Tomēr nevajadzēs obligāti apzīmēt ar mikroshēmu visus kaķus un mājas seskus. Kādi būs izņēmumi?
foto: Shutterstock
Sabiedrība
2024. gada 16. jūlijā, 19:01

Tomēr nevajadzēs obligāti apzīmēt ar mikroshēmu visus kaķus un mājas seskus. Kādi būs izņēmumi?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Valdība otrdien noteica izņēmumus, kad nav jāveic kaķu un mājas sesku apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija datubāzē, kā arī noteica, ka līdz 2024.gada 31.decembrim patversmēm nebūs jāmaksā kaķu, suņu un mājas sesku reģistrēšanas maksa, paziņoja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Tomēr nevajadzēs obligāti apzīmēt ar mikroshēmu vi...

Grozījumi veikti noteikumos par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību un noteikumos par Lauksaimniecības datu centra (LDC) publisko maksas pakalpojumu cenrādi.

ZM pārstāvji atzīmē, ka apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija kaķiem un mājas seskiem nav jāveic, ja tos nepavairo, neatsavina, nenodod dzīvnieku viesnīcā un tie nepiedalās izstādē vai citā publiskā pasākumā.

Tāpat apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nav jāveic, ja kaķis brīvi neuzturas ārpus sava īpašnieka vai turētāja lietošanā esošās teritorijas, tas ir bezsaimnieka kaķis, dzīvnieks netiek ievests no citas valsts, kā arī, ja dzīvnieks nav ievietots dzīvnieku patversmē.

Grozījumi paredz, ka LDC datubāzē pirmreizēji reģistrējot suņa, kaķa un mājas seska mazuļus, jānorāda arī to mātes mikroshēmas numurs. Tas jādara, lai varētu nodrošināt dzīvnieku izsekojamību, piemēram, lai pārbaudītu, vai iegūto mazuļu metienu skaits nepārsniedz dzīvnieku labturības nosacījumus.

Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka no 2025.gada 1.janvāra LDC datubāzē jāreģistrē suņa, kaķa un mājas seska pavairošana pēc katras mazuļu piedzimšanas, norādot dzimšanas datumu un mazuļu skaitu metienā. ZM pārstāvji atgādina, ka pavairošanas faktu datubāzē var reģistrēt tikai ar mikroshēmu apzīmētam un pirmreizēji datubāzē reģistrētam dzīvniekam.

Tāpat ministrijas pārstāvji min, ka no 2025.gada 1.janvāra LDC datubāzē varēs veikt atzīmi par suni, kuru netur piesietu. Dzīvniekam ir jānodrošina pēc iespējas augstākas labturības un aizsardzības prasības, tāpēc ZM pārstāvji aicina suņu īpašniekus suni neturēt piesietu arī tad, ja tas dzimis līdz 2023.gada 31.augustam.

ZM pārstāvji uzsver, ka no šā gada 1.jūlija spēkā stājies dzīvnieka īpašnieka pienākums nodrošināt, lai kaķis un mājas sesks ir apzīmēts ar mikroshēmu, lai tam ir mājas dzīvnieka pase un tas ir reģistrēts LDC mājas dzīvnieku reģistra datubāzē.

Mājas dzīvnieku apzīmēšanu un reģistrēšanu nosaka "Veterinārmedicīnas likums", "Dzīvnieku aizsardzības likums", "Noteikumi par dzīvnieku patversmēm un dzīvnieku viesnīcām", "Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi", "Noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku atsavināšanu" un "Noteikumi par izsolēm, izstādēm un citiem pasākumiem ar dzīvnieku piedalīšanos".