foto: Zane Bitere/LETA
Laikapstākļi ļaus baudīt Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkus, sola sinoptiķi
Brīvības piemineklis.
Sabiedrība
2024. gada 4. maijs, 09:11

Laikapstākļi ļaus baudīt Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkus, sola sinoptiķi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Rīgas ielās un parkos iepūš vasaras vēsmas. 02.05.2024

Maija sākumā visā Latvijā gaiss daudzviet iesilis virs +20 grādiem. Saulainais laiks un ziedošās puķes arī Latvijas galvaspilsētā iepūtušas ļoti ...

gallery icon

Lai arī brīžiem saules starus aizklās kāds mākonis, gaiss iesils līdz +18…+23 grādiem. Līča piekrastē gaisa temperatūra būs līdz +13…+18 grādiem. Visu dienu pūtīs lēns vējš.

Rīgā 4.maijs būs lielākoties saulains un sauss, tikai pēcpusdienā debesīs sāks parādīties arī mākoņi. Pūtīs lēns vējš, un termometra stabiņš pakāpsies līdz +20…+22 grādu atzīmei.

Šodien Latvijā un citviet pasaulē tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas 34.gadadiena.

1990.gada 4.maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu valsts varas "de facto" atjaunošanai. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.