foto: PN/SCANPIX
Pētījums: laimīgi jūtas tikai 13% Latvijas iedzīvotāju
Laimīgs pāris priecājas par dzīvi.
Sabiedrība
2024. gada 20. jūnijs, 15:21

Pētījums: laimīgi jūtas tikai 13% Latvijas iedzīvotāju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vairumam jeb 75% iedzīvotāju Latvijā trūkst emociju - viņi uz daudzām lietām skatās visai bezkaislīgi. Tāpat sabiedrībā salīdzinājumā ar gada sākumu nedaudz pieaugušas dusmas, tomēr nemainīgi augstā līmenī - ap 13% - iedzīvotāji jūtas laimīgi, secināts pētījumā.

"Redzam, ka nemainīgi augstā līmenī cilvēkos saglabājusies laimes sajūta, kas apliecina, ka Latvijā ir zināma daļa sabiedrības, kas jūtas ļoti labi, neatkarīgi no dažādiem ārējiem apstākļiem un notikumiem. Vienlaikus teju tikpat liela daļa cilvēku pauduši emocijas, kas ir pretējas laimei un priekam," stāsta "Tele2" komercdirektors Raivo Rosts.

"Pētījuma iepriekšējo datu analīze liecina, ka sabiedrības noskaņojumu un emociju intensitāti būtiski ietekmē tādi notikumi kā Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un Covid-19 izraisītā pandēmija. Izteiktas emociju svārstības var novērot gadalaiku robežās, piemēram, vasaras mēnešos cilvēki jūtas laimīgāki. Kopumā dati rāda, ka Latvijas iedzīvotājiem emociju trūkst un emocionālo stāvokli varētu raksturot ar latviešiem labi zināmo, bet vienlaikus neko nepasakošo vārdu - "normāli"."

Latvijas sabiedrības noskaņojumu, izmantojot īpašo "FaceTrace" pētījuma metodi. "Tele2" kopš 2020.gada mēra sadarbībā ar starptautisko konsultāciju uzņēmumu "System1 Group". Kā norāda "Tele2", sabiedrības noskaņojuma indekss, izmantojot "FaceTrace" metodi, tiek mērīts punktu skalā no 0 līdz 3. Jo augstāks indekss, jo emociju intensitāte sabiedrībā ir augstāka. Salīdzinājumā ar šī gada sākumu, emociju intensitāte kopumā nedaudz ir samazinājusies, un to apliecina sabiedrības noskaņojuma indekss, kas samazinājies no 0,55 punktiem līdz 0,48 punktiem. Cilvēku emocijas nav tik spilgtas un intensīvas - varētu teikt, ka viņi ir kļuvuši vienaldzīgāki.

"FaceTrace" metode ir balstīta uz amerikāņu psihologa Pola Ekmana atziņu, ka eksistē septiņas pastāvīgas un universālas cilvēku emociju izpausmes - nicinājums, riebums, dusmas, bailes, skumjas, laime un pārsteigums.