Operas sezonas noslēgums 21.06.2024.

gallery icon
71
Kultūra
2024. gada 22. jūnijs, 12:52

FOTO: ar Galā koncertiem noslēgta kārtējā Latvijas Nacionālās operas un baleta sezona

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālajā operā un baletā 5. jūnijā sākās ikgadējais Rīgas Operas festivāls. Vairāk nekā divdesmit piecu gadu laikā tas ir kļuvis par vērtīgu tradīciju, kuru gaida gan Latvijas kultūras baudītāji, gan ārvalstu viesi. Dibināts 1998. gadā, festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem. Kopš 2022. gada festivāla programmā tiek iekļautas arī baleta izrādes.

Festivāls 5. jūnijā sākās ar Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" vērienīgo iestudējumu. 8. un 16. jūnijā skatītājus iepriecināja Gaetāno Doniceti dzirkstošās operas "Mīlas dzēriens" izrādes Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā un Svena Ērika Behtolfa režijā. 19. jūnijā bija skatāms Šarla Guno operas "Fausts" uzvedums Aika Karapetjana režijā ar Mārtiņu Ozoliņu pie diriģenta pults.

Klasiskā baleta mīļotāji  7. jūnijā tika aicināti uz Jura Karlsona baletu "Antonija #Silmači" ar Aivara Leimaņa horeogrāfiju un 9. jūnijā uz Luija Žozefa Ferdinanda Herolda baletu "Veltīgā uzmanība" ar Frederika Eštona horeogrāfiju. Laikmetīgā baleta cienītājus priecēja horeogrāfa Marko Gekes balets "Ņižinskis" ar Friderika Šopēna un Kloda Debisī mūziku. Šis iestudējums jūnija vidū devies viesizrādēs uz Ļubļanu Slovēnijā. Baleta sezonu 15. jūnijā noslēdza horeogrāfa Radu Poklitaru un komponista Aleksandra Rodina mūsdienīgais balets "Vijs. Šausmu nakts".
Pieminot Komunistiskā genocīda upurus, 14. jūnijā Latvijas Nacionālajā operā izskanēja Džuzepes Verdi “Rekviēms”. Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā šo vērienīgo opusu atskaņos solisti Jūlija Vasiļjeva, Elmina Hasana, Mateo Lipi un Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Kā ierasts, sezonas un festivālā noslēgumā izskanēja divi krāšņi Galā koncerti – 20. jūnijā Brīvdabas koncertzālē "Mītava" Jelgavā un 21. jūnijā – Latvijas Nacionālajā operā. Koncertā skanēja itāļu un franču opermūzikas pērles, ko radījuši komponisti Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Frančesko Čilea, Žoržs Bizē, Šarls Guno, Žils Masnē, Rudžero Leonkavallo un Gaetāno Doniceti. Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā un Elitas Bukovskas režijā uzstājās solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Tatjana Trenogina, Jūlija Vasiļjeva, Dana Bramane, Ilona Bagele, Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs, Andris Ludvigs, Jānis Apeinis un Rihards Mačanovskis.