foto: Shutterstock
"Tēvs pēc spēles iesit trenerim tā, ka treneris tiek hospitalizēts!" Agresīvi vecāki bērnu sacensībās nav nekas jauns
Agresīvi vecāki bērnu sacensībās nav nekas jauns.
Sabiedrība
2024. gada 17. jūnijs, 16:12

"Tēvs pēc spēles iesit trenerim tā, ka treneris tiek hospitalizēts!" Agresīvi vecāki bērnu sacensībās nav nekas jauns

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Latvijas radio

Kāds nepatīkams incidents aizēnojis Mārupes basketbola kausa izcīņu basketbolā – tajā spēles laikā sakāvušies divu U9 vecuma grupas audzēkņu vecāki. Kā stāsta žurnālists Raimonds Rudzāts, agresīvi vecāki bērnu sacensībās nav nekas jauns.

"Piemēram, hokejā mamma pārrāpjas pāri bortam un ar augstpapēžu kurpēm iet sist tiesnesi. [..] Tētis pēc spēles iesit sava bērna komandas trenerim tā, ka viņš krītot atsit galvu stāvlaukumā pret apmali un uz četrām nedēļām tiek hospitalizēts,” sarunā ar Latvijas Radio sacīja Rudzāts.

Spilgts piemērs esot bijis arī bijušajam Latvijas izlases hokejistam Oļegam Sorokinam, kurš reiz kā treneris pārlika astoņus gadus vecu sportistu no uzbrukuma uz aizsardzības pozīciju. Mamma devās pārmest viņam. Un viņas arguments – Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) maksājot labāk uzbrucējiem: "Pārliekot bērnu uz aizsardzību, mūsu ģimenes labklājību esi tagad reāli iedragājis. Principā tu mums zodz naudu, ko viņš pēc 10 gadiem nopelnīs, kā tev nav kauna." 

Pēc žurnālista teiktā, tādu gadījumu esot daudz. Rudzāts atminas kāda trenera teikto – kādā sapulcē viens no vecākiem zīmējās citiem par hipotekārā kredīta paņemšanu. Riska neesot bijis nekāda, jo bērns pēc desmit gadiem sasniegs NHL un pelnīs lielu naudu.

"Primāri jau jāatceras, ka tiem vecākiem, kas ūjina, taurē vai kaujas laukuma malā, viņiem pašiem ir bijuši vecāki, kas viņus tā ir audzinājuši, viņiem pašiem visbiežāk ir bijuši arī treneri," sacīja Rudzāts.

Viņš norādīja, ka tas ir stāsts par sabiedrību kopumā un audzināšanu: "Mums ir jāskatās, ko tagad treneri deviņgadniekiem saka. Kā viņi skaidro to situāciju, kas ir notikusi un kā ar tiem vecākiem, kas tagad ir aktīvi.

Rudzāts par šo tēmu savulaik intervējis sporta psihologu Pēteri Egli, kurš teica, ka lielākais cietējs ir bērns, jo publiski tiek apšaubīta viņa kompetence: "Par to vienmēr jādomā, ja vecāks izpildās pret tiesnesi, vai pret treneri, tāpēc cietējs ir viņa bērns. Jo bērns pēc tam iet ģērbtuvē un pārējie 10 vai 15 tāpat paķer uz zoba par to, ko viņa tētis tikko tribīnēs izpildīja.”