foto: Zane Bitere/LETA
"Es ticu, ka nē!" Jānis Buks par to, vai Krievijas karavīri rehabilitējas ar Latvijā ražotiem līdzekļiem
AS "Olainfarm" padomes priekšsēdētājam Jānim Bukam tika norādīts, ka AS “Olainfarm” meitasuzņēmums SIA “Tonus Elast”, kas, starp citu, kļuvis par LOK sadarbības partneri, eksportē uz Krieviju.
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 13:21

"Es ticu, ka nē!" Jānis Buks par to, vai Krievijas karavīri rehabilitējas ar Latvijā ražotiem līdzekļiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Zāļu ražotājs AS ”Olainfarm" ir otrs lielākais Latvijas eksportētājs uz Krieviju. Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Jānis Buks LTV raidījumā "1:1" atbildēja uz vairākiem jautājumiem par šīs firmas saikni ar agresorvalsts tirgu.

Žurnālista Gundara Rēdera vadītajā raidījumā Latvijas olimpiskās komitejas (LOK) prezidentam un AS "Olainfarm" padomes priekšsēdētājam Bukam tika vaicāts par vasaras Olimpiskajām spēlēm Parīzē, Krievijas un Baltkrievijas iespējamu dalību, kā arī Latvijas sportistu rīcību šādā gadījumā.

Pēcāk Bukam tika norādīts, ka AS "Olainfarm" meitasuzņēmums SIA "Tonus Elast", kas, starp citu, kļuvis par LOK sadarbības partneri, eksportē uz Krieviju.

"Vai tas nav divkosīgi šobrīd?" Bukam vaicāja Rēders.

Uz to Buks atbildēja: "Ziniet kā, šie uzņēmumi - man vieglāk runāt par AS "Olainfarm" - ir dibināti pirms 50 gadiem, ar konkrētu tirgu - tas ir Krievijas tirgus. Es kā padomes priekšsēdētājs neesmu tik dziļi iekšā ikdienas biznesa lēmumos."

"Jūs esat LOK prezidents," norādīja raidījuma vadītājs.

"Kā [AS "Olainfarm"] padomes priekšsēdētājs es saku, ka mums ir milzīgs fokuss uz to, lai izstrādātu jaunu produktu portfeli [...], lai pagrieztu šo kuģi Rietumu virzienā," turpināja Buks, piebilstot, ka jau šogad uz Rietumiem tiek eksportēti pirmie jaunie produkti.

"Ja "Tonus Elast" ražo stājas korektorus, apsējus, saites, ko pielieto traumatoloģijā, ortopēdijā, ķirurģijā - vai jūs esat pārliecināti, ka LOK sponsora un sadarbības partnera produkcijā šobrīd neārstējas un nerehabilitējas Krievijas armijas karavīri?" turpināja Rēders.

"[...] Es ticu tam, ka nē," pauda Buks, atbildot uz jautājumu, vai viņam ir pārliecība, ka Krievijā Latvijas ražojumus neizmanto armijas vajadzībām.

"Jūs ticat, bet nezināt?" pārvaicāja raidījuma vadītājs.

"Mums ir strikta nostāja, ka mēs nedrīkstam nekādā veidā... mūsu pamatmērķis aptiekas un parastais lietotājs," mēģināja precizēt Buks.

Ekonomikas ministrijas (EM) publicētajā sarakstā ar uzņēmumiem, kuri eksportēja uz Krieviju 2023. gadā atrodami 143 uzņēmumi, savukārt sarakstā ar uzņēmumiem, kuri eksportēja uz Baltkrieviju - 80 uzņēmumi.

Nesenā pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" publikācijā arī atklāts, kuri ir lielākie pēdējo divu gadu eksportētāji uz Krieviju.

Pirmo vietu ar - eksporta vērtību 146,027,465.93 ASV dolāru - iegūst "Wellman Logistics", otro - ar eksporta vērtību 100,454,587.29 ASV dolāru - Latvijas zāļu ražotājs "Olainfarm", trešo - ar eksporta vērtību 97,994,788.84 ASV dolāru - farmācijas kompānija "Kalceks" ("Grindeks" holdinga grupa), ceturto - ar eksporta vērtību 55,806,694.38 ASV dolāru - "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca", bet piekto - ar eksporta vērtību - 18,188,866.13 ASV dolāru - metālizstrādājumu ražotājs "CW Tehnics".

Tikmēr šodien AS "Olainfarm" nāca klajā ar paziņojumu presei, ieskicējot savus soļus Rietumu tirgus virzienā: "Latvijas zāļu ražotājs AS "Olainfarm" mērķtiecīgi turpina paplašināt savu darbību Rietumeiropas tirgos gan dibinot meitas uzņēmumus, gan reģistrācijai iesniedzot arvien jaunus patentbrīvos medikamentus. AS "Olainfarm" jau nodibinājis meitas uzņēmumus Francijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā un Polijā, kur darbu sākuši arī vietējie vadītāji. Līdztekus tam šā gada pirmajos trīs mēnešos Eiropas Savienības (ES) tirgos reģistrācijai iesniegti vēl pieci jauni produkti, kopējam reģistrācijā esošajam jauno produktu skaitam sasniedzot jau 26 medikamentus dažādās terapeitiskajās grupās."