foto: no publicitātes materiāliem
Protesta brauciens Roja - Valdemārpils
Novadu ziņas
2024. gada 2. maijs, 10:49

Protesta brauciens Roja - Valdemārpils

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

“Vai tiešām uz Talsiem jābrauc caur Rīgu?!” ­– tā 30. aprīlī jautā Rojas iedzīvotāji, kas jau vairāk nekā 30 gadus cīnās par cerību sakārtot ceļu uz novada centru. Bezspēcība sakāpusi tik ļoti, ka ap 250 automašīnu devās protesta braucienā.

Jau pirmajās minūtēs, kad sākās pulcēšanās protesta braucienam, bija ieradušies vairāki desmiti automašīnu, līdz pulksten četriem pēcpusdienā, kad brauciens sākās, skaits auga nepārtraukti. Daļa savas automašīnas izdekorējuši paši, daudzi izmantoja Rojas karogu, bet pārējiem, lai pievērstu uzmanību, piesēja brīdinājuma lentas. Lai gan iepriekš izskanējis, ka ceļš Talsi – Roja ir viens no iemesliem, kāpēc rojnieki grib izstāties no Talsu novada, jo, viņuprāt, novada vadībai bija jātur roka uz pulsa, lai solījumi sakārtot ceļu nepazustu, tomēr iedzīvotāji atzīst, ka šodien galvenais akcents ir tieši uz ceļa problēmu, nevis reformu, un kā publisks fui atbildīgajiem valsts līmenī. “Mēs esam sasituši pat bagāžniekā rezerves riteni. Divreiz jau. Tāpēc arī piedalos šajā akcijā, lai kaut kas tiktu mainīts. Lai varētu sasaukt tos augstāk stāvošos. Lai mūsu ceļi tiktu salaboti,” saka Dāvis, protesta dalībnieks.

“Manai mašīnītei ir 14 collu riteņi. Man šajā gadījumā izdevīgāk… es pat pārkāpju ceļu satiksmes noteikumus, braucu uz 100 – 110 km/h to posmu. Jo tad tām bedrēm, visiem tiem kukuržņiem, kas tur salieti pa virsu, vai bedres (pavasaros it sevišķi), vienkārši pārlidoju pāri. Bet es uzskatu, ka tas nav normāli,” saka Uldis, protesta dalībnieks.

Ar Rojas zilo cerību sivēnu priekšgalā no brīvdabas estrādes izbrauca 195 automašīnas un ceļā pievienojās vēl dalībnieki. Viskritiskākais posms ir no Rojas līdz Valdemārpilij, tāpēc vienlaicīgi brauciens sākās abās šajās vietās, un pa ceļam protestētāji satikās. Valdemārpils kolonnā ap 30 automašīnu. Aktīvie iedzīvotāji, kas protesta braucienu organizēja, uzskata, ka šis ir tikai pirmais mazais solis, un jau uzmanības pievēršana šobrīd ir būtisks sasniegums.

Par godu šajai problēmai, vietējie iedzīvotāji izveidojuši arī “Facebook” grupu, ko plānots izmantot ne vien šim 30. aprīļa pasākumam, bet arī tālākām protesta aktivitātēm. Tās aprakstā tiek rakstīts: “Šī grupa ir izveidota, lai apkopotu cilvēkus, kuriem rūp drošs un kvalitatīvs ceļš no Valdgales uz Roju un otrādi. Mēs esam satraukti par pašreizējo ceļa stāvokli un nepieciešamajiem remontdarbiem. Mūsu mērķis ir organizēt protesta braucienu 30. aprīlī, lai pievērstu uzmanību šai problēmai un mudinātu atbildīgās iestādes veikt nepieciešamos pasākumus ceļa uzlabošanai. Pievienojieties mums, lai kopā darbotos un kopā panāktu pārmaiņas!”