foto: RA/SCANPIX
Valsts robežsardzes vajadzībām pirks patruļkuģi
Latvijas Jūras spēku patruļkuģis. Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2024. gada 12. jūnijs, 16:04

Valsts robežsardzes vajadzībām pirks patruļkuģi

Jauns.lv

Piektdien, 7. jūnijā, Iekšlietu ministrija un Valsts robežsardze parakstīja vienošanos par patruļkuģa iegādi Valsts robežsardzes vajadzībām.

egādājoties patruļkuģi tiks stiprināta Valsts robežsardzes jūras robežuzraudzības kapacitāte – palielināsies detektēšanas, kontroles un reaģēšanas spējas uz Eiropas Savienības ārējās robežas, kā arī tiks uzlabotas prasmes esošo un potenciālo drošības apdraudējumu un provokāciju ātrai un tūlītējai novēršanai.

Šobrīd Valsts robežsardzes rīcībā esošie kuģi ir būvēti vairāk nekā pirms 40 gadiem. Mainoties ģeopolitiskajai situācijai reģionā un palielinoties drošības riskiem, nepieciešams uzlabot Valsts robežsardzes spējas operatīvi reaģēt uz apdraudējumu. 

Iegādātais patruļkuģis, kas nebūs vecāks par 10 gadiem, neatsverami palīdzēs kvalitatīvi un operatīvi pildīt Valsts robežsardzei noteiktos uzdevumus ne vien Baltijas jūras reģionā, bet arī sniegs atbalstu Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras (Frontex) un citām Vidusjūras reģiona Eiropas Savienības  dalībvalstīm Frontex koordinēto aktivitāšu ietvaros, kā arī stiprinās Latvijas Republikas – kā Eiropas Savienības dalībvalsts – spējas pildīt savus pienākumus attiecībā uz Eiropas Savienības ārējo robežu kontroli un tikt galā ar izaicinājumiem pie Eiropas Savienības ārējām robežām.

Projekta kopējās izmaksas ir 6 290 000 eiro, tajā skaitā Eiropas Savienības Finansiāla atbalsta instrumenta robežu pārvaldībai un vīzu politikai 2021. – 2027. gadam finansējums – 4 717 500 eiro, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums veido 1 572 000 eiro. Projektu plānots īstenot līdz 2025.gada 30. aprīlim.

Projekts tiek īstenots Finansiāla atbalsta instrumenta robežu pārvaldībai un vīzu politikai  2021.-2027. gada perioda ietvaros, kura vadošā iestāde Latvijā ir Iekšlietu ministrija.