Rinkēvičs pasniedz aktrisei Antai Krūmiņai Cildinājuma rakstu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien Rīgas pilī 90 gadu jubilejā godināja izcilo aktrisi Antu Krūmiņu, pasniedzot viņai Cildinājuma rakstu.

gallery icon
14
Sabiedrība
2024. gada 27. jūnijs, 12:00

FOTO: Rinkēvičs 90 gadu jubilejā godinājis izcilo Pepijas Garzeķes lomas atveidotāju, aktrisi Antu Krūmiņu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien Rīgas pilī 90 gadu jubilejā godināja izcilo aktrisi Antu Krūmiņu, pasniedzot viņai Cildinājuma rakstu.

"Lācītis Pūks, Pepija Garzeķe un Čigānmeitene Ringla- tās ir tikai dažas no lomām, kas ir daudzu paaudžu skatītāju, arī manā, atmiņā. Šodien bija patiess prieks sveikt aktrisi Antu Krūmiņu aizvadītajā 90. dzimšanas dienā un pasniegt Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu," mikroblogošanas vietnē "X" norāda Rinkēvičs.

Valsts prezidents Cildinājuma rakstā uzsvēra, ka "Krūmiņa ir latviešu kultūras un teātra izcilība, kuras vārds paliekoši ierakstīts Latvijas teātra vēsturē". Rinkēviča ieskatā neatkārtojamais personības un talanta spēks daudzām teātra skatītāju paaudzēm ir devis spilgtu emocionālu pārdzīvojumu.

"Jūsu atveidotie izrāžu varoņi ir tik leģendāri, ka vēl aizvien dzīvo skatītāju sirdīs un atmiņās. Tāpat arī ar Jūsu balsi, sirds siltumu, humoru un smaidu ierunātās pasakas," rakstīts Valsts prezidenta Cildinājuma rakstā.

Aktrise Krūmiņa ir dzimusi 1934.gada 15.jūnijā Asūnes pagastā. 1956.gadā absolvējusi Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Pēc studijām Krūmiņa sāka aktrises darba gaitas Jaunatnes teātrī un, radot plašu lomu paleti, kļuva par iecienītu aktrisi daudzām skatītāju paaudzēm.

No 1956.gada līdz 1992.gadam viņa bija Jaunatnes teātra aktrise. Slavenākās un pazīstamākās lomas ir Lācītis Pūks izrādē "Vinnijs Pūks", lelle Malvīne izrādē "Buratīno piedzīvojumi", Maija izrādē "Maija un Paija", Pepija izrādē "Pepija Garzeķe" un Čigānmeitēns Ringla izrādē "Čigānmeitēns Ringla". Aktrise ieskaņojusi daudzus prozas darbus un pasakas. 2009.gadā Krūmiņa iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci.