foto: LETA
Šī Rīgas jubilejas paviljona restaurācijai tērēs 368 499 eiro
Rīgas jubilejas paviljons Kronvalda parkā.
Runā Rīga
2024. gada 10. maijs, 14:16

Šī Rīgas jubilejas paviljona restaurācijai tērēs 368 499 eiro

Jauns.lv

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šonedēļ apstiprināja finansējuma piešķiršanu Kronvalda parkā esošā Rīgas 700 gadu jubilejas paviljona restaurācijas un rekonstrukcijas 1. posmam. Šogad plānoto darbu veikšanai piešķirti 120 942 eiro. Darbi turpināsies vēl divus nākamos gadus.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels uzsver: "Šis paviljons Kronvalda parkā ir vienīgais, kas palicis no Rīgas 700 gadu jubilejas svinībām, tāpēc noteikti ir saglabājams kā vēstures liecība." "Esam darbu priekšvakarā un tam pēc visām trijām darbu kārtām būtu jāvainagojas ar pilnu restaurāciju ar īpašas, ļoti oriģinālas stikla griestu mozaīkas atgriešanu paviljona kupolā, kura priecēs vērotāju" stāsta Rita Našeniece, Rīgas domes kultūrvēsturiskā materiālā mantojuma komisijas vadītāja.

foto: LETA
Cilvēki meditē Rīgas jubilejas paviljona pakājē.

Rīgas pieminekļu aģentūra šā gada 12. aprīlī noslēdza iepirkumu, kura rezultātā tika noskaidrotas kopējās izmaksas - 368 499 eiro (kopā ar pievienotās vērtības nodokli, būvuzraudzību un autoruzraudzību). Lai sāktu projekta 1. posmu, ir nepieciešami 120 942 eiro no Rīgas pašvaldības 2024. gada budžeta.

Projekts sadalīts trīs posmos: 1. posms 2024. gadā - 120 942 eiro; 2. posms 2025.gadā - 118 442 eiro; 3. posms 2026.gadā - 129 114 eiro.

Īstenojot projektu, tiks nojaukti paviljona iepriekšējās pārbūves laikā uzbūvētā tambura daļa, kas atrodas zem kupola, un jumts; atjaunots dzelteno ķieģeļu mūrējums, pilastri, arkas un frontonu iekšpuses; notīrīts krāsojums; tiks veikta ķieģeļu virsmu šuvošana, cokola, uzeju un dažādu dekoratīvo elementu restaurācija; izveidots un uzstādīts stikla kupols.

2021. gada jūnijā tika veikta Rīgas 700 gadu jubilejas paviljona arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, kas tika precizēta 2023. gada nogalē. Tagad kupols zudis, jumta ieseguma forma mainīta, augstums neatbilst proporcijām un it kā iegrimst kopējā celtnē. Mainot kupolu, pārveidots kupola pamatnes jeb tambura augstums - tas ir paaugstināts un izveidotas masīvas dzegas. Virs dzegas izveidota jauna daudzstūru apmale ar atvērumiem un uz apmales uzlikti jauni akrotēriji (skulpturāli rotājumi ēku frontonu stūros vai virsotnē).

Pagājušā gadsimta 60.-70. gados paviljonu izmantoja kā parka uzkopšanas darbarīku noliktavu. Iespējamie remonta darbi veikti gan 20. gadsimta trīsdesmitajos, gan sešdesmitajos un septiņdesmitos gados. 2000. gadā paviljons ieguva jaunu krāsojumu.

Par godu Rīgas 700 gadu jubilejai 1901. gadā celtais mūra paviljons atrodas Kronvalda parkā (bijušajā Strēlnieku dārzā). Paviljonu uzcēla, lai telpiski paplašinātu Esplanādes 1901. gada izstādi, kuras vajadzībām tika uzbūvēti daudzi paviljoni, kafejnīcas, restorāni, izstāžu telpas. Parks atrodas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā un ir vietējās nozīmes kultūras piemineklis.