Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai iespējams Eiroparlamenta vēlēšanās savā vietā pilnvarot nobalsot citu? Atbild notāre
foto: Evija Trifanova/LETA
Lai arī Latvijā pastāv vairāki pilnvaru veidi, no speciālpilnvaras līdz universālajai pilnvarai, neviena no tām nedod iespējas kādu citu deleģēt izmantot savas vēlēšanu tiesības.
Sabiedrība

Vai iespējams Eiroparlamenta vēlēšanās savā vietā pilnvarot nobalsot citu? Atbild notāre

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks 8. jūnijā, daudziem rodas jautājums, vai es varu deleģēt kādu citu nobalsot savā vietā, ja viņam izsniedzu notariāli apstiprinātu pilnvaru. Žurnālam „Likums un Taisnība” uz to atbild zvērinātā notāre Kristīne Malta Grigule.

Vai iespējams Eiroparlamenta vēlēšanās savā vietā ...

Ir vairāki pilnvaru veidi - speciālpilnvara, ģenerālpilnvara un universālpilnvara -, un varbūt kāda no tām arī pieļauj deleģēt kādu citu novēlēt savā vietā Eiropas Parlamenta, Saeimas vai pašvaldības vēlēšanās, vai piedalīties tautas nobalsošanā (referendumā)? Kristīne Malta Grigule norāda, ka tas nav iespējams:

„Tiesības vēlēt ir personiska tiesība un to var īstenot tikai pati persona, kurai šāda tiesība piemīt. Pilnvarot kādu citu realizēt šo tiesību nav iespējams. To nosaka Saeimas vēlēšanu likuma 21.pants, Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 27.pants un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 22.pants.”

Bet ir vairākas citas iespējas, kā piedalīties vēlēšanās, ja cilvēks pats nevar personīgi ierasties vēlēšanu iecirknī. Ārvalstīs tā ir iespēja nobalsot pa pastu, bet Latvijā – savā dzīvesvietā vai atrašanās vietā (piemēram, aprūpes namā). Jāņem vērā, ka šo iespēju jāpiesaka laicīgi, nevis pēdējā brīdī. Ar instrukcijām un kārtību, kā tas izdarāms var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā: www.cvk.lv/lv/jaunums/eiropas-parlamenta-velesanas-regulejosie-normativi.

* Balsošana pa pastu tiek organizēta vēlētājiem, kas uzturas ārvalstīs. Vēlētājs pieteikties balsošanai pa pastu var, izmantojot Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes oficiālajā tīmekļvietnē pieejamu bezmaksas elektronisko pakalpojumu “Vēlētāja datu pārvaldība”. Balsošanai pa pastu var pieteikties ne agrāk kā 35 dienas pirms vēlēšanu dienas un ne vēlāk kā astoņas dienas pirms vēlēšanu dienas.

* Cilvēkiem, kuriem veselības stāvoklis neļauj nokļūt vēlēšanu iecirknī, ir iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Lai pieteiktu balsošanu atrašanās vietā, jāuzraksta iesniegums, kuru uz tuvāko vēlēšanu iecirkni var aiznest radinieks, kaimiņš, aprūpētājs vai cita uzticības persona. To var arī nosūtīt arī e-pastā savas pašvaldības vēlēšanu komisijai, to parakstot ar drošu elektronisko parakstu. Šādu iesniegumu būtu vēlams vēlēšanu komisijai iesniegt līdz vēlēšanu dienas pusdienlaikam – pulksten 12:00, jo pretējā gadījumā vēlēšanu komisija var nepaspēt līdz vēlēšanu beigām ierasties pie jums mājās.