Pārrēķinam var pieteikties reizi gadā vai nu klātienē VSAA nodaļā, vai arī pa e-pastu (sastiprinot ar drošu elektronisko parakstu), kā arī caur Latvija.lv valsts iestāžu portālu.