foto: LETA/Evija Trifanova
Šogad “Eiropas eksāmenā” rekordliels dalībnieku skaits
Sabiedrība
2024. gada 10. maijs, 08:46

Šogad “Eiropas eksāmenā” rekordliels dalībnieku skaits

Jauns.lv / LETA

Šonedēļ trīs dienu garumā Latvijā rīkotajā "Eiropas eksāmenā" sasniegts dalībnieku skaita rekords, informēja biedrības "Eiropas kustība Latvijā" (EKL) pārstāve Liene Valdmane.

Šogad šajā zināšanu pārbaudē kopumā piedalījušies 55 169 skolēni un pieaugušie, teju par 13 000 pārsniedzot pagājušā gada rekordu.
Ņemot vērā "Eiropas eksāmenā" iegūto punktu skaitu un izpildes laiku, katrā vecuma grupā tiks noteikti 30 uzvarētāji, kuri saņems diplomus. Pasākuma balvu ieguvēji tiks noskaidroti loterijā, un uzvarētāji saņems galda spēles un dāvanu kartes galda spēļu iegādei. Kopumā loterijā tiks izlozētas 106 balvas.

Pieci titula "Aktīvākā skola" un pieci titula "Aktīvāka klase" ieguvēji saņems atpūtas un sporta inventāru 100 eiro vērtībā. Tiks noskaidroti ar pieci titula "Aktīvākā valsts vai pašvaldības iestāde, uzņēmums, nevalstiskā organizācija" ieguvēji, kuru vārdā tiks veikts 100 eiro ziedojums uzvarētāju izvēlētam mērķim.

"Eiropas eksāmenu" organizē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar EKL. Katrai vecuma grupai ir sagatavoti atbilstoši jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienību (ES). Eiropas eksāmenā bija jāatbild uz 20 jautājumiem, savukārt 1. līdz 3.klases skolēniem - uz desmit jautājumiem.

Pērn Eiropas eksāmenā piedalījās vairāk nekā 42 000 dalībnieku.

Šī ir viena no aktivitātēm, ar kurām 9.maijā svin Eiropas dienu, kas ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Ar Šūmaņa deklarāciju nāca klajā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis 1950.gada 9.maijā. Viņš savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās ES pirmsākumu.