PVD svētkos pastiprināti uzraudzīs pārtikas tirgotājus
foto: Evija Trifanova/LETA
Sabiedrība
2024. gada 20. jūnijā, 13:29

PVD svētkos pastiprināti uzraudzīs pārtikas tirgotājus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pirms svētkiem un svētku laikā pastiprināti uzraudzīs pārtikas tirgotājus, īpašu uzmanību pievēršot pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un derīguma termiņiem tirdzniecības vietās, informēja dienestā.

PVD svētkos pastiprināti uzraudzīs pārtikas tirgot...

Tāpat PVD pievērsīs uzmanību patērētājiem sniegtajai informācijai, pārtikas produktu izsekojamībai - preču pavaddokumentiem un marķējumam un aizsargāto produktu tirdzniecībai.

Dienesta pārstāvji atgādina, ka ne visi sieri ar ķimenēm ir saucami par "Jāņu sieru" un ne visas burkānmaizītes ir saucamas par sklandraušiem. Jāņu sieru Latvijā drīkst ražot septiņi ražotāji, sklandraušus - desmit ražotāji, bet salināto rudzu rupjmaizi - pieci ražotāji, izmantojot senu un nemainīgu recepti.

PVD pārstāvji, plānojot pārtikas produktu pirkumus, aicina patērētājus pievērst uzmanību produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa laikā.

Tāpat iepērkoties jāpievērš uzmanība, kādos apstākļos pārtikas produkti uzglabāti un vai to iepakojums nav bojāts. Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs.

Uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar jebkādu pārtikas produktu tirdzniecību internetā, jābūt reģistrētiem PVD uzņēmumu reģistrā. Dienesta uzņēmumu reģistrā jābūt reģistrētiem arī tiem tirgotājiem, kuri pārtikas produktus tirgo ar sludinājumu starpniecību, kā arī veicot pārtikas produktu piegādes, jāievēro elementārās higiēnas prasības un jānodrošina produktiem atbilstoša temperatūra to pārvadāšanas laikā.

PVD pārstāvji aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā, pieļaujot pārtikas piesārņojuma risku.

Par to vai pārtikas ražotājs un izplatītājs atrodams PVD uzņēmumu reģistrā, var pārliecināties dienesta tīmekļvietnē.
PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.