Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Priekšplānā tika izvirzītas pseidoproblēmas": Andis Kudors par jauno Eiroparlamenta sastāvu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jaunievēlētais Eiropas Parlamenta sasaukums būs atšķirīgāks nekā aizejošais, vērtē politologs Andis Kudors: "Būs vairāk redzamas un dzirdamas labējās, arī konservatīvās, vēsmas, jo līdz šim (dominējošā) liberālā politika ir bijusi tuvredzīga gan migrācijas, gan citos jautājumos, jo priekšplānā tika izvirzītas pseidoproblēmas, bet daļa no reālām problēmām tika pastumtas malā."

"Priekšplānā tika izvirzītas pseidoproblēmas": And...

Tikko noslēgušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās no Latvijas kandidēja 16 politisko partiju un apvienību pārstāvji, arī citās ES dalībvalstīs konkurence nebija mazāka. Jau tagad skaidrs, ka jaunajam parlamenta sastāvam būs jārisina daudzas smagas problēmas – sākot no atbalsta Ukrainai un beidzot ar Eiropas nospraustā zaļā kursa sasāpējušiem jautājumiem un ES paplašināšanu. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko mums gaidīt no jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma?” To Jauns.lv politologam Andim Kudoram.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Andis Kudors vērtē jaunā Eiroparlamenta darbību.
Andis Kudors vērtē jaunā Eiroparlamenta darbību.

Viņš domā, ka pašreiz daļa Eiropas sabiedrības jūtas marginalizēta (nostumta malā), sevišķi konservatīvi domājošie, un nu tā būs spilgtāk pamanāma. “Ja migrācijas politika tiktu risināta ātrāk, un tā nebūtu atstāta populistiem, kuri draudzējas ar Krievijas diktatoru Putinu un pārņēma iniciatīvu, tad gaisotne Eiropas Savienībā būtu veselīgāka. Diemžēl mēs ārējo robežu sargāšanas jomā piekopām atvērto durvju politiku. Daļa no pilsoņiem, kuri Eiropā ieradās no valstīm, kur ir ievērojams islamticīgo skaits, ir radikālie islāmisti, kuru te nekad nevēlēsies integrēties, sevišķi ja viņi jau te ir otrajā paaudzē. Viņi saka – mēs te piedzimām, te ir mūsu mājas un, lūk, ja te gluži netiks īstenoti šariāta likumi, tad par integrāciju gan aizmirstiet! Ja politiķi šo atstāj populistu un viņu partijām (kāda, piemēram, ir labējā AfD (“Alternatīva Vācijai”)), tad šis jautājums tiek vēl mazāk risināts.”

Politologs pārliecināts, ka šo problēmu vajadzētu pārņemt kreisajiem, sociāldemokrātiem un liberāļiem un sākt to risināt, nevis atstāt populistu ziņā, jo pretējā gadījumā Putins būs ieguvējs: vai nu šos cilvēkus (migrantus) ielaiž Eiropā un Eiropas Savienība kļūst vājāka un sašķeltāka, vai arī partijas, kas grib draudzēties ar Kremli skaļi kliedz. “Domāju, ka mainīsies spēku samērs lielajās Eiropas Parlamenta politiskajās grupās: pašreiz lielākā ir Tautas partija, tai seko liberāļi un demokrāti jeb sociāldemokrāti, un vēl konservatīvie.” Viņaprāt, var prognozēt, ka skaitliski pieaugs tās grupas, kurās vairāk izskan konservatīvie uzskati, jo tādi ir noskaņojumi ES dalībvalstīs:

“Līdz ar to, ja ne gluži mainīsies Eiropas Komisijas sastāvs uz konservatīvo pusi, tad diskurss, kas var ietekmēt lēmumus, gan mainīsies. Jo jēdzienus, kurus mēs lietojam vairāk, kuri izskan priekšplānā, atstāj iespaidu uz to, kuras problēmas tiek risinātas pirmām kārtām un kuras atliekam otrajā plānā. Būs kritiskāka attieksme pret liberālajām vēsmām un pret ES ārējo robežkontroli izturēsies daudz nopietnāk nekā līdz šim.”

Kā Andis Kudors saredz jaunā Eiroparlamenta darbību, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.